FOTO: Zilele UMFST G.E. Palade Târgu Mureș – extensia Bistrița, la prima ediție. ”Bistrița trebuie să devină un centru universitar”

Universitatea de Medicină, Farmacie și Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș – extensia Bistrița, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, organizează, în perioada 27 – 29 noiembrie, prima ediție a Zilelor UMFST G.E. Palade Târgu Mureș – extensia Bistrița.

Deschiderea oficială a primei ediții a avut loc miercuri, la Palatul Culturii, în prezența reprezentanților universității, a oficialităților locale, a cadrelor didactice și a studenților extensiei Bistrița.

”Este un eveniment deosebit pentru comunitatea noastră prin care noi marcăm două repere importante: sărbătorim împlinirea a 50 de ani de la decernarea Premiului Nobel savantului George Emil Palade și facem primul pas pentru viața academică și medicală din Bistrița”, a precizat medicul Heidrun Adumitrăchioaiei, asistent universitar la UMFST G.E. Palade.

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: Visul nostru este ca Bistrița să devină un centru universitar!

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie G.E. Palade din Târgu Mureș.

”În fiecare an, de mai bine de 20 de ani, la Universitate avem, în luna decembrie, ceea ce numim Zilele Universității, o săptămână de evenimente de diverse feluri, științifice, academice, culturale, sociale. Anul acesta vom avea, în cadrul evenimentului care va începe în a doua săptămână a lunii decembrie, peste 90 evenimente. Aici, la Bistrița, avem o anticipare a acestei sărbători, unde noi ne simțim ca acasă. Visul nostru, al administrației universității, este ca Bistrița să devină un centru universitar adevărat, consistent și multi-domeniu. Am început oarecum timid, cu un program de studii. Am crescut ulterior cu încă două programe de studii și am văzut că se poate. (…) Suntem aici pentru că am văzut că avem motive să fim aici. Nu am stat fără să încercăm să ne dezvoltăm. Spunem că avem trei programe de studii în acest moment, cu studenți care sunt din Bistrița și din zona Bistriței, dar cred că Bistrița merită și poate mai mult și unul dintre lucrurile pe care vi le spun astăzi și care este parte a unui vis este faptul că stă în intenția universității ca în perioada următoare să extindem oferta educațională pe care o punem în fața locuitorilor județului Bistrița-Năsăud și cu alte programe de studii care nu țin în mod direct de domeniul medical, ci și de alte domenii. Mai multe detalii voi oferi la vremea potrivită”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Campus universitar de 9 milioane de euro pe strada Toamnei din Bistrița

Rectorul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a mai anunțat și că intră în linie dreaptă și proiectul privind construirea unui campus universitar la Bistrița, pe strada Toamnei.

”Împreună cu administrația județului Bistrița-Năsăud și a municipiului Bistrița, am tras concluzia că ne trebuie o casă nouă și așa cum bine știți, am reușit un lucru care părea la început greu de crezut într-o competiție foarte aspră, într-o regiune care este puternică din punct de vedere universitar și mă refer la Regiunea Nord-Vest. De curând, proiectul pentru construirea unui campus la Bistrița, depus de Universitate împreună cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a fost aprobat și ieri l-am semnat. La sediul de pe strada Toamnei se va construi un campus care va avea dotările și facilitățile oricărui campus universitar care există în acest moment la nivel mondial. Vorbim de o investiție de aproape 9 milioane de euro, care înseamnă laboratoare, amfiteatre, echipamente necesare desfășurării activității. Altfel spus, în Bistrița-Năsăud se pun bazele unui centru universitar nou, probabil cel mai nou din România, motiv sunt care sunt foarte bucuros să vă dau dvs. această veste bună și să mulțumesc tuturor celor care sunt parte din acest proiect”, a adăugat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care a dat asigurări că, în momentul în care va exista o infrastructură bine pusă la punct, se va trece și la dezvoltarea programelor de studii.

“În plus, o componentă universitară care este completă trebuie să fie o abordare care are trei planuri: latura de învățământ pe care acum am conturat-o, latura de cercetare și latura medicală care este parte a activității noastre pe programele medicale. Partea medicală este una foarte clară. Veți avea cu siguranță cel mai modern spital din țară. Investițiile, energia, abordarea ne fac pe noi să credem că Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița este pentru noi un partener extrem de important, de valoros și cu mare potențial de dezvoltare. Partea nouă pe care am să v-o comunic astăzi este că în urmă cu câteva săptămâni, Guvernul României, la inițiativa ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerului Sănătății, au aprobat înființarea, la Târgu Mureș, a primului spital smart din România. (…) În momentul în care acest spital va deveni realitate – și noi credem că se va întâmpla în primul trimestru al anului 2026 -, Târgu Mureș și Bistrița vor deveni un centru medical interoperabil, care va folosi resursa umană, resursa de tehnologie, care va schimba date, care va aplica telemedicina. Acesta este modelul viitorului a îngrijirilor de sănătate și am convingerea și speranța că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a mai completat rectorul UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș.

