A început ”mica recalculare” a pensiilor și în Bistrița-Năsăud. Circa 3.700 de pensionari au depus deja adeverințe

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a început cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor, așa numita ”mica recalculare” a pensiilor. Această etapă se adresează persoanelor care au beneficiat, anterior datei de 1 aprilie 2001, de venituri și sporuri nepermanente și care trebuie să depună la Casa de Pensii adeverințele din care să reiasă aceste venituri care, până în prezent, nu erau luate în calcul. Până acum, circa 3.700 de pensionari au depus deja astfel de adeverințe și așteaptă să le fie recalculate pensiile.

Joi, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Mirela Curac, a susținut o conferință de presă în care a oferit o serie de detalii cu privire la această etapă.

Astfel, potrivit reprezentantei Casei Județene de Pensii, Legea nr. 360/2023 prevede că, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută de noua lege vor fi recalculate din oficiu, prin valorificarea din adeverințele prezentate de beneficiari a veniturilor și sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare brute, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

Sunt avute în vedere:

  • adeverințe eliberate conform Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor până la data de 01.09.2023, care a intrat în vigoare la data de 18.06.2021;
  • adeverințe emise anterior Ordinului nr. 487/2021, cu condiția să îndeplinească condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin dar care trebuie să aibă mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat;
  • adeverințe întocmite conform Anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023, eliberate de angajatori, de către deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare si care se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Mirela Curac afirmă că, potrivit Legii nr. 360/2023, drepturile recalculate în urma depunerii unor astfel de adeverințe anterior intrării în vigoare a noii legi a pensiilor se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Conform prevederilor aceleiași legi, cererile de valorificare a sporurilor/veniturilor nepermanente, venituri lunare brute depuse după intrarea în vigoare a legii, respectiv 1 septembrie 2024, vor fi însoțite de adeverințe eliberate conform Anexei 6 la lege, iar drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Așadar, nu este necesară depunerea adeverințelor la dosarul de pensie dacă sumele realizate de către pensionarii din sistemul public de pensii sunt înregistrate în stagiul de cotizare după 01.04.2001. De asemenea, nici adeverințele privind veniturile suplimentare care au fost valorificate în temeiul hotărârilor judecătorești definitive nu mai pot fi redepuse la dosarul de pensie, în vederea recalculării pensiei în temeiul Legii nr. 360/2023”, a explicat Mirela Curac.

Sursa citată a oferit o serie de exemple de sporuri fără caracter permanent: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale, premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată, alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări sociale.

Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale, deja valorificate în calculul pensiilor: sporul de vechime în muncă, sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie, indemnizaţia de zbor, sporul pentru condiţii grele de muncă; sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legislaţia specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă.

”Ca o concluzie, personalul salariat a beneficiat suplimentar salariului de încadrare specificat în carnetul de muncă și de sporuri, care pot fi clasificate în două categorii: cu caracter permanent și fără caracter permanent. Prima categorie a fost deja valorificată în stabilirea drepturilor de pensie dacă au fost dovedite de către pensionari, acestea făcând parte din baza de calcul a pensiilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Cea de-a doua categorie, a sporurilor fără caracter permanent, a fost introdusă ca element de noutate în actuala lege a pensiilor și aceste sporuri vor fi valorificate cu condiția ca ele să fie dovedite cu modelul tip începând cu luna iunie 2021, preluate și de actuala legislație în Anexa nr. 6, și să fi fost încasate anterior datei de 1 aprilie 2001. Cel mai uzual exemplu de spor cu caracter permanent e cel de vechime, iar la categoria spor nepermanent s-ar încadra al 13-lea salariu, premii, prime, muncă în acord”, a mai adăugat Mirela Curac.

Sursa citată a menționat că până în prezent circa 3.700 de pensionari au depus deja adeverințe la Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud pentru ”mica recalculare”, iar numărul acestora este așteptat să crească în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!