Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud are unul dintre cele mai performante laboratoare criminalistice din țară, potrivit șefului instituției, comisarul Mihai-Ovidiu Lupșa. În ultimii ani, Serviciul Criminalistic a fost dotat cu aparatură și echipamente moderne, valoarea totală a achizițiilor ridicându-se la circa 400.000 de euro.
Într-o conferință de presă în care a prezentat un bilanț al activității din anul 2023, comisarul șef de poliție Mihai-Ovidiu Lupșa a precizat că, ”începând cu anul 2023, IPJ Bistrița-Năsăud derulează un proiect pe fonduri europene ce presupune dotarea Serviciului Criminalistic cu aparatură și tehnică modernă. Până la sfârșitul anului trecut, prin proiectul intitulat HD Spectral au fost achiziționate 4 din cele 5 echipamente prevăzut în proiect”.
Sursa citată a menționat că, prin intermediul proiectului, laboratoarele Serviciului Criminalistic au fost dotate cu o serie de echipamente de ultimă generație: comparatorul video spectral, tabletă multispectral, cameră de fumigație cu cianoacrilat, cameră de fumigație cu ninhidrină. În paralel, personalul IPJ Bistrița-Năsăud a participat la sesiuni de training pentru a putea utiliza noua aparatură.
”Am ajuns să avem unul dintre cele mai performante laboratoare criminalistice din țară”, a adăugat șeful IPJ Bistrița-Năsăud.
Ulterior, comisarul șef de poliție Mihai-Ovidiu Lupșa a făcut și o prezentare a spațiilor în care își desfășoară activitatea colegii săi de la Serviciul Criminalistic, precum și a noilor dotări.
”Ne aflăm în spațiul în care funcționa în trecut fosta popotă, fosta cantină, un spațiu mare. Ne-am gândit că în acest loc ar fi mai bine să facem un laborator criminalistic modern, cu toate dotările necesare și spațiul necesar pentru desfășurarea activității în cele mai bune condiții și să putem să îmbunătățim și rezultatele”, a adăugat comisarul șef de poliție Mihai-Ovidiu Lupșa.
La rândul său, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, comisar șef de poliție Luigi Daniel Preda, a explicat că ”tot ceea ce avem noi astăzi aici ne-a dat posibilitatea să fim acreditați internațional, în cele patru domenii de expertiză clasică criminalistică: traseologie, balistică, grafică și tehnica documentelor și dactiloscopie”.
Comisarul șef de poliție Luigi Daniel Preda a prezentat ulterior câteva dintre laboratoarele din cadrul Serviciului Criminalistic.
Primul laborator prezentat a fost cel în care se realizează expertizele criminalistice. ”Practic, probele care sunt aduse din teren sunt exploatate în acest laborator în care avem și unul dintre dispozitivele achiziționate în cadrul proiectului derulat cu fonduri europene. Acest dispozitiv are ca și scop examinarea documentelor oficiale, în vederea identificării elementelor de siguranță, lucru care ne ajută să stabilim autenticitatea documentelor puse la dispoziție. Acest aparat are în componența lui și o bază de date la toate documentele cu care România are protocol. Practic, înainte să examinăm un document, noi ne documentăm, identificăm elementele de siguranță și apoi le căutăm în documentul pus la dispoziția noastră. Acest dispozitiv este folosit pentru tot ceea ce înseamnă expertiză și rapoarte de constatare tehnică a documentelor”, a precizat șeful Serviciului Criminalistic.
În același laborator există și o încăpere în care se examinează tot ceea ce ține de balistică și traseologie. ”Avem un stereo microscop foarte scump, dar foarte performant, de ultimă generație. Un astfel de microscop se mai află în dotarea a 16 servicii teritoriale. De asemenea, aici mai există și un microscop comparator și un soft foarte performant de prelucrare, calibrare și îmbunătățire a imaginilor examinate de către noi”, a completat comisarul șef de poliție Luigi Daniel Preda.
