Consiliul Local Bistrița a aprobat, în ședința ordinară de joi, proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2024, proiect care prevede că aceste dări vor fi indexate cu rata inflaţiei de 13,8%.
După ce PSD a acuzat municipalitatea că majorează impozitele și taxele locale și că împovărează traiul bistrițenilor, primarul Ioan Turc a făcut o serie de precizări pe marginea acestui subiect.
Edilul Bistriței a explicat consilierilor locali că municipalitatea nu majorează impozitele și taxele locale, ci a propus, așa cum legislația în vigoare prevede, indexarea lor cu rata inflației, subliniind că această indexare este obligatorie.
”Am luat act cu surprindere de afirmațiile pe care reprezentanții PSD la nivelul municipiului Bistrița le-au făcut în spațiul public referitor la faptul că această formulă care gestionează problemele municipiului Bistrița propune sau urmează să vină cu majorări de taxe și impozite locale. Este una dintre cele mai grosolane minciuni pe care mi-a fost dat să o văd în spațiul public de când mă preocupă ceea ce se întâmplă în spațiul public. Totul trebuie să aibă o limită. A veni în epoca social media, când oamenii își iau informația la o apăsare de tastă, cu asemenea aberații, iertați-mă, e o dovadă de lipsă totală de înțelege a fenomenului, dar și de responsabilitate. Cine și ce câștigă din manipularea oamenilor din acest oraș? Ce speră cei de la PSD că obțin din asta? Întreb acest lucru în calitate de primar ales al municipiului. Totuși, în acest oraș trebuie să domnească un climat de încredere. Chiar dacă suntem membri ai unor partide aflate în competiție, trebuie să îi respectăm în primul rând pe cetățenii orașului și să nu îi mințim cu atâta nonșalanță. Nu majorăm deloc taxele și impozitele locale sau, ca să înțeleagă și cei de la PSD care tot vorbesc despre majorare, majorarea este zero. Indexarea taxelor și impozitelor locale este o obligație a consiliilor locale care are un temei legal. E o obligație prevăzută de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, art. 491. Adică noi, Consiliul Local Bistrița, avem această obligație de a adopta această hotărâre, altfel se întâmplă tot din punct de vedere legal lucruri pe care nu cred că și le dorește cineva. Care este sancțiunea neadoptării hotărârii privind indexarea? Ne spune legea. (…) Dacă nu aprobăm nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024 cu referire la rata inflației din 2022, așa cum spune legea, ducem nivelul taxelor și impozitelor locale la maximum, iar acum nivelul e minim. Rata inflației pe 2022 poate fi văzută prin consultarea site-ului Ministerului Finanțelor Publice și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, a spus Ioan Turc.
În intervenția sa, primarul a oferit o serie de exemple despre cum ar arăta taxele și impozitele bistrițenilor dacă executivul nu ar aproba indexarea lor cu rata inflației, diferențele prezentate fiind în majoritatea situațiilor de câteva sute de lei.
”Stimați consilieri locali, eu cred că este limpede: nu creștem nicio taxă, nu majorăm niciun impozit. Indexarea este prevăzută prin lege și ține cont de prezervarea puterii de cumpărare pentru că inflația reprezintă o erodare a puterii de cumpărare, a forței banului. Dacă în 2022 am avut o inflație de 13,8 la sută, în anul 2024, raportat la anul 2022, mergem cu o indexare care reprezintă de fapt varianta optimă ținând cont de cadrul legal pentru persoanele fizice și cele juridice. Indexarea nu este majorare, nu are valoarea unei majorări. Majorarea este zero la toate categoriile de taxe și la toate categoriile de impozite”, a completat Ioan Turc.
După intervenția primarului Ioan Turc, consilierul PSD Alexandru Bria, singurul din grupul consilierilor PSD care a participat la ședință, a luat cuvântul și a explicat că el și colegii săi nu sunt de acord cu acest proiect de hotărâre, motiv pentru care au decis că nu vor participa la vot.
”Până la urmă, în opinia bistrițenilor asta înseamnă o creștere a cifrelor și este o creștere. Înțeleg argumentele domnului primar, dar tot reprezintă o creștere pe care noi nu dorim să ne-o asumăm. Din acest motiv colegii mei nu sunt în sală și am să plec și eu după această intervenție. Este la dispoziția celorlalți membri ai Consiliului Local să ia această decizie. Din punct de vedere al cetățeanului, această indexare va însemna o creștere, o taxă suplimentară, indiferent de cum o caracterizăm. Noi, cei din PSD, nu dorim să ne raliem acestui demers”, a spus consilierul Alexandru Bria, care a părăsit sala înainte de votul final pe acest proiect.
”Domnule consilier, legea este lege. PSD are prim-ministru. Dacă nu sunteți mulțumit de cadrul legal, vă rog frumos luați legătura cu superiorul dumneavoastră politic, cu domnul Moldovan (n.r. – Emil Radu Moldovan), să îl sune pe domnul Marcel Ciolacu și să vină cu o ordonanță de urgență de amendare a cadrului legal în vigoare. Ceea ce faceți dumneavoastră este lipsit de orice responsabilitate. Dacă dumneavoastră îmi spuneți mie că o creștere cu 22 de lei prin indexare este mai puțin bună decât atingerea cotei maxime care dublează impozitul pentru un apartament, adică mai bine plătim 264 de lei în plus decât 22 de lei, dați-mi voie să îmi pun întrebări serioase cu privire la dreapta dumneavoastră judecată”, a adăugat Ioan Turc.
În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost supus la vot, fiind aprobat cu 16 voturi ”pentru“.
Tot în ședința ordinară de joi, Consiliul Local Bistrița a adoptat și proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor speciale pentru anul 2024. Din acest punct de vedere, vor exista ușoare majorări ale taxelor pentru accesul la Ștrandul Codrișor, divorţul pe cale administrativă, atribuirea locurilor de înhumare, utilizarea capelei mortuare sau întreţinerea cimitirului municipal.
De asemenea, în ceea ce privește taxa specială de salubrizare, consilierii locali au decis că aceasta va rămâne la nivelul anului 2023 pentru persoanele fizice, respectiv la 11,5 lei/persoană/lună.