CNAIR vrea să amenajeze un pasaj pietonal subteran pe DN 17, în Viișoara

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud emiterea acordului de mediu pentru un proiect prin care propune amenajarea unui pasaj pietonal subteran pe DN 17, în localitatea Viișoara, într-o zonă în care s-au produs foarte multe accidente de circulație.

”Amplasamentul se afla pe DN 17 (E58) km 56+800, în localitatea Viișoara, în apropierea intersecției Drumului Național 17 cu strada Secundară 7, în zona centrală a localității, având în apropiere Biserica Sfântul Nicolae și Școala Gimnazială nr. 7. În zona amplasamentului propus, DN 17 are două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens. Drumul este prevăzut cu acostamente prevăzute cu îmbrăcăminte din beton asfaltic și șanțuri din beton. În prezent, pentru traversarea drumului național este amenajată o trecere de pietoni semnalizată și marcată corespunzător (semaforizată cu semafor cu buton cu acționare manuală), de o parte și de alta a acesteia fiind amplasate stații de autobuz”, se arată în memoriul de prezentare depus de CNAIR la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Suprafața totală a terenului pe care se va implementa proiectul este de 2.317 mp, suprafața terenului aferent pasajului proiectat fiind de aproximativ 500 mp.

”Necesitatea realizării obiectivului de investiții a fost identificată ca urmare a reducerii riscului de accidente de pe DN 17, fiind necesară luarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de siguranță a traficului rutier și a celui pietonal și de reducere a numărului de accidente, precum și de fluidizare a traficului și de asigurare a continuității circulației rutiere. Aceasta poziție kilometrică este înregistrată în evidentele Poliției Rutiere ca fiind un PUNCT NEGRU ca urmare a numărului de accidente produse în perioada 2015 – 2019. Acest nou pasaj pietonal va contribui la fluidizarea traficului prin îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie, reducerea numărului de accidente, creșterea conectivității infrastructurii existente, creșterea siguranței rutiere, reducerea emisiilor poluante, reducerea costurilor de operare”, se mai arată în documentația CNAIR.

Fiecare acces al pasajului va fi prevăzut cu lift pentru persoane cu dizabilități, scară fixă și scară rulantă, supraveghere video și se va întocmi un studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență energetică ridicată (panouri solare)

Valoarea totală estimată a investiției 17.281.702,45 lei (inclusiv TVA). Durata estimată pentru realizarea lucrărilor de construcție este de 8 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!