”ATENTIE, AUROLACI! Mămici să aveți grijă dacă circulați după lăsarea serii sau acasă să vă țineți ușa mereu închisă. Eu în această seară am tras o spaimă maximă. Se pare că la noi în oraș circula „aurolaci”. În această seară, în jurul orei 8, cineva a apăsat pe clanța de la ușă apoi, după jumătate de oră, a început să bată insistent la ușă. A stat cam 40 minute lângă ușa și am sunat la Politia Locală care au fost foarte rapizi!”. Acesta este mesajul pe care o femeie din Bistrița l-a postat pe o rețea de socializare după ce a tras o sperietură zdravănă în urma unei întâmplări de acest gen. Femeia încearcă să avertizeze și alte persoane.
La această postare au apărut și comentarii în care și alți bistrițeni spun că s-au confruntat cu probleme de acest gen, fiind agresate de cele mai multe ori verbal de oameni ai străzii care consumă diverse produse, precum lacuri sau vopsele.
Însă, cu toate că există voci care spun că aceste persoane încep să semene frică mai ales în rândul femeilor din oraș, până acum, la Poliția Locală Bistrița a fost făcută o singură sesizare de acest gen, înregistrată în data de 11 noiembrie. Incidentul în care o persoană a încercat să forțeze clanța unui apartament de pe strada Iasomiei din Bistrița s-a confirmat, iar polițiștii locali care au intervenit în acea zonă au ridicat persoana în cauză, au dus-o la sediu pentru identificare și i-a fost aplicată și o sancțiune potrivit legii 61/1991, republicată la 7 februarie 2014 și care vizează sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Din păcate, oamenii legii par oarecum legați de mâini și picioare, întrucât substanțele pe care ”aurolacii” le folosesc nu intră în categoria drogurilor sau a altor substanțe interzise, iar cel mult, în aceste cazuri pot fi aplicate sancțiuni la legea 61.
Ovidiu Gabrian, șef serviciu în cadrul Poliției Locale Bistrița, a explicat pentru Ziar de Bistrița că ”până în momentul de față, în ceea ce privește sesizările am avut una singură, însă se întâmplă ca polițiștii locali să mai identifice astfel de persoane, pe care le aducem la sediu, le identificăm și apoi aplicăm măsuri. De exemplu, chiar în acest moment două astfel de persoane se află în sediul nostru și prestează muncă în folosul comunității. Poliția Locală Bistrița monitorizează astfel de persoane, însă din punct de vedere legal nu putem acționa decât în baza legii 61, întrucât ceea ce aceste persoane consumă nu intră în categoria substanțelor interzise … ”. Poliția Locală avertizează bistrițenii că pot oricând apela cu încrede la Poliția Locală în cazul în care se confruntă cu probleme de acest gen și îi sfătuiește să nu ezite să facă acest lucru.
Aurolac este denumirea comercială a unui lac auriu pentru vopsit elemente metalice, conținând solvenți cu efecte halucinogene. În prima fază, inhalanții produc o stare de dezinhibare și somnolență asemănătoare consumului de alcool. Folosiți în cantități mai mari, aproape toți inhalanții produc o stare de anestezie, de amorțire a senzațiilor și chiar de pierdere a cunoștinței. Dintre efectele consumului de inhalanți, cele mai frecvente sunt: greață, vomă, amețeală, apatie, durere de cap, euforie. Folosirea unor doze ridicate poate duce la delirium. Utilizați pe termen lung, inhalanții duc la pierderi în greutate, la lipsa capacității de concentrare a atenției, lipsa de coordonare, iritabilitate, depresie. După un timp îndelungat de folosire, inhalanții creează dependență.