Proprietarii de autovehicule care le înstrăinează prin contract de vânzare-cumpărare ar fi obligați să își asume răspunderea privind corectitudinea datelor înscrise la contorul kilometric al mașinii, dacă Parlamentul va adopta propunerea legislativă inițiată de către deputatul PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.
Certificatul de înmatriculare datează ca model din 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, numai că între timp importul de mașini din țările vestice a crescut semnificativ, încât a devenit o meserie bănoasă pentru mulți concetățeni care fac drumuri peste hotare special pentru a satisface nevoile de achiziție de pe piața română a autovehiculelor.
Deși un cumpărător verifică mașina înainte de cumpărare într-un service, de multe ori datele privind kilometrajul s-au dovedit false, iar aceștia au plătit mai mulți bani pentru o mașină mult mai uzată decât au crezut, având de-a face cu multe cazuri de înșelătorie raportate la organele de poliție.
GATA cu înșelătoria! Samsarii intră pe PENAL, dacă legea lui Ionuț Simionca va fi promulgată!
Prin adoptarea și aplicarea acestei legi, inițiatorul consideră că se poate evita falsul în declarații, care se sancționează conform prevederilor art. 326 din Codul Penal, precum și înșelătoria căreia îi cad pradă unii români, descurajarea tranzacțiilor cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale și, în consecință, creșterea siguranței pe drumurile publice.
Concret, Ionuț Simionca propune ca vânzătorul să-și asume răspunderea și introduce o completare la articol: „în cazul înstrăinării vehiculului, fostul proprietar al acestuia este obligat să completeze pe certificatul de înmatriculare, o declarație pe propria răspundere privind datele de identificare a persoanei care a înstrăinat vehiculul, data înstrăinării precum și indicația contorului kilometric la data înstrăinării”.
Propunerea legislativă pentru completarea art.15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost depusă la Camera Deputaților și este susținută de 25 deputați și senatori de la PMP, dar și de deputați de la PSD, PNL, USR, UDMR, minorități.
Etapele principale ale procedurii legislative sunt: iniţiativa legislativă, sesizarea Camerelor, examinarea proiectelor de lege în comisii parlamentare, dezbaterea în şedinţe plenare, votul, controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare şi promulgarea acestora de către Preşedintele României.
Citiți și: