Primăria Bistrița dă 150.000 de euro pe proiectarea piațetei din zona Bisericii Evanghelice! A câștigat cine-trebuie, în urma unei negocieri directe, dar sunt costuri ENORME pentru lucrări lejere de proiectare peisagistică! Dispare spațiul verde, se taie copacii și se montează dale de piatră!

Primăria Bistrița plătește 650.000 de lei pentru documentația tehnică privind modernizarea piațetei din jurul Bisericii Evanghelice! Banii se alocă NUMAI pe documentații: proiect tehnic și documentație tehnico-economică. Contractul pentru realizarea documentațiilor a fost câștigat de PLANWERK SRL din Cluj, firmă care a venit și cu un studiu de soluții în acest sens.

Primăria Bistrița a pus 5.000 de euro la bătaie pentru concursul de soluții, după care a negociat la 150.000 de euro cu firma care a venit cu IDEEA!

În 2014, pentru modernizarea piațetei, Primăria Bistrița a realizat un concurs, iar câștigătorul a primit 5.000 de euro. Au intrat în competiţie cinci propuneri, iar juriul format din cinci membri – arhitecţi, profesori universitari, cu vastă experienţă în domeniu – a desemnat drept variată câştigătoare pe cea propusă de S.C. Planwerk S.R.L. Cluj-Napoca.

În 2014 s-a decernat premiul, ocazie cu care reprezentanții firmei Planwerk au sosit la Bistrița pentru ridicarea premiului și prezentarea proiectului: „Sunt puţine municipalităţile care au curajul să facă un concurs privind zone atât de importante din spaţiul lor. Am acumulat experienţă în acest sens la Cluj, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, dar şi în Germania. Am avut în vedere nu doar pe cei care trec prin piaţă, ci şi pe cei care locuiesc în oraş. Un mare pas înainte este eliminarea autovehiculelor şi legătura cu elementele trecutului”.

Zona verde va dispărea și în locul gazonului se vor monta dale de piatră. Vor fi tăiați și copacii din jurul monumentului, pe motiv că obturează imaginea Bisericii Evanghelice și întreaga piațetă va fi reconfigurată!

Costuri ENORME: 150.000 de euro pentru proiectare! Adică 10 euro pe metru pătrat pentru lucrări lejere de peisagistică!

Proiectul de modernizare a zonei din jurul Bisericii Evanghelice a urmat pașii legali: proiectul a fost în dezbatere publică și NU s-au înregistrat propuneri, după care a fot supus la vot în plenul Consiliului Local și a trecut cu votul majorității, în ședința din 28 iunie 2015!

Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat în iunie 2015 iar în martie 2018 s-a semnat contractul pentru realizarea proiectului. Sc Pnawerk din Cluj va lua peste 10 euro pe metru pătrat și va face proiectul și detalile acestei modernizări.

Proiectul NU este unul spectaculos și dacă ar fi să analizăm pragmatic, arhitecții care au conceput această lucrare înlocuiesc spațiul verde cu dale de piatră, propun tăieri masive în zona respectivă, amplasarea unei arteziene. Cu toate astea, proiectul lor este protejat de drepturile de autor, motiv care au dus la negocierea de 150.000 de euro!

Cum prezintă Panwerk acest proiect:

Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fîntînă circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Reorganizarea componentei vegetale urmăreşte (re)afirmarea celor două zone tradiţionale ale pieţei, fără însă a trasa o delimitare spaţială tranşantă între acestea. Selectarea vegetaţiei actuale păstrate are la bază criterii legate de eliberarea cîmpurilor vizuale (în primul rînd asupra bisericii şi a fronturilor), de starea şi vîrsta arborilor şi de potenţialul acestora de a articula diferite zone funcţionale ale pieţei.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sînt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă. Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic: o grădină urbană. – după cum se arată pe site-ul de prezentare!

Elaborarea documentatiei tehnico economice pentru obiectivul de investitii „Modernizare Piata Centrala ” din Municipiul Bistrita
PLANWERK SRL.

PENIBIL: S-a negociat cu 1.000 de lei sub prețul estimat!

651.000 de lei a fost valoarea estimată, iar în urma negocierii, firma a coborât oferta cu 1.000 de lei sub pragul impus. PlanWerk SRL din Cluj a luat contractul, în urma unei negocieri fără anunț de participare. Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare: Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate.

În cele din urmă, 650.000 de lei a fost valoarea la care s-a atribuit contractul de poriectare.

Deocamdată NU există finanțare pentru lucrările propriu-zise! Doar spreanțe de fonduri europene!

Proiectul de modernizare a Pieței Centrale NU are finanțare deocamdată și abia după finalizarea documentației tehnico-economice, proiectul va putea fi depus în vederea atragerii de fonduri europene. Execuția acestui proiect este estimată la 2 milioane de euro!

 

 

4 comments

  1. Oribil ! Indivizii astia au devenit obsedati de mutilarea sau executarea(respectiv taierea)arborilor din Bistrita.Si asa orasul este tot mai poluat, iar ei taie,taie si pun dale-alte mizerii de rupt picioarele.Cine le da dreptul sa faca toate acestea?Sa-si face la ei acasa ce vor ,pe banii cetatenilor nu ai dreptul sa iei hotarari dupa cum te trazneste capul. Dar cine-i mai opreste?

  2. Poi.e cu fantana arteziana proiectul de aia i a plăcut lui Cretu… Daca mai punea vreun strut si vreo doua mere si nelipsitul sens giratoriu putea lua chiar si mai bine pe el…

  3. Cam mare mi se pare suma pe care o platim din bugetul local pt cateva alei pietruite

error: Content is protected !!