CARACATIȚA ce NU-i în stare să rezolve problema gunoaielor este formată din PSD-iști cu putere de decizie, dar fără pregătire în gestiunea deșeurilor. În ecuație sunt implicați primari – președinte CJ – instituții de mediu și VITALIA, companie une PSD-iștii au infiltrat oameni la nivelul conducerii. Astfel, Fane Sângeorzan este director comercial, Liviu Tănase – șef la Vitalia SA și Florin Găurean – șef la Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, entitate ce gestionează depozitul de la Tărpiu (depozitarea și reciclarea). Instituțiile de Mediu sunt pe loc repaus și NU au aplicat nicio amendă, deși aveau toate pârghiile în acest sens. Desigur, sunt controlate tot pe linie politică.
Combinațiile cu VITALIA duc la un singur lucru: gunoaie pe malul apei de 3 ani încoace și factură mai SCUMPĂ
Societatea VITALIA SA care se ocupă de transportul deșeurilor este condusă de Liviu Tănase, fost director al unor publicații de investigații și un apropiat al PSD, în special în campaniile electorale. Tănase e cel care răspunde de transportul gunoaielor și de stațiile de transfer din județ. Acesta crede că e imposibil să transporte gunoaiele în condițiile impuse, dar va face tot ce ține de el în calitate de coordonator al transportului.
R: De ce s-a lungit așa mult transportul gropilor neconforme?
Liviu Tănase: Noi avem remorcile, containerele sunt în curtea noastră… colectorul NU poate duce gunoiul până ce primăriile NU semenază contractele între ei.
R: De ce NU ați transportat GRATUIT încă din septembrie, de când ați fost operațional?
Tănase: Am comandat 4 remorci special făcute pentru containerele de transport. Aceste remorci au sosit abia în decembrie.
Reporter: Când vă apucați să cărați efectiv gunoiul din Zăvoaie?
Tănase: Noi suntem pregătiți exact în momentul în care suntem informați că s-au semnat contractele, pentru că avem 65.000 de tone în județ.
Tănase: Mie personal NU îmi convine să transport GRATIS, dar dacă așa este prevăzut în contract, mă supun. Pentru că NU am fost solicitat oficial, NU s-au stabilit termenii… am comandat 4 utilaje speciale, care au fost livrate în luna decembrie, dar niciuna din primăriile implicate NU aveau bugetate sume pentru depozitare.
R: Păi nici dumneavoastră NU aveați utilajele încât să le transportați, dar se putea face ulterior plata pentru depozitare, ideea era să le transportați, ca să poată fi depozitate înainte de scumpire.
Tănase: Eu nu vreau să mă implic în chestiunea depozitării, eu răspund de transport și în secunda doi de când s-au rezolvat problema depozitării…. eu voi comanda transportul deșeurilor.
R: Termenul-limită e 1 septembrie, impus de Garda de Mediu. Credeți că vă încadrați în acest termen să duceți 30.000 de tone în câteva luni?
Tănase: NU cred pentru că nu se știe traseul… va trebui să intru în oraș. Vom căra simultan din toate gropile.
Reporter: În 6 luni vă încadrați?
Tănase: Nu știu pentru că NU avem graficul.
Reporter: Aaa, deci NU aveți graficul…
Tănase: Avem grafic… dar estimat.
Reporter: Păi aveți sau NU aveți? Și vă încadrați ?
Tănase: NU am cum să mă încadrez!
Reporter: Asta NU e bine!
Tănase: …. pe ce drum vreți să cărăm, prin oraș?
R: De ce nu s-a încercat o negociere cu cei de la Garda de Mediu, pentru prelungirea termenului?
Tănase: Să negociez eu? Asta trebuie să negocieze primăriile, pentru că ei au negociat termenul.
R: Ideea e să NU ieșiți șifonat din toată povestea asta.
Tănase: Nu îmi fac nicio grijă!
R: Sunt convins, până la urmă dumneavoastră sunteți profesionistul, eu doar pun întrebări!
Tănase: OK, o zi bună și vă rog să NU îmi puneți vorbe în gură!
R: Stați liniștit! O zi bună!
Gunoiul s-a scumpit la câteva luni de la implementarea proiectului. Șefii VITALIA spun că sunt pe minus
Florin Găurean – fostul viceprimar liberal răspunde de depozitarea deșeurilor și de sortarea lor, la Tărpiu. SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, sucursala Bistriţa. Găurean a solicitat majorarea tarifului pe tonă, deoarece societatea pe care o conduce pierde lunar foarte mulți bani.
Reporter: De ce s-a mărit prețul la depozitare, de la 42,82 la 69,74 lei pe tonă?
Florin Găurean: Prețul la depozitare s-a mărit pentru că în caietul de sarcini al societății ni s-au dat că vom avea 1.000 de tone de reciclabile pe lună, în condițiile în care am 100 de tone, pentru că datele NU au fost corelate cu realitatea. S-au făcut calcule greșite, estimări care NU sunt în conformitate cu realitatea. Județul NU produce atâta gunoi….
Reporter: Este vina celor care au estimat aceste costuri?
Găurean: Noi suntem pe pierdere începând cu 11 martie, de când am deschis, pt că NU am atins țintele pe care Consiliul Județean ni le-a dat în caietul de sarcini.
Reporter: Poate fi vina colectării, pentru că NU au suficiente pubele sau un sisteme bine pus la punct?
