Anul trecut, Guvernul României a acordat despăgubiri în valoare totală de peste 770.000 de lei unor familii sau persoane din județul Bistrița-Năsăud care au fost afectate de inundații, potrivit prefectului Teofil Cioarbă.
”Au fost 206 rapoarte operative anul trecut și s-au întocmit 128 de procese-verbale de constatare. Am transmis către Guvernul României și 6 proiecte de hotărâre cu privire la alocarea de sume din fondul de intervenție sau din fondul de rezervă pentru acoperirea efectelor inundațiilor. La nivelul județului au fost 285 de persoane despăgubite, cu o sumă totală de 774.500 de lei. Ca UAT-uri, vă pot spune câteva mai însemnate: Ciceu Giurgești – 76 de persoane afectate, suma totală plătită fiind de 202.000 lei, la Mărișelul – 27 persoane cu 71.000 de lei, Rodna – 30 de persoane cu 79.500 lei. Cam acestea sunt cele mai importante UAT-uri în care s-au înregistrat probleme și în care au fost acordate sume de bani ca sprijin pentru remedierea problemelor apărute”, a spus prefectul Teofil Cioarbă într-o emisiune la AS-TV.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu precizează că situațiile de acest fel sunt gestionate de mai multe instituții ale statului.
”Întotdeauna când apare o situație de acest fel, încercăm să o gestionăm împreună cu colegii de la ISU, de la Jandarmerie. Pe de altă parte, încercăm să facem și prevenție. În cazul creșterilor de debite, împreună cu colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, noi monitorizăm și încercăm ca în zonele unde există potențial de depășire a cotelor de inundație să alarmăm populația, în așa fel încât să fie pregătită și să nu avem situații de persoane care să necesite relocare în momente de criză, ci să facem o relocare din timp. Viața cetățenilor este cea mai importantă și noi încercăm să prevenim să nu avem situații în care să intervenim să scoatem oamenii din casă când apa e deja mare și a pătruns în locuințe”, a adăugat Teofil Cioarbă.
Potrivit prefectului, instituțiile își propun ca anul acesta să ia măsuri pentru a preveni producerea unor inundații.
”Am avut un an în care Dumnezeu ne-a dat o avertizare. În luna decembrie am avut cotele aproape de limită. Dacă mai ploua 2-3 ore, cu siguranță toate apele ar fi ieșit din matcă. Dumnezeu ne-a dat o avertizare și, începând de anul acesta, din primăvară, când o să scadă cotele, împreună cu primarii și cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor, o să încercăm să vedem ce măsuri putem să luăm pe fiecare vale în parte unde am avut probleme – Valea Ilvelor, Valea Someșului. Vom lua măsuri de decolmatare, de deviere a unui curs de apă, vom vedea exact. Până acum, în general, problemele au fost din cauza colmatării văilor. Ne propunem să încercăm să rezolvăm aceste probleme”, a completat Teofil Cioarbă.