O tânără din Bistrița, printre cei mai merituoși absolvenți de anul acesta ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Anca Gavrilaș, o tânără de 22 de ani din Bistrița, se numără printre cei mai merituoși absolvenți de anul acesta ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. După 4 ani dedicați dobândirii de noi cunoștințe, tânăra a reușit să finalizeze studiile universitare cu cea mai mare medie din cadrul Facultății de Management Militar, specializarea Inginerie și Management în Domeniul Comunicațiilor Militare, arma Comunicații și Informatică, respectiv 9,54.

”Am ales să studiez la o instituție militară fără să știu prea multe despre ce implică acest lucru”

Decizia de a urma cursurile unei instituții militare nu a fost una ușor de luat pentru mine, mai ales în condițiile în care nu am avut deloc tangență cu sistemul militar pe parcursul studiilor liceale, studii pe care le-am urmat la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița. Însă mi-am făcut curaj și am ales Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, o instituție de învățământ foarte bună, nu doar din România, ci din toată Europa. Aici am beneficiat de condiții foarte bune, de la spații de cazare, terenuri de instrucție, amfiteatre, aule și până la cadre didactice bine pregătite, care mereu ne-au susținut. Primele zile au fost pentru mine un teren nou, nu știam ce se întâmplă, cum să reacționez și ce trebuie să fac, dar colegii au făcut ca zilele acelea de început să pară mai ușoare. Văzând toate acestea, mi-am zis că eu chiar pot să fac ceva frumos și am început să învăț, să îmi întreb profesorii și încet, încet am ajuns să cresc și să țintesc tot mai sus”, ne-a spus Anca Gavrilaș.

”E mult mai solicitantă o academie militară decât o universitate civilă”

Deși mărturisește că cei patru ani de studii nu au fost deloc ușori, ba chiar au fost plini de provocări, tânăra a reușit să își depășească propriile limite și să aibă parte de multiple satisfacții.

”Nu a fost ușor, e mult mai solicitantă o academie militară decât o universitate civilă, dar merită pentru că îți oferă o disciplină aparte. Pe de o parte, vrei-nu vrei, o academie militară te maturizează mult mai repede și poate mult mai brusc, dar acesta nu este un lucru rău. Pe de altă parte, îți oferă condițiile necesare și posibilitatea să crești cât de mult vrei tu și te susține să faci asta. Eu am avut parte de cea mai mare susținere și aici nu vorbesc doar de ce am primit de la Academie, ci și de susținerea părinților, a celor care mi-au fost alături. Într-un sistem militar îți e foarte greu să treci peste toate și să mergi mai departe dacă nu ai o susținere considerabilă din partea celor dragi. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte care pe mine m-au ajutat să ajung până aici”, a mai adăugat Anca Gavrilaș, care își amintește că taberele de instrucție s-au numărat printre cele mai mari provocări din timpul studenției.

”Solicitarea fizică din timpul taberelor de instrucție este într-adevăr mare și ajungi de multe ori să îți depășești limitele fără să îți dai seama. Dacă stau să mă gândesc cum eram eu înainte de a intra în Academie și cum sunt acum, după 4 ani, realizez că se vede o diferență enormă. E multă disciplină în Academie și toate provocările te fac pur și simplu mai puternic, și psihic, dar și fizic”, a completat Anca.

”Visul meu este acela de a ajunge cândva profesor universitar”

Pe parcursul studiilor universitare, tânăra a dobândit cunoștințe vaste în domeniul IT și cel al Comunicațiilor, dar mai presus de acestea afirmă că și-a descoperit o nouă pasiune care a determinat-o să își dorească să devină în viitor profesor universitar.

”Eram prin anul trei de facultate când mi-am dat seama că am o pasiune foarte mare pe partea de cercetare, de dezvoltare de noi tehnologii, de îmbunătățire și de digitalizare a sistemului militar și a domeniului public. Am citit chiar lunile trecute strategia Comisiei Europene de integrare a Inteligenței Artificiale în domeniul public și mi-a stârnit o foarte mare dorință să fiu și eu unul dintre oamenii care își vor aduce contribuția la domeniul acesta al Inteligenței Artificiale. Îmi doresc să pot să îmbunătățesc cât mai mult soluțiile existente acum și, de ce nu, să le găsesc aplicabilitatea în lucruri care până acum ne consumau foarte mult timp sau ni se păreau foarte dificile și chiar să îmbunătățesc procesele. Mi-ar plăcea să continui pe partea de cercetare-dezvoltare și, de ce nu, cândva să dau și altora din cunoștințele mele. Visul meu de acum este acela de a ajunge cândva profesor universitar și să mă reîntorc la un moment dat în locul de unde am pornit și să pot să le fac și altor tineri drumul mai frumos și mai ușor”, ne-a mai spus proaspăta absolventă a Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

”Pe viitorii absolvenți de liceu îi îndemn să aibă curaj”

Tânăra originară din Bistrița îi îndeamnă pe viitorii absolvenți de liceu să nu excludă posibilitatea de a urma cursurile universitare la o instituție militară de învățământ, ci să analizeze cât se poate de serios această variantă.

Față de instituțiile din domeniul privat, în cele din sistemul militar tot ce tinerii realizează se valorifică. Tinerilor le sunt recunoscute meritele, sunt încurajați mereu să își dorească mai mult și evoluția vine mult mai ușor pentru că au mereu camarazi lângă ei, oameni pe care se pot baza și care le sar în ajutor în momentul în care obosesc și fac un pas pe loc. Asta e diferit față de universitățile civile. În cele militare se creează un spirit de camaraderie. În momentul în care un coleg nu mai poate, toți ceilalți preiau greutățile și merg cu toții mai departe, lucru care face ca totul să fie mult mai ușor decât pare. Îi sfătuiesc pe tineri să aibă curaj să încerce și să facă primul pas. Sunt sigură că nu vor regreta. Personal, am rămas cu multe lucruri împământenite în minte și în suflet. Am învățat că trebuie să fii demn, să ai caracterul cât mai puternic, să nu te dai niciodată bătut, să nu te oprești niciodată din drumul tău și să lupți pentru a îți atinge obiectivele. E mult mai satisfăcător să lupți decât să te dai bătut”, a mai menționat Anca Gavrilaș, care va continua să lupte pentru a își îndeplini visul de a deveni profesor universitar.

5 comments

  1. Felicitări și succes în carieră și în viata personală! Să îți păstrezi entuziasmul și după încadrare și să dea Dumnezeu să nu fii dezamăgită de cariera pe care ți-ai ales-o! Doamne ajută!

  2. Felicitări și mult succes în continuare. Să-ți dea bunul Dumnezeu sănătate și putere să ai o carieră militară plină de satisfacții și împliniri.

  3. Felicitări ție.,apoi părinților tai.

  4. Felicitări și mult succes în viitor. Realizarea tuturor dorințelor tale și succesul sunt datorită ție în primul rând,, perseverență, disciplină și dedicație te-au. caracterizat întotdeauna. Nu în ultimul rând vreau să menționez , dragostea și suportul părinților, ,familiei al colegilor și cadrelor didactice și toți cei implicați în viața ta , ne bucurăm enorm de tine .

  5. Dascal Gheorghe

    Mult succes in continuare să-ți ajute BUNUL DUMNEZEU să îți îndeplinești visul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!