La ultimele alegeri din comuna Dumitra, primarul Bălăjan (ALDE) a avut 918 voturi (44%), iar contracandidatul său Grigore Vălean a adunat 688 voturi (33%). Problemele comunei Dumitra se inflamează deoarece primarul în funcție vrea să doneze o pădure de 10 hectare pentru amenajarea unei gropi de gunoi la Tărpiu.
Soluția a fost aleasă de conducerea Consiliului Județean, care NU a gestionat eficient managementul deșeurilor și după numai 6 ani de funcționare deficitară, prima celulă din depozit este aproape plină.
La ultima ședință de Consiliu Local a ieșit scandal, după ce un consilier al opoziției a încercat să filmeze colegii care votează pentru donarea pădurii către Consiliul Județean. Primarul Bălăjan a ieșit nervos și astfel ședința s-a amânat.
Între timp, cetățenii s-au mobilizat și organizează un protest în fața Primăriei Dumitra, nemulțuiți de soluția aleasă de Consiliul Județean, privind defrișarea pădurii din Tărpiu.
Opoziția din localitate speculează această situație și încearcă demararea unui referendum, caz în care ar avea nevoie de semnături și de un motiv întemeiat prin care primarul NU a socotit interesele generale.
Ce zice legea în privința demiterii primarului, prin referendum!
Legea administraţiei publice locale
Articolul 13(1) Problemele de interes deosebit din unitățile administrativ-teritoriale și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condițiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local.
Art. 43. – (1) Şedinţele consiliului local sunt publice, cu excepţia cazurilor în care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfăşoare cu uşile închise.
Art. 73. – (1) Mandatul primarului încetează, de asemenea, înainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat în condiţiile legii.
(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau oraşului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau neexercitării atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
(3) Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei sau oraşului.
Art. 74. – (1) După primirea cererii prefectul va proceda la analizarea temeiniciei motivelor invocate, a îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 73, precum şi la verificarea veridicităţii şi autenticităţii semnăturilor, în termen de 30 de zile.
(2) După verificare prefectul va transmite Guvernului, prin Ministerul Administraţiei Publice, o propunere motivată de organizare a referendumului.
(3) Pe baza propunerii motivate a prefectului, avizată de Ministerul Administraţiei Publice, Guvernul se va pronunţa, prin hotărâre, în termen de 60 de zile de la solicitarea prefectului. Hotărârea Guvernului va stabili data organizării referendumului şi va fi adusă la cunoştinţă locuitorilor comunei sau ai oraşului prin grija prefectului.
(4) Cheltuielile necesare în vederea desfăşurării referendumului se suportă din bugetul local.
Art. 76. – (1) Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul total al locuitorilor cu drept de vot.
(2) Mandatul primarului încetează înainte de termen dacă s-a pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unul din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.
1.000 de oameni hotărâți îl pot da jos pe Bălăjan, prin referendum!
La alegerile locale din 2016, în comuna Dumitra au fost înscriși 3.959 de votanți. Pentru a fi validat referendumul ar trebui ca la vot să fie prezenți: 1.980 de cetățeni. Dintre aceștia, 990 ar trebui să voteze împotriva lui Bălăjan și astfel primarul în funcție ar fi demis! Dacă prezența la vot este mai mare, este nevoie ca majoritatea să voteze pentru demitere, caz în care ar fi nevoie de peste 1.000 de voturi anti-Bălăjan.
Pare greu de atins condițiile necesare pentru ca un primar în funcție să fie dat jos prin referendum. La nivelul județului este celebru cazul primarului Traian Ogâgău, pentru demiterea căruia s-au adunat aproape 3.000 de semnături. Deocamdată referendumul de la Sîngeorz-Băi NU a fost declanșat, în schimb opoziția din județ a început să folosească acest tertip și amenințări cu referendum pentru deciziile importante ale comunităților sau eventual pentru demiterea primarilor care NU respectă deciziile majorității cetățenilor !
Unde se aduna semnaturile ?
Sal demita odata ca si-a pus numai neamuri la conducere