Sala DACIA a fost arhiplină la spectacolul susținut de Ansamblul folcloric Dor Românesc! Văru Sădel a fost invitat-special la spectacolul dat cu ocazia deschiderea stagiunii anuale și prezentării noul program artistic pe 2018. La evenimentul organizat la Centrul Cultural Dacia, Văru’ Săndel a fost invitat special. Sala de 400 de locuri fost arhiplină chiar dacă prețul unui bilet a fost 15 lei.
Au cântat: Domnica Dologa, Nicolae Cioancă, Mirela Petruș, Anuța Motofelia, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Oana Matei Coruți, Cristina Retegan, Veronica Bălan.
Văru Săndel a cântat și a făcut glume specifice, la care sala a râs copios. Văru Săndel, Ghiță Munteanu și Tinu Vereșezan sunt artiștii cu care PSD-ul a făcut ravagii în județ, în campaniile electorale și sunt îndrăgiți în special de publicul din mediul rural.
AU înființat o funcție aiurea-n-tramvai: șef-serviciu la dansatorii din Ansamblu!
La ultima ședință ordinară, consilierii județeni au aprobat organigrama Centrului Județean pentru Cultură, modificată pe alocuri față de anul trecut și a apărut un post nou, de șef-serviciu. Practic, în cadrul Ansambului dor Românesc s-a înființat o nouă funcție de conducere. Astfel, dansatorii vor activa separat de instrumentiști și soliști, iar în acest sens s-a înființat Serviciul Coregrafie al Ansamblului Dor Românesc. Postul de șef-serviciu s-a realizat prin transformarea unui post de operator imagine (post care era vacant).
Consiliul Județean a înființat o trupă de dans folcloric ce va completa Ansamblul “Dor Românesc (care mai are în componență soliști-vocali și instrumentiști). Trupa de dans a fost înființată în 2016, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean și este compusă din 6 perechi și un coregraf. Coregraf este Adrian Pașcu, membru PSD.
Ansamblul „Dor Românesc” funcționează în cadrul Centrului Județean de Cultură și deși i se zice PROFESIONIST este finanțat integral din bugetul județean (salarizare, deplasări, diurne, protocol). Acest ansamblu funcționează în cadrul Centrul Cultural Județean, instituție condusă de Gavril Țărmure! În total instituția are 100 de posturi (18 vacante) din care 9 posturi de conducere!
Argumentele pentru care a fost MUSAI ca dansatorii să se separe și să se înființeze un serviciu separat, care să fie condus de un ȘEF-serviciu:
„În cadrul Ansamblului Dor Românesc Colectivul de dansatori ai Ansamblului Dor Românesc s-a implicat la cel mai înalt nivel în toate spectacolele Ansamblului Dor Românesc sporind expresivitatea acestora și îmbogățind complexitatea spectacolelor prin coloritul divers dat de suitele coregrafice din subzone etnografice ale județului.
Pentru optimizarea activității ansambului Dor Românesc conducerea Centrului Județean pentru Cultură propune înființarea unui serviciu în cadrul Direcției Artistice de Promovare Cultural Muzicală și Spectacol Folcloric Dor Românesc ,care să cuprindă toți dansatorii din cadrul Ansamblului, coordonați de către un coregraf precum și înființarea unui compartiment cu denumirea Compartiment Orchestra Dor Românesc care să cuprindă instrumentiști , soliști-instrumentiști, concert maestru și dirijorul din cadrul Ansmblului Dor Românesc”. – după cum se arată în expunerea de motive.
Proiectul a trecut lejer și a fost aprobat de majoritatea din Consiliul Județean, în cadrul ședinței de ieri.
Artiștii Ansamblului Dor Românesc participă la zilele comunelor sau la anumite spectacole cu ocazia unor inaugurări: școli, drumuri etc. Artiștii sunt chemați la mese festive de ficare dată când județul este vizitat de oameni importanți. Spre exemplu Ștefan Cigu și Matilda au susținut un micro-recital de romanțe în decembrie, când Radu Moldovan a decernat premiile județului.
20 de ani de Dor Românesc…. un ansamblu de artiști-bugetari! Din banii județului plătim 45 de salarii lunare!
Ansamblul “Dor Românesc” a fost înființat în 1996 de Sandu Pugna și Ștefan Cigu și în 2016 a împlinit 20 de ani de activitate. Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, coordonat de maestrul Ştefan Cigu, are în componenţă Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” şi soliştii vocali angajaţi: Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Nicolae Cioancă, Anuţa Motofelia, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân şi Veronica Bălan.
Matilda Pascal-Cojocărița a fost numită director și coordonează Direcția Artistică de Promovare Cultural-Muzicală din cadrul instituției.
– Serviciul coregrafie are în componență 15 posturi: un șef-serviciu (vacant), un coregraf, 12 dansatori (4 vacante), un instrumentist!
– Compartimentul Orchestră are 19 posturi: 18 instrumentiști și un dirijor.
– Biroul Promovare Cultural Muzicală este reprezentat de soliștii ansambului și are 13 posturi, din care 1 post de conducere.
TOTAL Ansamblul „Dor Românesc”: 47 de posturi!
Artiștii Ansamblului „Dor Românesc” sunt plătiți din banii județului și conform fișei postului promovează cultura județului!