ArtCast Teleki Festival, festivalul care dezvăluie frumusețea de la Castelul Teleki din Posmuș, revine cu cea de a III-a ediție, în perioada 16-18 august 2024.
”Castelul Teleki Posmuș, locul unde trecutul se împletește cu prezentul și prinde viață prin artă, muzică și bucuria ta. Așadar, te invităm la Posmuș pentru a descoperi prin artă, film, muzică, produse locale, degustări de vinuri, ateliere de creație și artă culinară, diverse modalități de a petrece timpul în acest loc de poveste din Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud. Festivalul este un eveniment unic care își propune să creeze un dialog între trecut și prezent oferind o experiență culturală bogată și diversificată. Fiecare activitate și expoziție este menită să îmbogățească cunoștințele participanților și să le ofere momente de neuitat într-un cadru istoric deosebit”, precizează organizatorii, respectiv Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și GAL FDZR Bârgău-Călimani.
PROGRAM FESTIVALULUI:
VINERI 16 AUGUST
- 17.00 – Vernisaje și expoziții – în incinta Castelului
- Expoziție de pictură – Glasul mâinilor tăcute #3 – Eugen Alupopanu (coordonator de proiect). Expun artiștii: Mărioara Moldovan, Ravica Pop, Livia Purcilean. Artiști invitați:Andra Achim, Eugen Alupopanu, Liliana Basarab, Anca Boeriu, Otilia Boeru, Emanuel Borcescu, Pavel Brăila, Cezarina Caloian, George Cernat, Adrian Crîșmaru, Raluca Ilaria Demetrescu, Vioara Dinu, Maxim Dumitraș, Mihai Gîtman, Radu Hangan, Marcel Lupșe, Mircea Modreanu, Maria Morteci, Bogdan Platon, Doris Platon, Andreea Laura Pricope, Vasile Rață, Mihai Scemtovici, Alexandru Șerban, Lilian Theil, Mirela Trăistaru, Constantin Țînteanu, Mihaela Vezentan.
- Expoziție – SALONUL DE VÂNĂTOARE – (inaugurare) în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu;
- Expoziție – Grâul și pâinea pe meleaguri Bistrițene;
- 18.00 – 21.00 – Seară de poezie pe scena Stejarului Secular
- Recită poeții: Mihok Tamaș, Anca Zaharia, Horga Ștefan, Mina Decu, Ligia Verkin Keșișian, Cătălina Stanislav, Alexanderu Văsieș, Florin Partene, Alex Frandeș, Ana Dragu, Lena Chilari, Ana Dontu, moderator: Luiza Mițu, coloana sonoră: Corbu.
- 21.00 – Concert Graiu pe scena Stejarului Secular.
SÂMBĂTĂ 17 AUGUST
- 12.00 – ateliere pe platoul din fața Castelului Teleki:
- Atelierul de fierărie – multiepocă, medievală – Emanuel Bezeriță;
- Atelierul de tâmplărie – Ciprian Pop;
- Atelier de modelare – Adrian Puțura;
- Atelierul arcașilor Rangers of the North – unde copiii pot invăța totul despre confecționarea și mânuirea arcului – Cătălin Partene;
- Atelier de patrimoniu – Petrus Italus Trust;
- Ateliere de broderie și cusături: Virginia Linul, Anicuța Pop de la Bistrița Bârgăului.
- Atelier – Mocănița Transilvaniei.
