Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că, în următoarele două săptămâni, va urma o competiţie ”foarte dură” între candidatul independent Călin Georgescu şi candidatul USR, Elena Lasconi, şi a avertizat că există un real pericol ca ”o forţă puternică, nu neapărat prietenoasă cu valorile şi principiile democratice” să obţină în jur de 40% la alegerile parlamentare.
”Astăzi ştim că finaliştii vor fi Călin Georgescu şi Elena Lasconi, bineînţeles asta înseamnă o competiţie foarte dură în următoarele săptămâni. Vedem că cei care au votat cu Călin Georgescu şi cu AUR însumează în jur de 36% din electorat – cei care s-au dus la vot, bineînţeles, la o prezenţă bună, de altfel. Înseamnă o forţă puternică şi nu neapărat o forţă prietenoasă cu valorile şi principiile democratice. Deci este un pericol real să avem în Parlament în jur de 40% la alegerile parlamentare forţe care consideră că legionarii şi Garda de Fier au fost un lucru bun pentru România, o forţă care consideră că Holocaustul nu a existat, care consideră că trebuie să ne îndepărtăm de NATO şi de Uniunea Europeană, ceea ce nu este bine”, a declarat Kelemen Hunor.
În opinia liderului UDMR, rezultatul înregistrat la primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă ”un vot de protest şi de sancţionare” a partidelor care au fost la guvernare.
”Eu nu am mijloacele necesare să găsesc cheia prin care putem explica oamenilor cum am ajuns aici, dar sigur e un vot de protest și de sancțiune împotriva celor care au guvernat în ultimul an și jumătate. S-a prăbușit PSD și PNL și trebuie să înțelegem de ce au votat așa oamenii, fiindcă cei care au votat cu Călin Georgescu și cu AUR nu sunt toți extremiști, dar putem spune că a fost un vot de sancționare a partidelor care erau la guvernare”, a adăugat Kelemen Hunor.
Sursa citată a mai afirmat că formațiunea din care face parte se pregătește acum pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie și abia după acest scrutin va face o recomandare din partea UDMR pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 8 decembrie.
”Noi ne pregătim pentru alegerile parlamentare cu toate forţele şi am rugămintea să mobilizăm electoratul într-un număr cât mai mare, fiindcă va fi nevoie de prezenţa fiecărui om la vot şi va fi nevoie de forţa tuturor formaţiunilor politice democratice, care vor să continue drumul european şi euroatlantic al ţării. (…) Oficial, anunţăm pe 2 decembrie tot ce este de anunţat, pentru că ordinea şi cronologică, şi politică pentru noi şi pentru ceilalţi este aşa: alegerile parlamentare şi apoi turul doi pentru alegerile prezidenţiale. Deci trebuie să trecem de primul hop şi asta este cel mai important lucru şi pe 2 decembrie sigur că vom face un anunţ în ceea ce priveşte recomandarea noastră, opţiunea noastră”, a mai completat Kelemen, care consideră că prezenţa la urne în 8 decembrie va fi mai mare decât cea din 24 noiembrie.
Întrebat dacă România este pregătită să aibă o femeie în funcția de președinte al țării, liderul UDMR a răspuns: ”Nu cred că există în acest moment o prejudecată în acest sens, o prejudecată foarte solidă. Cum în Moldova Maia Sandu a ieşit şi nu cred că a fost o problemă că este femeie sau de acest gen, în România sunt foarte mulţi primari aleşi de oameni, de bărbaţi, de femei, de toţi cei care se duc la vot. Nu cred că în România avem o problemă reală de acest gen. Vom vedea, bineînţeles, dar, să ajungi în turul doi, înseamnă că nu există o astfel de problemă, că altfel nu ajungeai în turul doi”.