Titlul de “Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea şi se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional.
La finalul acestui an, încă cinci persoane care au făcut cinste județului ar putea primi acest titlu de cetățean de onoare, proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru fiind dezbătute de consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare programată pentru data de 27 noiembrie.
Una dintre cele trei personalități care sunt propuse pentru acest titlu este prof.univ.dr. Ioan Lumperdean, originar din judeţul Bistriţa-Năsăud, comuna Lechinta, în prezent fiind cadru didactic al Facultăţii de Istorie—Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
”S-a remarcat ca dascăl si a obţinut numeroase distincţii, a publicat multe cărţi şi articole în diverse publicaţii la nivel naţional şi internaţional. A participat la peste 60 de manifestări ştiinţifice din ţară şi străinătate. Având în vedere meritele deosebite ale domnului profesor universitar doctor IOAN LUMPERDEAN pentru activitatea sa de profesor, publicist și cercetător ştiinţific în domeniul economie si istorie, care a adus o contribuţie deosebită pentru promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud, considerăm că deţine calităţi şi merite care îl recomandă pentru acest titlu” se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre ce va fi dezbătut de consilieri.
O altă personalitate care este propusă pentru a primi acest titlu este Alexandrina Vasilichi, originară din Năsăud. ”În perioada 2008-2012 a fost elevă a Colegiului Naţional “George Coşbuc” Năsăud, unde pe parcursul celor patru ani a obţinut rezultate bune şi foarte bune. A participat la toate concursurile şcolare şi extraşcolare de limba engleză, de fiecare dată aducând rezultate care o situau în fruntea clasamentului. În ceea ce priveşte rezultatele la clasă, a absolvit fiecare an liceal cu media 10 la limba engleză. După absolvirea liceului, Alexandrina Vasilichi a făcut parte dintr-un program de voluntariat european, organizaţia de găzduire fiind Asociaţia Armeană a Naţiunilor Unite, Erevan. Pe parcursul acestui an (2013-2014), a predat limba engleză refugiaţilor sirieni şi iranieni, a co-fondat AUNA EuroClub şi a organizat evenimente pe tema Drepturilor Omului. A participat la conferinţe şi evenimente ale Parlamentului European al tinerilor. În anul 2014 a fost admisă la Colegiul Royal Holloway and Bedford New al Universităţii din Londra, unde a studiat Psihologie, Neuroştiinte cognitive şi clinice. Pe parcursul anilor de facultate s-a remarcat prin diferite activităţi, cum ar fi: a deţinut titlul de Reprezentant de curs și student reprezentativ în cadrul Departamentului de psihologie, a fost student ambasador al universităţii, a reprezentat universitatea la evenimentele din învaţămantul superior, a primit titlul de Asistent de Instruire IT în cadrul aceleiaşi facultăţi, a fost Asistent de cercetare pe tot parcursul studiului londonez. Apogeul studiilor l-a atins în anul 2017, când a absolvit Royal Holloway and Bedford New al Universităţii din Londra cu cea mai mare distincţie acordată în învăţământul superior britanic (First Class Honours)” se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privin acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.
Și generalul de brigadă doctor Virgil-Ovidiu Pop este propus pentru acest titlu. ”Un lider militar competent, cu o vastă experienţă în conducerea structurilor militare, cu o pregătire profesională desăvârşită şi o bogată expertiză acumulată în exercitarea actului de comandă. Aceste calităţi au fost probate pe parcursul unei cariere militare de excepţie şi în mod deosebit în cele două misiuni din teatrele de operaţii, aspecte materializate în aprecierile de serviciu şi în distinctiile acordate. Ca fiu al meleagurilor bistriţene, nu a uitat niciodată tradiţiile şi obiceiurile din arealul transilvan, fiind un promotor de excepţie al acestora, atât pe plan naţional cât şi internaţional, având o contribuţie semnificativă la creşterea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud” precizează reprezentanții CJ B-N.
Tot în ședința de luni, consilierii județeni vor dezbate încă două proiecte de acordare a titlului de cetățean de onoare pentru Anuța Cătuna și Dorel Goia.
Anuța Cătuna este o sportivă olimpică originară din comuna Lunca Ilvei, dar care acum locuiește în SUA, Colorado. În 1996 a câștigat maratonul de la New York.
Dorel Goia este un om de afaceri clujean care deține pachetul majoritar de acțiuni al TeraPlast. Antreprenorul din Cluj este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din zonă, numărându-se printre fondatorii Băncii Transilvania.