- Atelier de gastronomie locală – Prezentări și degustări de vinuri din arealul viticol Lechința: Crama Jelna, Crama Valea Ascunsă, Crama Zaig, Crama Liliacul, Crama Lechburg Lechința, Crama Harșianu Dumitra. Invitați: Cramele Cotnari. Și dacă nu sunteți prieten cu vinul, prietenii noștri v-au pregătit în « Șura Veche » din Jelna o bere artizanală de îți aduce zâmbetul pe buze și apoi «Musai » să o guști și pe asta, de te îndeamnă să meri să iți mai iei un blid cu mâncare din cea mai aleasă gastronomie locală tradițională pe care Punctele gastronomice locale se întrec să ți-l umple: Maria Bidean de la Bistrița Bârgăului, Nina Rus de la Romuli, Mihaela cu bucatele de la Uifalău, Maria de la Gledin, Sanda de la Sângeorz, Marius Gălan, ajutați de producătorii noștri locali care fac cele mai bune bucate pe care le-ai gustat: brânza și preparate din lapte de vacă și oaie de la Stâna lu’ Creța din Ruștior, Povila de Bârgău, zacusca, tocana de legume, dulcețuri și siropuri dupa rețete tradiționale atestate, de la AFI ProFamilia care are cele mai multe produse atestate tradițional în România, sucuri și fructe proaspete din Ferma Pomicola Jelna și Livada Teta, dulcețurile și siropurile miraculoase de la Gridama Fruct Montan, iar Cooperativa Agricolă Transylvanian Pure Farming iți servește cel mai bun ulei de dovleac românesc din propria cultură bio, presat la rece, făina din semințe de dovleac, ulei de floarea soarelui presta la rece, Cooperativa Agricolă Sîngeorz Băi iți aduce unele dintre cele mai bune brânzeturi și preparate din lapte, iar producatorii locali din GAL Clisura Dunarii și din GAL Țara Vrancei iți vor aduce cele mai bune arome din aceste frumoase zone ale tării noastre binecuvântată de Dumnezeu. Invitați: Massei Bar-B-Q cu bunătăți marca Turma, Barista Caffee, Soho Music Hall
- 12:00 – Activități distractive: Vânătoare de comori la curtea contelui Teleki – cu voluntarii EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud; Aleea terapeutică – cu voluntarii Europe Direct Bistrița-Năsăud; Tururi ghidate cu voluntarii Europe Direct Bistrița-Năsăud; “Descoperă viața aristocrației – Aspecte din viața cotidiană a nobililor”. Tur ghidat oferit de către ghidul turistic Carmen Murășan. (orele 14.00, 16.00, 18.00, 20.00); Animație FAIN – George Alistar (jocuri creative, pictură pe față,etc.); Animație și Istorie vie, prezentare interactivă de arme și armuri, Peripețiile lui Prâslea – teatru interactiv pentru cei mici, activități oferite de invitații noștri Asociația Culturală Asserculis Târgu-Mureș. Activități într-un loc special amenajat pentru copii, cu ateliere creative și dezvoltarea de abilități: atelier de pictură și desen, jenga și alte jocuri, animatori, baloane, face painting, muzică, multă bucurie și alte surprize.
- 21:30 – 23:30 – Proiecții de filme: Festivalul de filme de scurt metraj, filme românești – în curtea castelului (11 scurt metraje).
Concerte:
- Scena Principală
- 16.30 – Vice Grip
- 17.30 – Riveria
- 18.30 – Luiza Zan & Jazzpar Trio
- 19.30 – Taraf Flamenco
- 20.30 – Damian Drăghici
- Scena Stejarului Secular:
- 19.00 – Antonia Ivașcu & The Acoustic Project
- 20.00 – Eduard Dragu
- 21.00 – Florin “Dudu” Mândru
- 22.00 – After Party – DJ Mariusescu
- 23.00 – After Party – DJ TancsHaz (Ferenc Segercz)
DUMINICĂ 18 AUGUST
