Locuitorii din orașul Beclean şi din comuna Căianu Mic nu pot dona sânge, din cauza unor cazuri de infecție cu virusul West Nile

Două cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în oraşul Beclean şi în comuna Căianu Mic, astfel că locuitorii din cele două zone ale județului Bistrița-Năsăud nu pot dona sânge în această perioadă.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, cazurile au fost înregistrate luna trecută.

”Este vorba despre doi bărbaţi, unul din Beclean, altul din Căianu Mic. Culmea, cei doi nu au călătorit niciunde. Ambii s-au tratat la unități medicale din județul Cluj, dar nu au fost în stare foarte gravă”, a precizat dr. Anca Andriţoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

În aceste condiții, Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița a impus restricții de donare în cazul locuitorilor din orașul Beclean și din comuna Căianu Mic.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică au solicitat primăriilor din judeţ să continue acţiunile de dezinsecţie.

La nivel național, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) și până la data de 29.08.2024 s-au înregistrat 27 cazuri. Dintre acestea, 23 cazuri au fost confirmate și patru sunt cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Au fost înregistrate și trei decese ca urmare a infectării cu acest virus.

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă:


Distribuția pe județe a cazurilor (în funcție de unitatea teritorială de expunere) este: municipiul București (6), județul Bistrița Năsăud (2), județul Botoșani (2), județul Brăila (1), județul Cluj (1), județul Constanța (1), județul Dâmbovița (1), județul Giurgiu (2), județul Ilfov (2), județul Mureș (2), județul Prahova (1), județul Satu Mare (2), județul Suceava (4). Un caz de infecție cu virus West Nile a avut expunerea în Italia (Milano) și a fost raportat de DSP Dâmbovița (debut în S 27). Un alt caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere: atât în județul Botoșani cât și în județul Constanța (debut în S 32) și a fost atribuit județului Botoșani. Au fost înregistrate trei decese, două în județul Suceava și unul în municipiul București.

Institutul Național de Sănătate Publică face o serie de recomandări pentru populație:

  • să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari;
  • să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);
  • să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!