În cadrul Serviciului Criminalistic mai există o încăpere destinată alimentării bazelor de date cu tot ceea ce înseamnă semnalmente. ”Vorbim aici despre fotografii. Anul trecut a intrat în dotarea serviciului nostru un soft foarte performant de potrivire facială. În situațiile în care avem anumite fotografii în litigiu și avem nevoie să identificăm persoana, în funcție de persoanele alimentate în baza de date, acest soft ne permite să o facem într-un mod foarte rapid și foarte profesionist”, a menționat sursa citată.
Într-un alt laborator sunt analizate anumite probe care sunt identificate în câmpul infracțional și care necesită să fie examinate în condiții de laborator.
O altă încăpere de interes din cadrul Serviciului Criminalistic este și baza de date AFIS (Automated Fingerprint Identification System) care se ocupă cu stocarea și examinarea amprentelor papilare.
De asemenea, în cadrul Serviciului Criminalistic există și un laborator poligraf. ”Acesta are un aport extraordinar în soluționarea dosarelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud”, a adăugat comisarul șef de poliție Luigi Daniel Preda.
În acest laborator își desfășoară activitatea subinspectorul Maria Florina Bota, care a vorbit în detaliu despre ce înseamnă munca sa, explicând că ”detectorul de minciuni este un aparat medical care înregistrează anumite reacții psihofiziologice ce se petrec în corpul unei persoane care, în mod deliberat și conștient, spune o minciună”.
”Noi lucrăm cu urmele care se află în structura cognitivă, în planul mental al omului. Spre exemplu, dacă nu există altfel de urme sau probe, urmele din planul mental cu siguranță există. Aparatul are o acuratețe de 99,9%, dar el este asemeni unei mașini. Mașina este condusă de factorul uman, de șofer. Ea nu face singură accident, ci doar dacă șoferul nu este atent. Ei bine, așa este și cu poligraful. El este un aparat, el înregistrează reactivitatea umană, dar factorul uman ar putea să fie păcălit în cazul în care nu este atent. Mai exact, partea cea mai grea din evaluarea comportamentului simulat din testarea poligraf este interpretarea diagramei. Aparatul nu spune dacă cel testat minte sau nu. Aparatul nu dă răspuns, ci înregistrează sub forma unei diagrame, care arată ca un EKG, reactivitatea umană. Aici factorul uman are responsabilitatea cea mai mare, de a stabili dacă omul spune adevărul sau dacă spune o minciună“, a precizat subinspectorul Maria Florina Bota, care lucrează în cadrul Serviciului Criminalistic din 2021.
Comisarul șef de poliție Luigi Daniel Preda a menționat că noile echipamente care au intrat în dotarea Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud în ultimii ani, atât prin intermediul proiectului european derulat în prezent de instituție, cât și prin intermediul altor proiecte, au o valoare totală de circa 400.000 de euro. În plus, urmează să fie achiziționate și alte dispozitive care vor facilita activitatea acestui serviciu și o vor face mai eficientă.
”Ne putem mândri cu dispozitive și aparatură de ultimă generație, foarte performante, pe toate palierele de muncă, dar vom mai achiziționa trei stații de amprentare digitale, un dispozitiv mai performant de relevare a urmelor papilare și un dispozitiv de relevare a urmelor papilare de pe documente. Ne străduim să ducem activitatea noastră la un nivel foarte înalt. Repet faptul că suntem acreditați internațional în toate cele patru domenii. Practic, rapoartele noastre de expertiză sau constatare criminalistică sunt valabile în orice instanță din Uniunea Europeană. Pentru că avem atât dotări, cât și specialiști cu experiență, serviciul nostru este abordat și de alte inspectorate de poliție din țară. Am lucrat inclusiv cu Interpolul“, a încheiat șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud.
Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, Serviciul Criminalistic își aduce constant contribuția la identificarea bănuiților de infracțiuni. Pe parcursul anului trecut, personalul din cadrul acestui serviciu a efectuat 1.674 de cercetări la faţa locului, a ridicat 356 de urme papilare și 3.977 din alte categorii de urme, materializate în 173 de identificări criminalistice, dintre care 70 pe urme dactiloscopice.