Ciprian Ceclan a fost instalat subprefect al județului în 11 iulie 2017 și a început agresiv să intre-n hățișul legislativ. Și-a asumat coordonarea unui proiect important pentru județ: Proiectul de Reabilitare a BARAJULUI Colibița și a malurilor râului Bistrița Ardeleană (pe o lungime de 57 de kilometri).
Implementarea acestui proiect implică accesarea unei finanțări de 25 de MILIOANE de euro, bani din care s-ar reabilita barajul de la Colibița, s-ar moderniza echipamentele și de asemenea s-ar putea amenaja malurile râului Bistrița Ardeleană de la BARAJ până la vărsarea în Șieu!
Ciprian Ceclan coordonează activitatea instituțiilor implicate în acest proiect: Societatea de Gospodărire a Apelor, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu și susține că s-a ocupat personal pentru ca într-un final să se eliberee toate avizele necesare finanțării!
Ciprian Ceclan, despre Barajul de la Colibița și amenajarea malurilor Bistriței Ardelene: „E proiectul meu de suflet! „
Reporter: Spuneți-ne concret ce demersuri ați mai făcut pentru acest proiect?
Ciprian Ceclan: – În activitatea Instituției Prefectului ne completăm cu Consiliul Județean și cu multe primării din județ iar acest lucru se vede… pentru că acolo unde este unitate lucrurile merg înainte! Pe cetățeni îi reprezentăm și avem grijă ca lucrurile să meargă cât mai bine în interesul lor și a județului! La fel s-a întâmplat și cu acest proiect european pentru care m-a zbătut să accelerez lucrurile, deoarece în administrație este un fel de amorțeală cu care eu NU sunt obișnuit și care îmi dă dureri de cap!
Reporter: – Faptul că veniți din mediul privat vă ajută în activitatea administrativă, unde se joacă după alte reguli, în fond?
Ciprian Ceclan: – Desigur că îmi este de folos… am peste 16 ani de muncă în domeniul privat și pe mine mă avantajează. În ultimii 10 ani am avut poziții foarte bune, am coordonat bugete foarte mari și cred că ar fi bine ca cei din administrație să facă minim 3 ani în mediul privat. Ar fi bine pentru experiența fiecărui funcționar public!
Reporter: – Referitor a acest proiect de 25 de MILIOANE de euro… în ce stadiu se află?
Ciprian Ceclan: – Așa cum am promis, o să fac tot posibilul pentru regularizarea malurilor Bistrița Ardelene, deoarece erau voci care contestau aceste lucrări. Între Crăciun și Anul Nou am fost anunțat că acordul de Mediu a fost eliberat. Documentul are vreo 47 de pagini, iar actele au întârziat pentru că a mai fot nevoie de niște avize de la București. Am obținut acordul și de la Agenția pentru Arii Protejate care este custode al ariei protejate Șieu-Budac… Bistrița Ardeleană se varsă în râul Șieu și pentru porțiunea aceea de câteva sute de metri am avut nevoie de acest aviz.
În acest moment există acord de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud! Titularul proiectului Someș-Tisa și sper că vor prinde finanțare. Ce a ținut de noi, am făcut!
Reporter: – De ce credeți că unele ONG-uri au încercat să blocheze acest proiect?
Ciprian Ceclan: – NU vreau să consum energie prin a mă gândi de ce cineva ar vrea să facă acest lucru. Este un proiect din bani europeni, dar noi ca popor suntem specialiști în a ne faulta reciproc. Am venit din mediul privat și am avut funcții de coordonare și NU îmi permiteam să pierd banii companiei. Aici e vorba de o viață mai bună pentru cetățeni și NU mi se pare normal că.. Vă spun sincer că intenția era DOAR pentru mărirea gradului de siguranță, iar la verificarea situației în teren, cei de la Comisia Europeană au dorit să suplimenteze fondurile! Am fost și noi surprinși dar au apărut imediat voci care se opuneau și asta m-a revoltat Adică să ai șansa să iei încă 10 milioane de euro și tu să zici că nu poți, că sunt nu-știu-ce pești leneși… mi se pare absurd ca 30% din populația județului să NU beneficieze de niște maluri curate ale unui râu, de o apă curată, de o zonă unde să se poată plimba cu familia! Eu așa văd lucrurile.. mai pragmatic!
Reporter: – Mai ales că sunt bani europeni… fonduri nerambursabile!
