Muzeul Județean a accesat un proiect finanțat din fonduri norvegiene în valoare de 1.5 milioane de euro pentru reabilitarea curții interioare și a unor spații din incintă. Șantierul a durat 2 ani și jumătate deși trebuiau finalizat anul trecut.
“La nivelul curții interioare se vor amenaja mai multe zone: zona de acces, zona de piață urbană, zona de grădină urbană care este de fapt o zona de tranziție spre ultima din cele patru zone – zona satului românesc”. (extras din proiectul întocmit de SC. ARHI-BEAST SRL Cluj-Napoca).
Artezienele Muzeului Județean au fost filmate azi-noapte de președintele Consiliului Județean și postate pe pagina sa de facebook. Practic, curtea instituției a fost pavată cu piatră specială folosită la restaurări, iar la intrare s-au realizat două bazine de apă tip gheizer, cu jeturi care ies din pământ asemănătoare cu cele din zona Casei de Cultură! De asemenea și lateral s-a construit o arteziană cu jeturi luminoase. Majoritatea comentatorilor consideră artezienele luminoase din curtea muzeului ca fiind… frumoase.
Administrația Radu Moldovan a prezentat cu mare tam-tam aceste proiect, care la o analiză atentă NU reprezintă mare-lucru. În sensul că din sumele enorme alocate acestui proiect au loc lucrări de reabilitare a unui subsol de 100 de metri pătrați și încă 8 camere din incinta instituției. TOTAL: 400 de metri pătrați și o curte!
Și arhitecții lui Crețu preferă artezienele colorate!
Primarul Ovidiu Crețu a inaugurat mai multe arteziene în campania electorală din vara trecută, iar majoritatea acestor arteziene din Bistrița au jeturi de apă colorate. În Piața Mică se află arteziana cântăreață, o fântână care funcționează în paralel cu un difuzor care redă muzică clasică. Unele arteziene din Bistrița pot fi considerate kitsch-oase și reprezintă un ansamblu de materiale amestecate: fibră de sticlă, senzori de plastic, robineți de bronz, plăci de marmură.
„De gustibus et coloribus non est disputandum” adică… gusturile NU se discută! a fost replica primarului Crețu în ce privește artezienele colorate și acesta pare a fi și sloganul arhtecților care au proiectat curtea Muzeului Județean.
Citiți și:
NU credeți că artezienele sunt “kitschoase”, cu becuri, plastic și lumini? Vezi ce zice Crețu!