Vinul de Lechinţa, apreciat şi de Casa de Habsburg pe vremuri, îşi face apariţia din nou pe piaţă, după ce banii europeni au ajutat la refacerea podgoriilor. În localitatea Lechinţa din Bistriţa-Năsăud oamenii au început să cultive viţa de vie în secolul al 12-lea, iar multă vreme vinurile obţinute aici au fost considerate printre cele mai bune din Europa.
Deşi după Revoluţie podgoriile au fost lăsate în paragină, acum micii investitori încearcă să reînvie tradiţia. Un bărbat a luat 90 de mii de euro, bani europeni, şi a plantat 12 hectare de viță.
Veluț Mureșan, proprietar cramă: ″Înainte de Revoluţie erau în jur de 1.000 de hectare de vie şi am rămas surprins că s-a stricat totul, s-a desfiinţat şi m-am gândit că totuşi potenţial este, oameni care se pricep sunt, solul e foarte bun.”
Neuburger este vinul consacrat care se obținea din viile Lechnței, un vin sec de calitate superioară, robust, cu o culoare galben verzuie şi o aromă uşoară.
Investitorul speră să producă acest vin, pe lângă celelalte sortimente: Feteasca Alba, Feteasca Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling şi Pinot Noir.
România este pe locul 10 în lume la suprafaţă cultivată cu viţa de vie şi pe 13 la producţia de vin. Cu toate aceste, în lipsa unei strategii la nivel naţional, rămânem la coadă Europei în privinţa calităţii. – conform datelor furnizate de PRO TV.