În ultimii ani, unionismul bistriţean este într-o continuă creştere. De la vizite ale basarabenilor la noi, la trimiteri de cărţi şi statui în R. Moldova; de la serbări ale unirii cu R. Moldova, la declaraţii simbolice de unire ale autorităţilor locale; de la invitarea lui Igor Dodon la activităţile unioniştilor bistriţeni, la venirea celor 100 de primari care au votat unirea cu România; de la implicarea preoţilor bistriţeni, la trimiterea pe jos a steagului judeţului BN până la Chişinău, etc.
În alte cuvinte, un câmp foarte larg de legături de fraternitate între ardeleni şi moldovenii de dincolo de Prut.
Transilvania – Basarabia e Romania!
Chiar ieri, Măgura Ilvei a omenit şi omagiat pe cei mai curajoşi unionişti basarabeni, care în ciuda ameninţărilor de prigoană ale preşedintelui Igor Dodon au semnat împreună cu comunităţile lor unirea cu România.
Azi, luni, 12 martie, la ora 14:30 bistriţeanul Antal Francisc va porni pe jos să ducă steagul judeţului Bistriţa-Năsăud până la Chişinău. Un steag pe care este scris UNIRE. Iar în zilele Centenarului, pe 25 martie 2018 la marşul unionist din Chişinău prezenţa bistriţenilor nu va fi de neglijat.
Unionisti basarabeni si bistriteni
Dar toate aceste deschideri trebuie să fie urmate de legături economice reale. Mai precis, înfrăţirile care sperăm să se facă trebuie să aibă urmări practice în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Scriam cu ani în urmă despre posibila înfrăţire dintre Bistriţa şi Soroca şi subliniam domeniile de aprofundare bilaterală ale acestor legături.
Fără repercusiuni pozitive în viaţa de zi cu zi a bistriţenilor şi a basarabenilor toţi aceşti paşi minunaţi făcuţi până acum se vor transforma într-o iluzie a fraternităţii. De aceea, implicarea pozitivă a autorităţilor locale trebuie să fie urmată de întărirea relaţiilor economice!