Temperaturile scăzute din ultimele zile și avertizările meteorologilor de lapoviță și ninsori moderate cantitativ i-a determinat pe drumari să acționeze cu material antiderapant pentru a evita producerea poleiului și a altor evenimente nedorite.
Și pe raza județului Bistrița-Năsăud utilajele de deszăpezire au acționat deja cu material antiderapant.
Șeful Secției Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, ing. Alexandru Slavita, a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”încă de ieri am început deja să acționăm pe drumurile județene care tranzitează Bistrița-Năsăud. 80 de tone de material antiderapant au fost împrăștiate pe carosabil. Au intervenit 36 de utilaje de deszăpezire”.
S-a intervenit pe DN 15A, DN 17, DN 17C, DN 17D și chiar și pe șoseaua de centură a municipiului Bistrița.
Drumarii sunt pregătiți să intervină și în Pasul Tihuța. Pentru zona de munte sunt pregătite nouă utilaje și peste 800 de tone de sare.
În Bistrița-Năsăud ninge slab, dar circulația se desfășoară în condiții normale, carosabilul fiind umed.
Polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu prudență.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Polițiștii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.
În Bistrița-Năsăud, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că, pe perioada iernii, pe DN 17D, între Valea Mare (județul Bistrița-Năsăud) și Cârlibaba (județul Suceava) se interzice circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule.