Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud informează că în județul Bistrița-Năsăud sunt așteptate să sosească 4.920 de doze de vaccin pneumococic, doze care, conform estimărilor, ar trebuie să acopere necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni ale anului 2018.
Începând de luna viitoare, campania de imunizare va debuta și în județul Bistrița-Năsăud. Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.
Vaccinul ajută la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile pentru peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre care și Statele Unite. În Uniunea Europeană 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic în calendarul de imunizari gratuite ale copiilor în primul an de viață (Marea Britanie, Franța, Italia).
”Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat încă de acum zece ani includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013, însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România. Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății demarează și o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare, S.C. Pfizer Romania S.R.L. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice. În prezent, doar 2% dintre părinții din Romania își permit vaccinul antipneumococic în condițiile în care, în Romania, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potențial pneumococică, în timp ce rezistența pneumococului la antibiotic este în creștere. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii sau meningite și pot provoca sechele grave în rândul copiilor deja suferinzi – retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere și auz, epilepsie. Vaccinurile au redus incidența bolilor infectioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidența multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusă. În țările în care s-a pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor în cadrul unui program național de imunizare, incidența bolii pneumococice s-a redus și ea în mod constant și substantial” precizează Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud prin intermediul Compartimentului de Educație și Promovare a Sănătății.
Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro