La sfârșitul săptămânii trecute, când la Bistrița au fost organizate diverse acțiuni în cadrul campaniei „Săptămâna europeană a mobilităţii”, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a efectuat determinări ale nivelului de zgomot. Acestea au fost efectuate atât în zile cu trafic, cât și în ziua în care circulația rutieră pe mai multe străzi din zona centrală a municipiului a fost închisă pentru a se marca astfel ”O zi fără autoturism”.
Potrivit APM B-N au fost efectuat măsurători ”în intersecţia dintre Piaţa Centrală și strada Dornei atât în data de 22 septembrie când circulaţia rutiera a fost închisă în zona respectivă, cât şi în data de 21 septembrie, zi în care traficul rutier s-a desfășurat în condiții normale”.
Astfel, în urma determinărilor nivelului de zgomot s-a constatat că ”în condiţiile de trafic rutier suspendat, nivelul de zgomot echivalent este de 52,2 dB, în timp ce în condiţii de trafic rutier normal, nivelul de zgomot măsurat este 66,2 dB. În timpul măsurătorii au trecut 264 autoturisme. Piaţa Centrală şi strada Dornei sunt străzi de categorie tehnică II pentru care nivelul de zgomot admis conform STAS 10009-88 este de 70 dB. Se constată o scădere cu 21,15 % a nivelului de zgomot în condițiile închiderii circulaţiei în zonă” se arată în informarea Agenției pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
În altă ordine de idei, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a elaborat un Planul de menținere a calității aerului, al cărui obiectiv principal îl constituie calitatea sănătății populației. Acesta vizează implementarea unor măsuri precum alimentarea cu gaze naturale pentru înlocuirea combustibilului solid, creșterea mobilității durabile, programe de conștientizare, eficientizarea consumului de combustibil în industrie, intervenții asupra surselor naturale, investiții în surse regenerabile de energie și chiar reabilitări termice ale clădirilor.