În Bistriţa sunt în prezent 10 fântâni arteziene, majoritatea dintre acestea fiind construite în timpul mandatelor primarului Ovidiu Crețu, fiind vorba despre fântânile de pe strada Panait Cerna (la Sens), pe strada Ştefan cel Mare, în Piaţa Mică, pe strada Albert Berger – în fața Palatului Culturii, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, în Piaţa Dominicană şi pe pasajul care face legătura cu piaţeta unde este amplasat şi monumentul „Exodul”.
Primarul se declară mândru de fântânile realizate în timpul mandatelor sale.
”Sunt foarte mândru de fântâna din Piețișor (n.r – Piața Mică). Sunt mândru de fântâna din Piața Dominicană. Îmi place foarte mult fântâna de pe pasaj din Piața Dominicană, cum se iese spre strada Nicolae Titulescu. Este frumoasă, este discretă, este elegantă. Dacă vă duceți în orașe mai mici din vest, ca Freiburg sau Augsburg, o să vedeți genul acesta de fântâni, genul acesta de luciu de apă. Nu spectaculoase în sine, ci frumoase. Îmi plac fântânile realizate și cred că cei care stau seara pe marginea fântânii din centru sau populează Piețișorul sunt un semn de apreciere că ceea ce am făcut nu este rău, ci este bine” a declarat primarul Ovidiu Crețu.
În ceea ce privește cazurile în care există persoane care se scaldă în apa din fântânile arteziene, edilul spune că nu e normal să se întâmple astfel de lucruri, dar nici nu este o tragedie.
”Când a fost deschis Parcul Municipal, un băiețel a intrat în apă, a fost un caz izolat, nu s-a întâmplat nimic, a fost scos afară șu basta. Miresele se pozează în continuare pe zona respectivă care era numită heleșteu și în alte feluri. Am văzut că la fântâna de la sesnul giratoriu dintre străzile Axente Sever și Panait Cerna s-a repetat, alți copilași au fost surprinși în apa din fântână. Sigur trebuie scoși afară, nu e normal, dar nu e niciun capăt de lume. Nu au dărâmat fântâna, nu au luat blazonul de oraș istoric. S-a întâmplat, e regretabil, nu e normal să se întâmple, dar nu e o chestiune ca i incendiul de la turnul Bisericii Evanghelice” a completat primarul
Cele 10 fântâni arteziene din Bistrița sunt situate în următoarele zone: la Han, pe strada 1 Decembrie, în faţa Palatului Administrativ, pe strada Panait Cerna (la Sens), pe strada Ştefan cel Mare, în Piaţa Mică, pe strada Albert Berger – în fața Palatului Culturii, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, în Piaţa Dominicană şi pe pasajul care face legătura cu piaţeta unde este amplasat şi monumentul „Exodul”.