- 10.30 – Tradiția și excelenta gustului: Prezentări și degustări de vinuri din arealul viticol Lechința: Crama Jelna, Crama Valea Ascunsă, Crama Zaig, Crama Liliacul, Crama Lechburg Lechința, Crama Harșianu Dumitra. Invitați: Cramele Cotnari. Și dacă nu sunteți prieten cu vinul, prietenii noștri v-au pregătit în « Șura Veche » din Jelna o bere artizanală de îți aduce zâmbetul pe buze și apoi «Musai » să o guști și pe asta, de te îndeamnă să meri să iți mai iei un blid cu mâncare din cea mai aleasă gastronomie locală tradițională pe care Punctele gastronomice locale se întrec să ți-l umple: Maria Bidean de la Bistrița Bârgăului, Nina Rus de la Romuli, Mihaela cu bucatele de la Uifalău, Maria de la Gledin, Sanda de la Sângeorz, Marius Gălan, ajutați de producătorii noștri locali care fac cele mai bune bucate pe care le-ai gustat: brânza și preparate din lapte de vacă și oaie de la Stâna lu’ Creța din Ruștior, Povila de Bârgău, zacusca, tocana de legume, dulcețuri și siropuri dupa rețete tradiționale atestate, de la AFI ProFamilia care are cele mai multe produse atestate tradițional în România, sucuri și fructe proaspete din Ferma Pomicola Jelna și Livada Teta, dulcețurile și siropurile miraculoase de la Gridama Fruct Montan, iar Cooperativa Agricolă Transylvanian Pure Farming iți servește cel mai bun ulei de dovleac românesc din propria cultură bio, presat la rece, făina din semințe de dovleac, ulei de floarea soarelui presată la rece, Cooperativa Agricolă Sîngeorz Băi iți aduce unele dintre cele mai bune brânzeturi și preparate din lapte, iar producatorii locali din GAL Clisura Dunării și din GAL Țara Vrancei iți vor aduce cele mai bune arome din aceste frumoase zone ale tării noastre binecuvântată de Dumnezeu. Invitați: Massei Bar-B-Q cu bunătăți marca Turma; Cafe Barista; Bar Soho.
- Ateliere – Platoul din fața Castelului Teleki:
- Atelierul de fierărie – multiepocă, medievală – Emanuel Bezeriță;
- Atelierul de tâmplarie – Ciprian Pop;
- Atelier de modelare – Puțura Adrian;
- Atelier de patrimoniu – Petrus Italus Trust;
- Atelierul arcașilor Rangers of the North – unde copiii pot învăța totul despre confecționarea și mânuirea arcului – Cătălin Partene;
- Ateliere de broderie și cusături: Virginia Linul, Anicuța Pop de la Bistrița Bârgăului.
- Atelier – Mocănița Transilvaniei.
- 14:00 – Activități distractive:
- Vânătoare de comori la curtea contelui Teleki – cu voluntarii Europe Direct Bistrița-Năsăud;
- Aleea terapeutică – cu voluntarii Europe Direct Bistrița-Năsăud;
- Tururi ghidate cu voluntarii Europe Direct Bistrița-Năsăud;
- “Descoperă viața aristocrației – Aspecte din viața cotidiană a nobililor”. Tur ghidat oferit de către ghidul turistic Carmen Murășan. (orele 14.00, 16.00, 18.00, 20.00);
- Animație FAIN – George Alistar (jocuri creative, pictură pe față,etc.).
- Animație și Istorie vie, prezentare interactivă de arme și armuri, Peripețiile lui Prâslea – teatru interactiv pentru cei mici, activități oferite de invitații noștri Asociația Culturală Asserculis Târgu-Mureș.
- Activități într-un loc special amenajat pentru copii, cu ateliere creative și dezvoltarea de abilități: atelier de pictură și desen, jenga și alte jocuri, animatori, baloane, face painting, muzică, multă bucurie și alte surprize.
- 21:30 – 23:30 – Proiecții de filme: Festivalul de filme de scurt metraj, filme internaționale – în curtea castelului.
Concerte:
- Scena Principală
- 18.00 – Besmeth
- 18.45 – Sadetica
- 19.30 – Luiza Zan, Mohamed Zatari (SY), Fefenc Segercz, Lehel Vitalyos
- 20.30 – Țapinarii
- 21.30 – iarba Fiarelor
- Scena Stejarului Secular:
- 18.00 – Ada Morar
- 19.00 – Mantra Fusion Quartet
- 20.00 – Corbu
- 21.00 – After Party – DJ Mariusescu
- 22.00 – After Party – DJ Ligia Verkin Keșișian.
”Cele mai frumoase povești se scriu în jurul castelelor, iar acum și tu poți să pășești într-un astfel de loc, descoperind trecutul, arta, legendele și renașterea unui monument. 16-18 august – ArtCast Teleki Festival – Ia parte la evenimentele de la Castelul Teleki din Posmuș și fă parte din noul capitol al poveștii sale. Acces gratuit la toate evenimentele din program”, au mai transmis organizatorii.