GHID complet de restituire a taxei auto! O avocată din Bistrița îți spune pas-cu-pas ce acte-ți trebuie ca să-ți iei banii înapoi… indiferent ce taxă ai plătit: de mediu, de poluare sau de primă înmatriculare!
Câte tipuri de taxe de înmatriculare există! Vedeți CONCRET în care situație vă aflați!
1. Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare
Această taxă a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007 si a fost eliminata incepand cu 1 februarie 2017. A fost reglementata de diverse dispozitii legale având diverse denumiri:
a) taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule (taxa speciala de prima inmatriculare) prevăzută la art. 214^1 – 214^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
Taxa speciala a fost perceputa din 01.01.2007 pana in 01.07.2008.
2. Taxa pe poluare pentru autovehicule
A fost prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011; La 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare a fost redenumita in taxa de poluare auto, iar Guvernul a decis suspendarea ei, in perioada 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2009, pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2.000 cm cubi.
A fost perceputa pana in 13.01.2012.
3. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
A fost prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare;
Din 30 ianuarie 2012 a fost suspendata pana la 31 decembrie 2012.
S-a achitat din 01.01.2013 pana in 14.03.2013.
4. Timbrul de mediu pentru autovehicule!
A fost prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
Pe 15 martie 2013, taxa de prima inmatriculare auto a fost înlocuită cu un timbru de mediu. Timbrul de mediu s-a aplicat si la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007.
Timbru de mediu a fost eliminat incepand cu 1 februarie 2017.
IMPORTANT: Toate taxele se restituie, indiferent când au fost plătite!
Toate aceste taxe se restituie potrivit OUG 52/2017 din 04.08.2017! Ce trebuie să faci ca să-ți iei banii înapoi!
A. Pentru cei care nu au hotărâri judecătorești:
Restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acestuia, la care se anexează următoarele documente:
-cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare, în copie, din care să reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor.
Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului. Dreptul contribuabilului de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire se depune, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.
Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
a) pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
B . Restituirea fostelor taxe auto în baza unor hotărâri judecătorești obținute de plătitorii taxelor se va face pe parcursul acestui an, însă mai repede decât pentru ceilalți solicitanți.
„(1^1) Sumele stabilite prin hotărârile judecătorești prevăzute la alin. (1) se restituie de organele competente astfel:
a) taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
b) timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestuia în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.”
Se restituie sumele stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, precum şi a cheltuielilor băneşti stabilite de aceste instanţe şi a oricăror altor cheltuieli ocazionate de executarea silită, precum şi dobânzile aferente stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018.
Pentru restituirea sumelor stabilite prin hotărâri definitive ale instanţei judecătoreşti competente, contribuabilul depune la organul competent o cerere la care anexează hotărârea judecătorească definitivă, în copie. Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului.
Se acordă și DOBÂNZI!
Dobânzile datorate contribuabililor în cazul restituirii sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti sunt cele dispuse de instanţa judecătorească.
În situaţia în care instanţa judecătorească dispune plata dobânzii cuvenite contribuabilului, data de la care aceasta se calculează se stabileşte astfel:
a) în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii prevăzute de Codul de procedură fiscală, dobânda se calculează conform dispoziţiilor art. 182 din acest act normativ sau de la data stabilită de instanţele de judecată prin hotărâre judecătorească definitivă, după caz;
b) în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii legale, dobânda se calculează de la data la care solicitantul a plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule sau data stabilită de instanţele de judecată prin hotărârea judecătorească definitivă, după caz.
ATENȚIE la depunerea actelor ! În ce situații se respinge cererea de restituire!
Cererea de restituire se respinge de către organul fiscal central competent prin emiterea Deciziei de respingere a cererii de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, în următoarele situaţii:
a) în situaţia în care contribuabilul nu anexează la cererea de restituire documentele prevăzute la pct. 1 subpct. 1.2 lit. b) ori nu transmite informaţiile şi documentele solicitate de organul fiscal central competent, în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare;
b) în situaţia în care contribuabilul nu indică în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită;
c) în situaţia în care, în urma verificării efectuate potrivit subpct. 2.8 lit. b), organul fiscal central competent constată că suma solicitată la restituire a fost deja compensată sau restituită, după caz;
d) în situaţia în care, în urma verificării efectuate potrivit subpct. 2.8 lit. c) sau 2.11, organul fiscal central competent sau unitatea Trezoreriei Statului, după caz, constată că documentul care atestă plata sumelor solicitate la restituire nu a fost identificat în baza de date în care sunt înregistrate plăţile.
Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0.02%/zi.