Astăzi, la Casa de Cultură din orașul Sîngeorz-Băi, a fost lansată o campanie a Ministerului Afacerilor Interne, intitulată ,,MAI informat, MAI puternic” și care are ca scop promovarea profesiilor de poliţist, jandarm sau pompier în rândul liceenilor.
La eveniment au participat aproximativ 400 de elevi din clasele X- XII din cadrul Liceului Teoretic ,,Solomon Haliță”.
”Campania reprezintă un parteneriat local în domeniul informării şi al prevenirii infracţionalităţii, încheiat între instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne care activează în domeniul ordinii şi siguranţei publice, respectiv: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud, Serviciul Judeţean Anticorupţie, Agenția Națională Antidrog/Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud” spun reprezentanții Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Scopul campaniei ”MAI informat, MAI puternic” este ambivalent: pe de o parte de a informa elevii şi publicul larg cu privire la atribuţiile şi misiunea fiecărei instituţii partenere, pentru a încuraja tinerii să îmbrăţişeze o carieră într-una din instituţiile MAI, dar și aceea de creștere a gradului de siguranță din perspectiva delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prin cunoașterea de către tineri a serviciilor oferite de către structurile implicate în campanie .
Campania este iniţiată de către Comisia Judeţeană de Monitorizare a Activităţii Preventive în MAI, înfiinţată în luna octombrie 2017. În şedinţele acestei Comisii s-a constatat faptul că atribuțiile instituţiilor M.A.I. care activează în domeniul ordinii publice, dar mai ales în domeniul anticorupţie sau antidrog sunt mai puţin cunoscute publicului larg, în general, şi elevilor, în special – din perspectiva orientării în carieră a acestora. De asemenea, între instituţii cum sunt Poliţia sau Jandarmeria, apar frecvente confuzii privind misiunea acestora şi competenţele concrete.
”Promovarea profesiilor de poliţist, jandarm sau pompier este o necesitate și un obiectiv de urmărit pe termen lung pentru următorii ani pentru toate structurile implicate în campanie, în vederea completării deficitului de personal existent. Cunoașterea clară și corectă a atribuțiilor care le revin polițiștilor, jandarmilor, pompierilor de către tinerii dornici să îmbrățișeze o astfel de carieră, le asigură o bază mult mai solidă pentru o bună orientare profesională” mai spun reprezentanții IPJ B-N.
Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă un număr de aproximativ 1.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din 5 licee din judeţ.
Campania se va desfășura în lunile mai-iunie ale acestui an. Astfel, în această perioadă se vor desfășura activități de informare şi promovare în licee, susținute de specialiști din cadrul instituțiilor partenere (Poliție, Jandarmerie, Serviciul Judeţean Anticorupţie, CPECA,ISU). Prezența în unitățile de învățământ vizate în campanie se va face în comun de către structurile M.A.I. implicate în campanie.