Elevii care frecventează școala pot obține, pe lângă alocația de stat, și alte venituri. Și în anul școlar 2017-2018, Ministerul Educaței Naționale va continua derularea Programului Național de Protecție Socială „Bani de liceu”, care prevede acordarea unei sume de 180 de lei lunar.
Pentru a beneficia de acești bani, elevii trebuie să depună cereri și sunt obligați să nu acumuleze absențe nemotivate. De aceasta pot beneficia însă doar cei care în ultimele trei luni au venit minim brut pe membru de familie de maximum 150 de lei. Pentru a primi această bursă, elevii trebuie să depună cereri și acte doveditoare în ceea ce privește venitul la unitățile școlare de care aparțin.
Conform calendarului de desfășurare a programului, cererile pot fi depuse până pe data de 1 octombrie. Ulterior, între 1 octombrie și 23 octombrie va avea loc efectuarea anchetelor sociale și evaluarea eligibilității cererilor depuse. Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat, va avea loc în perioada 1 octombrie – 27 octombrie, iar afișarea pe internet a listei beneficiarilor este programată pentru 28 octombrie. Urmează apoi perioada de depunere a contestațiilor (28 octombrie – 2 noiembrie) și rezolvarea contestaţiilor (2 noiembrie – 6 noiembrie). Actele normative care reglementează desfăşurarea acestui program se găsesc pe site-ul ministerului în categoria Programe naționale.
Elevii care vor fi declaraţi eligibili vor primi în acest an şcolar un ajutor în cuantum de 180 de lei pe lună. Banii se dau inclusiv pe timpul pregătirii şi susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă şi pe perioada practicii în producție, însă, odată obținută bursa, aceasta se poate pierde dacă elevul acumulează 20 de absențe nemotivate.
Ministerul Educaţiei desfășoară de peste 12 ani acest program de protecţie socială intitulat ”Bani de liceu”, prin care acordă un sprijin financiar pentru elevii din licee şi şcoli de artă şi meserii.
Anul trecut, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, peste 800 de elevi au primit bani de liceu.