Ciprian Ceclan: – Corect, mai ales că NU se acum când avem posibilitatea asta.. și sunt unii care consideră instituțiile la cre lucrează ca fiind pe PFA-uri. Ei lucrează de la ora 8 – 16 la o instituție publică, iar de la ora 16 și un minut NU mai susțin acel proiect că fac parte din nu știu ce ONG-uri…. Sunt multe cazuri de acest gen în țară! Cum am spus-o și la ultima dezbatere pe această temă, mi-aș dori mai multe inițiative civice, dar dezbateri reale, pe argumente!
Reporter: Ce aspect v-a nemulțumit, la acest proiect?
Ciprian Ceclan: – NU mi s-a părut normal să nu poți decolmata pe o anumită suprafață .. cum e Cotul Iadului, acolo e prevăzut o porțiune mică de regularizare… malul e degradat, dar NU putem interveni pentru siguranță din cauză că e zonă inundabilă! Și NU putem interveni să prevenim o catastrofă!
Reporter: – Să înțelegem că în implementarea acestui proiect ați pus ca prioritate maximă siguranța cetățenilor?
Ciprian Ceclan: – Siguranța și confortul cetățenilor! De-asta suntem aici: ca să asigurăm un trai mai bun cetățenilor! Eu am fost în Occident în multe țări și am văzut ce fac ei acolo…. iar noi NU putem face… că așa e lgea, după cum spun unii!
Reporter: – La noi merg altfel lucrurile…
Ciprian Ceclan: – După dezbaterea publică din luna octombrie am stabilit un calendar… depindea de instituții, de avize și am încercat să-l respectăm! Mă bucur că factorii de decizie au înțeles importanța și au ieșit din amorțeală! A fost un șoc pentru mine când am intrat în administrație și ajungeam că NU se poate, că legea NU ne lasă, că așa sunt procedurile… Mie îmi creștea tensiunea când auzeam lucrurile astea!
Reporter: – Și unde s-a putut interveni, în cadrul acestui proiect?
Ciprian Ceclan: – Am participat la Comisia de Mediu și am ajuns la concluzia că putem cere niște completări ca să putem mări lucrările ce se pot face!
Reporter: – Și cum au reacționat cei implicați?
Ciprian Ceclan: – Reprezentantul firmei care a făcut mi-a spus că teoretic se poate face, dar ei în studiu NU l-au făcut. Adică eu văd o apă murdară, voi îmi interziceți să fac decolmatări în albie, dar îmi dați și soluții după aceea, că dacă le fac în cascadă e O.K! Am fost la Cluj la niște întâlniri și inclusiv directorul general de la Apele Române și am căutat soluții! Am înțeles că NU există scări de pești pentru peștii ăștia leneși? Răspuns: DA, există, dar NU în România! Bun și atunci de ce NU le treceți în raport? Datoria ta ca proiectant, ca evaluator este de a trece niște cerințe… pe care noi să le respectă. Și-atunci le-am spus că dacă acești pești au nevoie de lift, le punem lift! NU se putea ajunge dacă NU era o gândire unitară la nivelul unor instituții… mai ales că acest proiect este unul important pentru județul Bistrița-Năsăud!
În zona Lac se pregătește un Centru Integrat pentru permise, pașapoarte, înmatriculări! Ceclan: în 2 ani o să fie gata lucrările!
Reporter: – Ce alte proiecte v-au mai dat bătăi de cap?
Ciprian Ceclan: – A mai fost un proiect pentru care am fost contestat: ca să decongestionăm zona centrală, am fost de acord să mutăm examinările în zona Poligonului de la Lac. Dacă tot e de blocat, blocăm un colț de oraș, NU blocăm centrul! Și pentru reprezentanți școlilor de șoferi e mai bine, pentru că sunt mai multe rute pe care se poate ieși! În urma câtora întâlniri am identificat un teren unde sperăm să facem un centru de servicii integrat – proiect pilot în România!
Reporter: – În general, schimbările pot provoca reacții! Ce alte proiecte contestate ați mai avut în cele 6 luni de când sunteți subprefect?
Ciprian Ceclan: – Când am hotărât să mutăm școlile de șoferi din parcarea de la Polivalentă… Noi, ca echipă, atât eu cât și prefectul am fost de acord să eliberăm zona centrală și vom face un sediu modern, aerisit, un Centru de Servicii Integrate! Acolo se vor achita toate taxele… cam ăsta e proiectul! A durat până s-a reușit transferul terenului… de la Primărie spre Ministerul Administrației și Internelor, pentru că noi o să fim beneficiarii acestui proiect.
