Teoretic, în tot județul, deșeurile se colectează selectiv! Practic, la aproape 2 ani de la semnarea actelor cu VITALIA S.A, s-a încropit un regulament de funcționare! Consiliul județean impune condiții VITALIEI, dar și persoanelor fizice și juridice!
Au pus căruța-naintea boilor și au inaugurat depozitul de la Tărpiu în martie 2013, înainte de colectarea selectivă, care a fost implementată un an mai târziu. SC Vitalia S.A gestionează colectarea, iar SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, răspunde de depozite.
Colectarea selectivă a deșeurilor din județ a fost implementată în februarie 2014. Liviu Tănase e șef la Vitalia S.A (colectare-transport) și Florin Găurean e șef la Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, entitate ce gestionează depozitul de la Tărpiu (depozitarea și reciclarea).
La aproape 2 ani de la semnarea contractului de colectare și la 3 ani de la inaugurarea depozitului de la Tărpiu, Consiliul Județean finalizează regulementul de funcționare privind deșeurile. Documentul impune reguli și restricții în colectarea și transportul acestora, dar stabilește și sancțiuni. ca element de noutate, conform regulamentului, containierii riscă să fie acuzați de FURT!
Art. 19 (12) – Preluarea deșeurilor din recipiente amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorul serviciului de salubrizare, constituie infracțiune de furt și se sancționează potrivit legii.
Regulementul stabilește rata de colectare, condițiile de depozitare, amenzile etc.
FRECVENȚA colectării pentru deșuri „din poartă-n poartă”:
– pentru deșeuri uscate : o dată la două săptămâni
– pentru deșeuri biodegradabile și reziduale : o dată pe săptămână
Colectarea din punctele de colectare:
– pentru deșeurile reciclabile uscate o dată la trei zile
Pentru deșeurile biodegradabile și reziduale (între 1 aprilie și 30 septembrie): –
– zilnic în zona centrală, de la sectorul alimentar, hoteluri, piețe, spitale, grădinițe și creșe
– o dată la două zile în celelalte cazuri,
iar între 1 octombrie și 31 martie: o dată la cel mult trei zile.
Intervalul între două colectări poate fi mărit în funcție de necesități. Intervalul orar de colectare este preferabil între orele 22.00 și 6.00 pe arterele cu iluminat public corespunzător, în funcție de posibilitățile de acces.
De asemenea, regulamentul IMPUNE operatorului să mențină curățenia în zona pubelelor și să transporte deșeurile în condiții salubre. O serie de astfel de nemulțumiri au avut loc în această vară, deoarece în urma colectării rămâneau lichide pestilențiale și un miros greu suportabil.
Amenzi : pentru VITALIA
- nerespectare a fluxului deșeurilor : între 50.000 și 100.000 de lei
- nerespectarea normelor privind păstrarea igienei publice între 30.000 și 50.000 de lei pentru,
- refuzul de a se supune controlului sau obstrucționarea acestuia, practicarea altor tarife decât cele stabilite, 30.000 – 50.000 lei
- refuzul de a pune la dispoziția autorităților locale datele solicitate, furnizarea serviciilor în afara parametrilor tehnici cantitativi și calitativi: între 10.000 și 50.000 de lei
Pentru persone fizice și juridice:
- nerespectarea colectării selective a deșeurilor 200-500 lei respectiv 2.000 – 5.000 (firme)
- depozitarea deșeurilor pe platformele de colectare în afara recipientelor și nemenținerea curățeniei pe platform – 100-200 lei respectiv 500 – 1.000 lei pt firme
- depunerea în recipientele de pe platformele de colectare de deșeuri animaliere, deșeuri din construcții, deșeuri vegetale, deșeuri periculoase 200-1.000 lei respectiv 1.000 – 2.500 lei pt firme
- aruncarea deșeurilor de construcții și demolări pe domeniul public sau privat al localității 50 – 100 lei respectiv 1.000-2.000 lei pt firme
- deteriorarea și/sau sustragerea recipentelor/unor părți ale acestora, aflați în punctele de colectare – 500-2.000 lei.
Până în 30 octombrie pot fi aduse modificări acestui Regulament, după care proiectul va fi supus la vot în plenul Consiliului Județean! Propunerile pot fi făcute în scris, la sediul instituției sau la adresa de mail cjbn@cjbn.ro! Informații la tel: 0263.213.657 int. 129.
Documentul poate fi vizualizat la adresa: http://www.portalbn.ro/cj/Lists/ProiecteLegislative/DispForm.aspx?ID=853&Source=http%3A%2F%2Fwww%2Eportalbn%2Ero%2Fcj%2FPagini%2FProiecte-Legislative%2Easpx