Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bistrița-Năsăud a lansat, joi, programul ”CCI Business Suport”, un program gândit pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri.
Potrivit președintelui CCI Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, acest programul este unul de suport pentru afacerile de orice gen și este realizat în parteneriat cu Sorin Cordovan, consultantul de business cu vastă experiență în acest domeniu.
Vasile Bar susține că programul își propune să vină în sprijinul antreprenorilor și să îi ajute să depășească mai ușor problemele cu care se confruntă.
”Vorbim despre probleme care apar fie în urma modificărilor de legislație, fie din alte cauze. Este o necesitate și vom veni alături de mediul de afaceri și vom oferi mijloace prin care să depășească situațiile critice“, a precizat Vasile Bar.
La rândul său, consultatul de business Sorin Cordovan a explicat de unde a apărut ideea lansării acestui program de suport pentru mediul antreprenorial.
”Ideea de bază este că mediul de afaceri este foarte competitiv, iar noi ne propunem să creăm o linie de suport în așa fel încât să ajungem la rezistență. (…) Ansamblul mediului antreprenorial în județ este unul sănătos. În anul 2022, gradul de îndatorare este undeva la 58%. Gradul optim este între 50 și 60%, deci noi suntem pe o valoare optimă a gradului de îndatorare. Rentabilitatea financiară este 42%. Pentru o societate comercială optim este peste 5%, deci în Bistrița-Năsăud rentabilitatea este foarte, foarte bună. Cu mici semne de întrebare este rentabilitatea economică a activelor, care este undeva la 12%. La nivel de județ, 5% din numărul de societăți comerciale dau undeva la 80% din cifra de afaceri. Undeva aici există un semn de întrebare, la nivel structural. La finalul anului 2022, 1.770 de societăți comerciale din județ erau în dificultate financiară din perspectiva capitalurilor proprii negative, adică 16% din numărul total al societăților înregistrate în județ. Acest lucru este o problemă pentru că aceste capitaluri proprii negative îți dau imposibilitatea de a te finanța în anul respectiv. În principiu, capitalurile proprii negative înseamnă că firma are datorii mai mari decât totalul activelor. O altă problemă este și faptul că 40% din societățile comerciale din județ au indicatorii de rentabilitate 0% sau mai mici decât 0%. Acest lucru îmi spune că e nevoie de suport în această direcție. 40% din firmele din județ au nevoie de echilibru și stabilitate financiară. Acest lucru îl putem face prin identificarea vulnerabilităților și gestionarea lor. Principalul meu scop este de a sensibiliza partea de management și a o determina să integreze partea financiar-contabilă în strategia de management”, a explicat Sorin Cordovan.
Astfel, programul va consta în organizarea unor seminarii care se vor derula în perioada februarie – mai, pe diferite teme, cum ar fi: închiderea anului financiar 2023, inspecțiile fiscale, migrarea pe impozitul pe profit, RO-e factura, dificultăți financiare și gestionarea acestor dificultăți. La finalul seminariilor va fi organizată o conferință de amploare pe tema ”Dificultății financiare”.
Pentru detalii și informații concrete, persoanele interesate de acest program pot contacta Departamentul Formare Profesională din cadrul către Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, tel 0733/900.207, email: cfp@cciabn.ro