Sursa citată a menționat și că se dorește și dezvoltarea unei componente de cercetare.

O altă latură a acestui vis de care vă vorbeam este legată de componenta de cercetare. O universitate fără cercetare este o instituție care are o mână lipsă. (…) Mergând în aceeași direcție de strângere a legăturilor dintre Târgu Mureș și Bistrița, vă anunț că stă în intenția noastră ca în viitorul campus care se va construi în Bistrița să existe și un nucleu de cercetare pe care să îl dezvoltăm, care să fie de asemenea parte a unui centru de excelență la care universitatea aspiră pe zona de științe medicale. Ne dorim ca la final să ajungem să spunem că Bistrița trebuie să devină un centru universitar. Din perspectiva universității, vă asigur că acest vis va deveni realitate”, a mai spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care le-a transmis un mesaj tinerilor aflați în sala Palatului Culturii.

”Fiecare dintre voi trebuie să îndrăzniți foarte tare să visați și să faceți absolut tot ce este omenește posibil să vă atingeți visele și să le transformați în realitate. Să știți că nimic în această lume nu este imposibil. Totul este posibil, e nevoie de dorință, stăruință și perseverență. (…) Eu vă spun că într-un timp foarte scurt vom avea aici, acasă, la Bistrița, lucruri la care nici măcar nu am îndrăznit să visăm. Vom avea viață academică, vom avea cercetare, vom avea centre de excelență și medicii vor avea absolut toate condițiile și să opereze, și să trateze, dar și să se dezvolte, să devină cadre universitare și să facă și cercetare. Toate aici, în acest loc minunat din România, cu condiții ca la Hamburg, Washington sau oriunde altundeva în lume. Și vă asigur că aceste lucruri se vor întâmpla. Așadar, îndrăzniți să visați! Dar să știți că nu ajunge. Trebuie să și munciți pentru visele voastre și atunci ele cu siguranță vor deveni realitate!”, a spus Emil Radu Moldovan.

Totodată, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a transmis un mesaj.

”Mă bucur foarte mult că ceea ce se întâmplă la Bistrița, în baza parteneriatului cu UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș, nu este doar un vis, ci o realitate. (…) Peste 5 – 10 ani, lumea nu va mai fi așa cum o știm noi și cum am perceput-o până acum. Că vrem, că nu vrem, că ne place sau că nu ne place, intrăm într-o altă eră, într-o altă eră în care tehnologiile care păreau din filme SF deja sunt o realitate, iar noi, ca și țară, ca și societate, ca și generație, ca să putem nu doar să supraviețuim, ci să fim liderii care marchează viitorul pentru noi și omenire, avem nevoie de atitudini și abilități, lucruri pe care nu le poți dobândi decât în universități de top, cu profesori și dotări de top. (…) Vouă, dragi tineri, vă spun că, dacă muncești, dacă faci o școală bună, chiar și aici, în Bistrița, ai șansa ca la 32 de ani să ajungi ministru, dar pentru asta trebuie să muncești, să ai curaj și să îți găsești prietenii potriviți și noi chiar avem oameni potriviți în jurul nostru. (…) (…) Credeți în visele voastre și aveți curaj. Nu uitați că nimic nu se întâmplă dacă voi nu acționați! Vă rog doar să vă gândiți că fiecare decizie pe care o luați vă influențează viitorul!, a spus Bogdan Ivan.

Mesaje au transmis și decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, primarul Bistriței, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Paul Szekely, precum și directorul extensiei Bistrița a UMFST G.E. Palade, dr. Cosmin Nicolescu. Cu toții au vorbit despre investițiile realizate în acest domeniu la nivel local și i-au încurajat pe tineri să aibă încredere că acestea vor continua.

Festivitatea de deschidere a Zilelor UMFST G.E. Palade Târgu Mureș – extensia Bistrița a fost urmată de o prezentare de costume populare și de un concert de muzică clasică susținut de orchestra UMFST G.E. Palade.

Manifestările din cadrul primei ediții a Zilelor UMFST G.E. Palade Târgu Mureș – extensia Bistrița vor continua și în următoarele două zile, când sunt programate sesiuni științifice dedicate asistenților, medicilor și studenților, inclusiv un concurs de talente și un concurs de lucrări științifice, ambele destinate studenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!