Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și cei ai Biroului Rutier au desfășurat, miercuri, o acțiune în municipiul Bistrița, în vederea informării participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere, dar și pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.
Astfel, polițiștii au explicat, în special conducătorilor auto, noile modificări legislative, prevăzute de O.U.G. nr. 84/2024 și O.U.G. nr. 97/2024, pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Totodată, au prezentat și aparatele și mijloacele tehnice folosite în acțiunile preventive desfășurate.
Potrivit noilor modificări, a fost extins cadrul de aplicare a măsurii administrative de retragere a permisului de conducere în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, în următoarele situații:
b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
c) în vehicul sunt recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
d) prezintă un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.
Polițiștii reamintesc că, potrivit noilor dispoziții legale, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice, iar polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să adopte un comportament care să le confere siguranță în trafic și să respecte reglementările rutiere.
Acțiunile de informare vor continua în perioada următoare.