În patru comune din zona de câmpie a județului Bistrița-Năsăud se vor executa lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare, investiția fiind de aproape 84 de milioane de lei fără TVA.
Miercuri, la sediul ADI Apă-Canal Bistrița-Năsăud, a fost semnat contractul pentru execuția acestor lucrări, vizate fiind comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești.
Contractul a fost semnat între compania Aquabis SA și câștigătorul licitației, respectiv asocierea dintre SC Frasinul SRL, Ambient Construct Solutions SRL și Energomontaj SA.
Valoarea contractată este de aproape 84 de milioane de lei fără TVA, fonduri asigurate în proporție de aproape 80% de la Uniunea Europeană, diferența fiind asigurată de la bugetul de stat, din surse proprii ale companiei Aquabis și din bugetele locale. Perioada de implementare este de 24 luni.
”Semnăm astăzi un alt contract de investiții pe Programul Operațional Infrastructura Mare. E un alt contract mare și mult așteptat de cetățenii comunelor din zona de câmpie. Sunt localități care într-adevăr știu ce înseamnă să nu ai apă la robinet. Au fost multe procese pe această licitație și a durat foarte mult până am ajuns în faza de a semna contractul pentru execuția lucrărilor, dar bine că am ajuns în final în această fază”, a spus directorul Aquabis SA, Ion Șandru.
Potrivit acestuia, constructorul va demara lucrările de îndată.
”Constructorul nu va aștepta cele 90 de zile cât îi dă voie legea până la începerea lucrului efectiv, ci se va mobiliza mult mai repede pentru că și timpul ne permite”, a completat Șandru.
Directorul Aquabis a oferit detalii și despre lucrările care se vor executa.
”Pentru a ajunge cu apă în localitățile amintite, va trebui să facem aducțiuni. Din Lechința, din intersecția unde este cuplat Mateiul se va pleca cu o aducțiune spre Sânmihaiu de Câmpie – Miceștii de Câmpie, 21,8 km aducțiune. Pe urmă, spre Sângeorzu Nou mai avem o aducțiune de 1,3 km din aceeași aducțiuni de care spuneam mai înainte. Spre Budești mai avem încă 1,9 km de aducțiune și avem la Sânmihaiu de Câmpie 1,034 km tot aducțiune. Vom avea în toate localitățile câte două rezervoare de apă de 100 – 150 de metri cubi, după caz și după necesarul de consum din fiecare localitate. Mai avem distribuții pe toate localitățile, cu branșamente executate până la limita de proprietate cămin-apometru. Discutăm de zeci de km rețele de distribuție pentru că știm că localitățile respective se întind pe suprafețe destul de mari și sunt mai multe sate componente. Pe lângă alimentarea cu apă în Sânmihaiu de Câmpie, Miceștii de Câmpie și Budești, în Lechința avem și canalizare de executat: 7,2 km conducte de canal, 793 de cămine, stații de pompare apă uzată. Va fi o lucrare destul de complexă, care include atât aducțiuni, cât și distribuții, rezervoare, stații de pompe. Nu va fi ușor pentru constructor pentru că va trebui să mobilizeze foarte multe echipe, fiind vorba de o lungime atât de mare pentru rețele și branșamente. De asemenea, termenul este destul de strâns, de doar doi ani. Dar discutăm totuși de un constructor cu potențial. Și pentru el, și pentru noi este un început pentru că nu am mai lucrat până acum pe programe de acest gen, dar eu zic că acest constructor se va descurca pentru că are destule lucrări executate pe partea de alimentare cu apă și canalizare”, a adăugat Ion Șandru.
Prezent la conferința prilejuită de semnarea contractului, primarul comunei Lechința, Romeo Florian, a precizat că, în opinia sa, prima etapă a Master Planului de apă și canalizare trebuia să înceapă din zona de câmpie.
”Este regretabil că s-a întârziat atât de mult, contractul de finanţare semnat în martie 2020, şi suntem aproape în martie 2024 când efectiv vor începe lucrările, în condițiile în care în zona de câmpie efectiv nu există apă. Cunosc foarte multe cazuri în care fermierii au făcut puţuri forate şi au dat de saramură şi gaz. Este nevoie stringentă de apă. Eu cred că principala cauză a îmbătrânirii zonei de câmpie a constituit-o lipsa apei potabile, pentru că altfel s-ar fi dezvoltat fermele și agricultura. Știm cu toții că pământurile fertile sunt în zona de câmpie a judeţului, nu la munte. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Așteptăm acest proiect, ne bucurăm că s-a semnat contractul și sperăm ca într-un timp cât mai scurt să ajungă apa la oameni”, a declarat primarul Romeo Florian.
De asemenea, primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea, s-a arătat bucuros de această investiție.
”Este benefică, vitală. Apa înseamnă viaţă, civilizaţie și fermierii se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de apă. Sperăm ca măcar în cursul anului viitor să curgă apă la robinet în comuna Budești”, a spus Vasile Codrea.
În cele patru comune se vor executa următoarele lucrări: