Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de precipitați mixte, vânt intens și disconfort termic valabilă inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud până mâine, la ora 23:00.
În zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80-90 Km/h, iar pe creste peste 100-120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune un strat consistent de zăpadă.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud monitorizează situația operativă din teren și alocă resursele necesare acolo unde va fi cazul. Echipajele de deszăpezire sunt pregătite cu stocurile și utilajele necesare pentru curățarea căilor de transport rutier.
Zona în care s-a acționat până la această oră din punct de vedere al deszăpezirii căilor de transport rutier a fost pe DN 17, Piatra Fântânele, pentru fluidizarea traficului utilizâdu-se 10 tone material antiderapant. De asemenea, la fața locului sunt prezente două echipaje de poliție care monitorizează traficul rutier, precum și personal din cadrul Postului de Jandarmi Montani.
Și jandarmii montani din Rodna se află la această ora în patrulare în zona de competență. ”La 2 kilometri de Valea Mare, spre Pasul Rotunda și Valea Măriilor, din cauza vântului puternic, mai multi brazi au fost rupți și au căzut pe drum, îngreunând accesul autovehiculelor. Recomandăm mare atenție tuturor celor care au drum prin zona indicată! Momentan este lapoviță” informează Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.
În comuna Romuli, Dealul Ștefăniței, se intervine cu un utilaj de deszăpezire, folosindu-se 2,5 tone material antiderapant.
Câteva măsuri preventive de care să țineți cont atunci când porniți la drum
Pentru evitarea situațiilor generate de manifestarea fenomenelor meteorologice, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență reamintește șoferilor că trebuie să țină cont de câteva măsuri preventive:
- evitați pornirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică; dacă totuși, deplasarea este absolut necesară, informați-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
- asigurați-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcționează eficient;
- urmăriți cu atenție, la posturile radio/tv, sursele on-line, buletinele meteorologice și recomandările furnizate de autoritățile centrale și locale;
- porniți la drum cu rezervorul de combustibil plin;
- păstrați-vă în autoturism pături, apă și alimente neperisabile.
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităților, puteți lua următoarele măsuri:
- trageți pe dreapta și porniți luminile de avarie;
- anunțați evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgență — 112, indicând locul în care ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce echipele de intervenție ajung la dumneavoastră. Nu părăsiți autovehiculul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care ați putea să vă adăpostiți;
- porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menținerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcțiune, să deschideți ușor un geam pentru ventilație, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
- mișcați-vă pentru a vă menține organismul cald, evitând extenuarea.
De asemenea, cetățenii sunt rugați să anunțe, de îndată, orice situație de urgență, apelând, în cel mai scurt timp, numărul unic pentru apeluri de urgență — 112.