Găurean: Nuuu cred…. și în primă fază noi am lucrat cu colectorii existenți. Dar primele calcule au fost mult eronate…. județul nu produce atâta gunoi. Nu am cum să procesez 13.000 de tone de reciclabile pe an, când eu am doar 1.300 pe an.
Reporter: Din colectare s-ar putea să crească randamentul?
Găurean: S-ar putea și din colectare, dar cu cantități nesemnificative față de parametrii care ni s-au dat prin caietul de sarcini.
Reporter: Ține de educația cetățeanului acest aspect?
Găurean: Poate 20 la sută, dar cred că foarte mult ține de faptul că NU generăm atâtea produse reciclabile, cum s-a estimat….
R: De ce nu ați luat gunoiul încă de la început, când NU era așa inflamată situația referitor la majorarea tarifului?
Găurean: Eu sunt la depozit din 11 martie 2013. De ce NU l-au adus până acum, de ce NU au discutat cu colectarea? Pentru că pe mine nu mă privește ca operator la Tărpiu faptul că Primăria Bistrița NU a discutat cu transportatorul. Eu luam oricând gunoiul, dacă îl aduceau!
Florin Găurean a fost prezent la ședința de Consiliu Județean prin care Moldovan l-a faultat și a impus vechiul tarif, dar a preferat să NU se implice, deși în interviul telefonic a susținut vehement că tariful majorat i se pare normal.
Dumitru Câmpan este șeful proiectului de management al deșeurilor și omul lui Radu Moldovan, pus pe funcția de director al Agenției de Dezvoltare Intercomunitară. Agenția pe care o conduce este responsabilă de coordonarea acestui proiect de 30 de milioane de euro, care scârțâie din toate încheieturile. Tarifele s-au majorat la câteva luni de la semnarea contractului, gropile de gunoi sunt tot pe malul râului, colectarea NU este realizată în parametrii estimați inițial, există o serie de pubele amplasate aiurea, depozitul de la Tărpiu necesită o serie de lucrări etc.
Fane Sângeorzan – fost primar în Feldru, ulterior consilier personal a lui Radu Moldovan. S-a transferat director comercial la Vitalia și a avut câteva ieșiri publice, în care a explicat cât de roz e situația din oraș. Ca și toți cei implicați au ajuns pe funcții promovați de partid, fără a avea nicim în comun cu gestiunea unui astfel de proiect complex.
Cristian Niculae șeful Gărzii de Mediu este finul lui Radu Moldovan și cel ce a dat un ultimatum: 1 septembrie și rupe amenda de 500 de MILIOANE. Până acum, tovarășul de vânătoare a lui Moldovan pozează în ecologist și coordonează acțiuni sterile de curățare a malurilor apelor de pungi. A preluat instituția de la Maxim Pop, liberalul sabotat de propria formațiune politică și veghează la chestiunea deșeurilor care se prăbușesc în apă.
“Am făcut verificări și la această oră toate depozitele neconforme sunt închise și păzite. Până la data de 1 septembrie 2015, trebuie sa fie mutate, altfel punem în aplicare legea. Amenda este cuprinsă între 50.000 de lei și 100.000 de lei” a declarat Niculae – șeful Gărzii de Mediu BN. În Zăvoaie s-au depozitat gunoaie vreme de 4 ani, în paralel cu ecologizarea finanțată din bani europeni. În câțiva ani s-a creat o nouă groapă de gunoi. Până acum, Primăria Bistrița NU a fost amendată și în consecință NU și-a bătut nimeni capul să rezolve această chestiune.
Crețu a pus deoparte 16 MILIARDE. VITALA mai vrea 10 MILIARDE pe toată treaba! Moldovan se bagă pe fir și ia partea subalternilor din PSD
Primăria Bistrița a pus 16 MILIARDE pentru transferul și depozitarea gropii din Zăvoaie. Comisia estimează că pe malul râului ar fi cam 30.000 de tone de gunoi menajer, care treptat ar urma să fie dus la Tărpiu.
Vezi aici în ce HAL arată groapa de gunoi din Zăvoaie: http://www.ziardebistrita.ro/foto-dezastru-in-zavoaie-groapa-de-gunoi-se-prabuseste-in-raul-bistrita-psd-istii-tac-pititi-si-pierd-constant-la-capitolul-incredere/
Până acum au existat divergențe referitor la tariful de depozitare, cantități, grafice de transport etc iar într-un final Radu Moldovan vrea să rezolve situația și să împace capra și varza. Folosindu-se de majoritatea confortabilă din CJ, Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre prin care impune ca munții de gunoi să fie depozitați la tariful inițial, nemajorat. Proiectul a fost aprobat într-o ședință extraordinară și rămâne de văzut dacă va trece de avizul de legalitate al Prefecturii.
Radu Moldovan și-a somat oamenii infiltrați să rezolve urgent problema depozitelor neconforme din Bistrița, Sângeorz și Beclean. CARACATIȚA PSD ce controlează de 3 ani acest proiect dovedește incapacitatea întregii administrații județene și are grave erori pe toate palierele, erori care se reflectă în prețul de pe factura fiecărui cetățean.
Ce factura? La mine gunoiul e un leu si ceva pe luna??? Din ce bani mai fura astia!! Plus ca -am platit decat o data.
Dar ei nu raspund in fata oamenilor ce i-au votat? O sa vada la urmatoarele alegeri pt ca numai taxe marite si impozite mai mari. Asta stiu.