Două stații de monitorizare a radioactivității vor ajunge în Bistrița-Năsăud. Unde vor fi amplasate

Județul Bistrița-Năsăud va beneficia de două stații automate fixe de monitorizare a radioactivității mediului, a anunțat, miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Sever Roman.

Prin Proiectul PNRR “Echipamente de monitorizare a calității aerului, radioactivității și zgomotului pentru Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, județul Bistrița-Năsăud va beneficia de două stații automate fixe de monitorizare a radioactivității mediului. Acestea urmează să fie amplasate în Bistrița și în Beclean, conform recomandărilor Agenție Naționale pentru Protecția Mediului”, a spus Sever Roman.

Acesta a explicat că în județ există în momentul de față o astfel de stație, în incinta Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

”Monitorizăm doza de radiație gama absorbită în aer. Sunt foarte importante valorile acestea pentru că determină radioactivitatea mediului înconjurător, mai ales în contextul amenințărilor de la graniță”, a explicat Sever Roman, care a prezentat și câteva valori medii și maxime înregistrate anul acesta cu ajutorul stației din dotarea instituției.

După cum se poate observa, valorile înregistrate sunt mult sub aceste limite“, a mai spus Sever Roman.

APM Bistrița-Năsăud a monitorizat și nivelul de zgomot și calitatea aerului

Sursa citată a mai adăugat că, pe parcursul acestui an, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a realizat și o serie de măsurători ale nivelului de zgomot și ale calității aerului.

În ceea ce privește nivelul de zgomot, Sever Roman a precizat că, în perioada ianuarie – octombrie, APM Bistrița-Năsăud a efectuat 87 de astfel de măsurători, dintre care 78 au fost determinări pentru monitorizare și nouă au fost determinări la comandă.

Din cele 78 de determinări pentru monitorizare s-au înregistrat 14 depășiri ale limitei inferioare pentru străzile de categorie tehnică I, în principal în municipiul Bistrița, pe principalele bulevarde Libertății, Independenței și Calea Moldovei. Conform STAS 10009/2017 limita admisibilă pentru stradă de categorie tehnică I (magistrală) este 75 – 85 dB”, a explicat Sever Roman.

Specialiștii din cadrul APM Bistrița-Năsăud au monitorizat, în perioada martie – octombrie, prin probe de scurtă durată, de 30 de minute, și indicatorii: dioxid de sulf, oxizi de azot și amoniac. Monitorizări au fost efectuate în municipiul Bistrița și orașele Beclean, Sângeorz-Băi, Năsăud, dar și lângă groapa ecologică de la Tărpiu.

Din cele 144 de măsurători s-au înregistrat două depășiri la indicatorul amoniac, la Tărpiu (în luna martie) și la Năsăud (în luna septembrie)”, a adăugat Sever Roman.

APM Bistrița-Năsăud a făcut verificări și cu privire la calitatea aerului.

Prin stația automată de monitorizare a calității aerului, realizăm și monitorizării calității aerului în mod automat. Este o stație de fond urban care a fost dotată printr-un proiect al Ministerului Mediului cu aparatură nouă de determinare a pulberilor în suspensie PM 2,5. De asemenea, prin acest proiect se dorește extinderea rețelei cu două noi stații, una de trafic pe care vom amplasa anul viitor și una de monitorizare a ozonului pe care o vom amplasa în zona Viișoara”, a mai spus Sever Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!