Reporter: – Un termen de finalizare al acestui Centru de Servicii Integrate?
Ciprian Ceclan: – Cam în 2 ani o să fie gata! Este o zonă care este în continuă dezvoltare!
Sediul Prefecturii se modernizează!
Reporter: – Dacă tot e vorba de modernizări, sediul Prefecturii când se va moderniza?
Ciprian Ceclan: – E un proiect pe care oamenii îl așteaptă de mulți ani… suntem într-o situație complicată și așteptăm banii pentru studiul de fezabilitate care s-au aprobat în ședința din decembrie…. pentru modernizarea Prefecturii!
Reporter: – Dvs. veniți din mediul privat, acolo unde lucrurile se mișcă în viteză! Cum v-ați adaptat în administrație?
Ciprian Ceclan: – Sunt o persoană deschisă și am acceptat provocarea asta și am venit dintr-un mediu unde NU erai așa expus. NU am fost obișnuit să ies public să zic ceva de fiecare dată când fac ceva. Sunt care își rezolvă treaba rapid și bine. E un pic mai greu, dar se poate!
La ordinul lui Ceclan, funcționarii ies în mijlocul oamenilor!
La nivelul Prefecturii au loc periodic ședințe pentru problemele rromilor, pentru problemele persoanelor vârstnice, pentru siguranța în școli… comisii legal constituite la care participă factorii de decizie din diferite domenii…
Ciprian Ceclan: – NU mi se pare normal să facem ședințele între 4 pereți și de aceea am propus o nouă strategie: să venim în întâmpinarea problemelor, pentru o mai bună comunicare. De aceea vom face ședințele în diverse locații. Spre exemplu ședința grupului mixt pentru rromi am făcut-o la Năsăud și au participat mai mulți rromi. De multe ori se mișcă mai bine lucrurile. Spre exemplu, NU aveau canalizare și am auzit că în 2018 s-a prins în master-plan și strada pe care stau! Pe principiul ăsta o să mergem să ne întâlnim cu pensionarii, să dezbatem problemele cu care se confruntă… să-i lămurim, să-i ajutăm! În funcție de tematică să venim și cu reprezentanți ai instituțiilor respective: reprezentanți de la Drumuri, de la Electrica, de la Casa de Pensii… să implicăm și instituțiile responsabile!
Reporter: În ultima perioadă au fost o serie de proteste. Cu protestatarii aveți o bună comunicare?
Ciprian Ceclan: – Întotdeauna am avut deschidere către protestatari. Am fost în conducerea unui sindicat destul de mare… am avut un protest al Sindicatelor și am hotărât împreună cu domnul prefect să facem și Comisia de Dialog Social… dar am avut unele divergențe iar protestatarii .. acuză Guvernul că NU face nimic pentru cetățeni. La salariul minim pe econie sunt unii care sunt mulțumiți și sunt unii care sunt ne-mulțumiți… De multe ori cei are NU sunt corecți sunt cei mai vehemenți!
Subprefectul Ceclan se bagă pe politicile economice: „principala resursă sunt oamenii, NU banii… pentru că oamenii fac banii!”
Ciprian Ceclan: – În 2008 eram angajat la o multinațională și era bătălia între vânzări și service. Noi, ăștia de pe service eram nemulțumiți că și începe să se termine cu binele… am discutat cu patroni nemți care au profit între 1.3 și 2.2 %. Eu le spuneam: voi când aveți 10% mulțumiți-vă! E o problemă gravă cu forța de muncă… Am discutat cu un fost investitor din județ pe problema forței de muncă! Inclusiv patronatele erau obișnuite să dea salarii! În Austria erau firme care aveau 30 de ucenici de la școlile profesionale, din care 5 rămân în firmă! La noi, sunt 2-3 firme care sunt de-acord cu chestia asta! Pe celelalte NU e interesează! Acum a apărut învățământul dual, iar firmele ar trebui să-și asigure forța de muncă. Sunt firme care așteaptă totul de-a gata și NU se implică să plătească 100 euro pe lună unui elev care lucrează cu jumătate de normă.. și astfel să-și pregătească forța de muncă!
Reporter: – Care credeți că e principala problemă de viziune?
Ciprian Ceclan: Firmele care NU conștientizează că principala resursă sunt oamenii, NU banii… pentru că oamenii fac banii! E valabil și în administrația publică!
Emil Iustian Alexandru