FOTO: Ziua Vânătorilor de Munte, marcată la Bistrița! Ce mesaje au transmis reprezentanții autorităților locale?

În data de 3 noiembrie, Armata Română sărbătorește Ziua Vânătorilor de Munte. Astăzi, s-au împlinit 101 ani de când, prin ordinul nr. 294 al Marelui Cartier General, s-a înfiinţat, la Bucureşti, prima unitate de vânători de munte din Armata României, dar și 40 de ani de la înființarea Brigăzii 1 Vânători de Munte ”General Grigore Bălan”cu comandamentul la Bistrița. Evenimentul a fost marcat și la Bistrița printr-o serie de manifestări la care a luat parte inclusiv președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prilej cu care acesta a transmis un mesaj.

”Astăzi am avut bucuria să aduc un mesaj de recunoștință pentru o unitate de elită a Armatei României, Brigada 1 Vânători de Munte ”General Grigore Bălan”. Este un moment festiv, 101 ani de la înființarea pentru prima dată a brigăzilor de vânători de munte din România și 40 de ani de la înființarea Brigăzii 1 din Bistrița! Totodată, astăzi a fost lansată și monografia Brigăzii 1 Vânători de Munte! Pentru acest lucru vreau să îi felicit pe autori: Domnul General de Brigadă (r) Dragoș Iacob și Domnul Colonel (r) Vasile Chioran. Datorită eforturilor domniilor lor, eroii și faptele vânătorilor de munte bistrițeni, vor dăinui veșnic. Vreau de asemenea să îl felicit și pe Domnul Colonel (r) Ioan Gaftone, membru în comitetul de inițiativă, care a stat la baza organizării acestui frumos eveniment! Dacă nu pentru memoria eroilor noștri, măcar pentru viitorul copiilor noștri să stăm demni și tari în fața schimbărilor din lume și să nu uităm că nu ne-am născut liberi, ci am devenit liberi prin jertfa unor oameni care ne-au iubit fără ca măcar să ne cunoască! La mulți ani stimați vânători de munte! La mulți ani români adevărați! Dumnezeu să ne binecuvinteze pe noi și țara noastră!” a transmis Emil Radu Moldovan.

Vânătorii de munte au participat la activități de instruire în comun, atât în țară cât și în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franța și din alte țări, dar și la aplicații multinaționale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La rândul său, și viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, a participat la eveniment transmițând următorul mesaj:

Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, reprezentând, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti.

Trupele de vânători de munte au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi, începând cu toamna anului 1916, luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului Război Mondial, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Militari deosebiţi, sunt pregătiţi să facă faţă oricărei misiuni, atât pentru apărarea graniţelor ţării, cât şi în misiuni externe, alături de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană.

Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost pregătiţi.

Acum, la ceas aniversar, mai mult ca oricând, vânătorii de munte români, trebuie să fie mândri că au contribuit şi contribuie, atât prin pregătirea lor zilnică specifică, cât şi prin participarea la misiunile din afara teritoriului statului român, la creşterea prestigiului Armatei României atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional.

Instrucţia lor este dură, viaţa lor este aspră, iar misiunea, foarte complexă.

Armata Română dislocată pe aceste meleaguri, năsăudene, bârgăuane sau bistriţene, a fost, este şi va fi parte componentă a luptei pentru supravieţuire a neamului românesc, şi al luptei lui din toate puterile, pentru libertate.

Ni se impune să nu uitam faptul că, aici în zona Bistriţei şi Năsăudului, am avut cele mai mari şi mai grele probleme cu apărarea frontierelor, fapt ce a obligat statul român să mobilizeze Corpul de Munte şi sa-l treacă la acoperirea graniţei de nord a ţării.

În 1977, a luat fiinţă Brigada 1 Vânători de Munte, la Bistriţa. După 1990, Brigada 1 Vânători de munte Bistriţa primeşte numele “General Grigore Bălan”, pentru cinstirea memoriei marelui militar originar din zona Bistriţei.

Pentru conștiinciozitatea, devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedit, este de datoria noastră să ne plecăm frunțile în cinstea memoriei eroilor vânători de munte căzuți la datorie și să-i admirăm pe cei rămași în viață pentru tot ce au făcut întru gloria Armatei României.

Este, firesc, ca armata română, să existe şi să se instruiască în respectul acestui concept, fapt ce dă instituţiei militare o aură şi o reprezentare aparte în viaţa naţiunii române.

Această zi reprezintă şi un moment de cinstire solemnă a înaintaşilor noştri care au luptat şi s-au jertfit, de-a lungul secolelor, pentru promovarea şi apărarea idealurilor naţiunii şi statului român. 

La mulţi ani tuturor vânătorilor de munte, activi şi rezervişti, oriunde s-ar afla!… La mulţi ani,Brigăzii 1 Vânători de Munte „General Grigore Bălan”!”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Facebook Emil Radu Moldovan și Cristian Niculae

error: Content is protected !!