Castelul Teleki din satul bistrițean Comlod este unul din cele 11 castele din Bistrița Năsăud, declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România.
Licitația de reabilitare a fost adjudecată la 4.5 milioane de euro.
Prin proiect se propune restaurarea Castelului Teleki din Comlod și redeschiderea acestuia pentru publicul larg şi vizitatori, fiind valorificat astfel potențialul turistic al acestui imobil de patrimoniu.
Starea tehnică a castelului se caracterizează printr-o degradare avansată accentuată, în special din cauza degradării acoperișului.
Din punct vedere arhitectural se vor realiza următoarele operațiuni:
- restaurarea tencuierilor existente, realizarea compartimentărilor interioare pe structură metalică ușoară, intervenție ușor reversibilă în viitor fără a afecta identitatea monumentului
- realizarea unei scări interioare și instalarea unui platforme elevatoare pentru asigura accesul persoanelor la fiecare nivel.
- amenajarea de spații expoziționale
- spații multifuncționale
- înlocuirea tâmplăriilor interioare și exterioare r
- refacerea terase exterioare
- se vor consolida, bolțile existente se va reconstrui bolta peste sala mare de la subsol
- se va reface planșeu de lemn peste sala mare de la parter pune un nou planșeu de beton armat
- local se propune realizarea lucrărilor de subzidiri sau turnarea unor noi fundații
- amenajări exterioare plantarea de vegetație nouă în alte medii și măruntă care va pune în valoare grădina exterioară.
Noua funcțiune a Castelului Teleki de la Comlod va fi muzeală şi turistică, fiind posibilă organizarea unor evenimente şi festivaluri cu specific divers.
O singură ofertă a fost admisă: EURAS și Lucicor! S-a mers cu-aproape 1 MILION de euro sub prețul estimat!
Valoare ESTIMATĂ contract: 27.401.908 lei (5.480.000 euro).
Valoare ATRIBUIRE contract: 22.749.976 lei (4.550.000 euro).
Firma căștigătoare a ofertat cu aproape 1 MILION de euro sub prețul estimat al contractului și a prins contractul cu Consiliul Județean.
Firmele interesate de contractul cu Consiliul Județean:
- Asociere : TOMOROGA CONSTRUCT (Leader),CONSTRUCTIM S.A.,
- Ofertant unic : ADDCONCEPT,
- Asociere : EURAS (Leader),LUCICOR PROD,
- Asociere : GRUP CONSTRUCTII EST S.A. (Leader),INDEMINAREA PRODCOM S.R.L.
Criteriile de selecție:
- Pretul ofertei: – 60 %
- Experienţa Profesională – 20 %
- Perioada de garanţie a lucrărilor – 20%.
Toate celelalte oferte au fost declarate neconforme și astfel, Asocierea EURAS – LUCICOR a prins contractul de reabilitare în 15 ianuarie 2025!
Firma LUCICOR și-a crescut de 10 ori cifra de afaceri în mandatele lui Radu Moldovan! Al 2-lea contract astronomic, semnat pe reabilitare castel!
LUCICOR este o firmă abonată la lucrările din bani publici, care a cunoscut un succes răsunător în ultimii 12 ani!
Spre exemplu, în 2012 avea o cifră de afaceri de 2 milioane RON cu 21 de angajați iar în 2023 a ajuns la cifra de afaceri de 24 de milioane de lei, un număr de 45 de angajați.
Firma Euras Satu Mare are în 2023 o cifră de afaceri 147 milioane lei, cu 49 de angajați.
cifră de afaceri SC LUCICOR:
cifră de afaceri EURAS
Alt castel, aceeași combinație!
EURAS și Lucicor au experiență pe domeniu și în 2022 au reabilitat castelul din Posmuș! Vorbim de o investiţie realizată în 2022 în valoare de 25,5 milioane lei, aproximativ 5,2 milioane euro, o finanţare mixtă, 18 milioane lei – fonduri europene, 2,8 milioane lei – Guvernul României, 4,3 milioane lei – Consiliul Judeţean.
4.5 MILIOANE de euro costă reabiltarea castelului din Comlod! Firmele EURAS și LUCICOR au prins contractul ce depășește 10.000 de euro/mp!
Durata contractului 24 luni.
Suprafața construită – aprox. 450 metri pătrați. (suprafață parter – 300 metri pătrați)
Minim 6 locuri de muncă se vor crea, conform proiectului.
Proiectul de reabilitare a acestui monument are o valoare totală de peste 22 de milioane de lei (circa 4.5 milioane de euro) și este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
Scurt istoric!
Palatul de la Comlod este construit în 1756, după cum atestă inscripția de pe fațada clădirii, de către Istvan Wesselenyi de Hadad (în română Hodod – unde se află o altă reședință a familiei) care se căsătorește în 1742cu Polixenia Daniel la Vargyas (in română Vârghiș). Blazoanele din piatră ale celor două familii domină și acum fațada principală a palatului: sub o coroană – simbol al alianței familiilor – se vede sirena cu un trandafir în mână, blazon al familiei Wesselenyi, și lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Daniel. Cele două blazoane sunt executate în piatră de celebrul sculptor Anton Schuchbaurer în 1786.
În sec. 19 palatul ajunge în posesia familiei Teleki. În 1951, clădirea este naționalizată, pentru ca după Revoluția din 1989 să intre în administrația Consiliului Județean Bistrița.
Palatul este o construcție reprezentativă pentru barocul transilvănean, cu o puternică tentă rurală. Clădirea constă într-un singur volum masiv și compact, cu un acoperiș tipic baroc, înalt și în două pante. Subsolul palatului, acoperit cu bolți de factură renascentistă, sugerează existența unei etape de construcție datând din sec. 19. Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioară a golurilor și două ferestre de formă ovoidală pe fațada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este și el tratat în manieră barocă, cu forme curbe și motive specifice (cochilia de scoică).
Palatul era înconjurat de o grădină frumos amenajată, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic. Importanța, în trecut, a grădinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusă în evidență de tratarea fațadei dinspre grădină ca fațadă principală a palatului.