Primăria scoate la licitație 10 ari de teren pentru o BISERICĂ nouă în Bistrița! Biserica Sfântul Pahomie de la Gledin se va construi pe strada Zefirului, lângă turnul Proditerm!

Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa solicită concesionarea unei suprafeţe de teren din str. Zefirului pentru construirea unui lăcaş de cult, pentru parohia nou înființată „Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin” Bistriţa.

Parohia cu hramul “Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin” Bistriţa are în componență aproximativ 1.200 de enoriași ortodocși și este situată între strada Tărpiului, linia ferată și Drumul Cetății. În zona respectivă a fost identificat un teren liber, de altfel singurul teren liber, care are o suprafaţă de 1.049 mp.

Terenul este situat în zona turnului Proditerm.

„Conform prevederilor Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată, cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică, ele fiind egale în fața legii și a autorităților publice, acestea din urmă având obligația de a coopera cu cultele în domeniile de interes comun şi de a sprijini activitatea acestora.

De altfel, începând cu anul 1992, până în prezent, în municipiul Bistrița s-au atribuit terenuri pentru construire biserici pentru diferite culte religioase recunoscute în România, pe durata existenței construcției. Astfel, pentru a avea o abordare unitară pentru toate cultele religioase și pentru a nu promova şi favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult, raportat și la prevederile Noului Cod Civil, cu privire la drepturile reale corespunzătoare proprietății private, consider oportună atribuirea în folosință a terenului prin licitație publică deschisă și prin instituirea unui drept de superficie, cu titlu oneros, în favoarea adjudecătorului licitației.” – se arată în expunerea de motive.

Chirie simbolică: 270 de lei/an pentru 10 ari de teren în intravilan!

Cuantumul taxei de pornire la licitație pentru atribuirea terenului în cauză, în sumă de 270 lei/an, calculat raportat la valoarea cea mai mare pe mp plătită de celelalte biserici și o durată de 99 ani pentru instituirea superficiei, conform prevederilor Noului Cod Civil, cu posibilitate de a fi reînnoită și de a renegocia clauzele contractuale o dată la 5 ani, la solicitarea motivată a oricărei părţi.


Superficiarul va dobândi astfel un drept de folosință asupra terenului pe care urmează a fi edificată construcția, drept care va putea fi înscris în evidențele de carte funciară și care dă dreptul de a edifica o construcție și de a exploata construcția în conformitate cu prevederile legale.

Trebuie să construiască biserica în 3 ani de la eliberarea autorizației!

Conform proiectului, superficiarul are obligaţia de a obţine autorizaţia de construire a imobilului ce urmează a fi edificat în termen de 2 ani de la data încheierii contractului de superficie, precum şi de a realiza construcţia în termen de 3 ani de la data autorizaţiei de construire eliberată de către Primarul municipiului Bistriţa, sub sancţiunea rezilierii contractului de superficie.

În 2016, Marius Cîrcu a fost preotul NUMIT să păstorească această parohie nou-înființată. Înainte de a fi numit pe Bstrița, preotul Cîrcu a slujit în protopopiatul Beclean parohia Ciceu-Hăsmaș.

Din comisia de organizare a licitaţiei în vederea atribuirii în folosință a terenului fac parte: Adrian Gelu Muthi, Vasile Marina, Tudor Mihai Vlad, Ștefan Tămaș, Alina Ionescu.

Proiectul de hotărâre privind concesionarea suprafeței de teren a fost inițiat de primarul Ovidiu Crețu și va fi dezbătut în ședința ordinară din 29 martie.

error: Content is protected !!