Primăria Bistrița persistă-n greșeala de 10 la sută și alocă bani cu nemiluita unor șantiere costisitoare.
Casa de Cultură „George Coșbuc”, sediul CeTin de pe Centru, lucrările la Campusul „Liviu Rebreanu”, sediul Primăriei de pe Șincai, Azilul de bătrâni, Parcul Municipal sunt doar o parte a investițiilor care au fost extra-finanțate de la bugetul local, prin suplimentări. Motivul: pe parcurs au apărut lucrări diverse și neprevăzute, care NU au fost cuprinse în proiectul inițial.
Pe baza acestui argument, Primăria Bistrița finanțează suplimentări la lucrările finanțate din bani europeni.
Majoritatea acestor lucrări au demarat pe fonduri europene, motiv pentru care neregulile apărute au fost finanțate exclusiv de la bugetul local.
RECORD absolut: Casa de Cultură “George Coșbuc” primește suplimentări de 50% din valoarea inițială a contractului!
Valoarea proiectului ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură George Coşbuc” este de 20.360.427,37 lei.
Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor, realizate de asocierea SC Creativ – Euras SRL – Inst-Nistor, este de 7.339.383,89 lei, fără TVA. Dar ATENȚIE:
Primăria Bistrița a acordat o suplimentare de 3.500.000 de lei, atribuită CREATIV Group SRL, prin contratcul de lucrări suplimentare ca urmare a revizuirii proiectului tehnic pentru obiectivul de investiții “REABILITAREA CLĂDIRII CENTRULUI MUNICIPAL DE CULTURĂ „GEORGE COSBUC”, Bistrita, monument istoric din categoria “A”.
Este un record absolut în materie de lucrări suplimentare în actualul mandat al primarului Ovidiu Crețu. Cu toate astea, lucrările întârzie nespus de mult și termenul de finalizare a fost depășit cu mult.
Azilul de bătrâni a prins o suplimentare de 200.000 de lei, prin acte adiționale la contractul inițial
Lucrarile de reabilitare a caminului de batrani au fost suplimentate de la buget, au costat aproximativ 1,5 milioane de lei si au fost finantate din fondurile Ministerului Muncii, cu contribuția primăriei. Valorea lucrărilor se ridică la 1.568.000 de lei, din care peste 56.700 reprezintă contribuția din bugetul municipiului, restul fiind fonduri puse la dispozitie de Guvern.
Primăria suportă greșelile firmei: 300.000 de lei pentru lucrări suplimentare la sediul” Patrimoniului”
Sediul Direcției de Patrimoniu – Clădirea Primăriei Bistrița, de pe Șincai a costat 3.600.000 de lei (36 de MILIARDE). Practic, s-a demolat imobilul existent și s-a construit o clădire nou-nouță – aceasta considerându-se a fi o soluție mai ieftină. Lucrările au afectat vecinătățile, lucru care a scumpit valoarea investiției.
Pe lângă cei 170.000 lei pentru despăgubirea vecinilor, pentru sediul de pe Şincai s-au alocat încă 150.000 de lei pentru lucrări suplimentare de mansardare. În condiţiile în care lucrarea a costat aproape 1 MILION de euro.
Parcul Municipal, suplimentat cu 10% din valoarea finală!
Cu puțin înainte de inaugurare, Primăria Bistrița a suplimentat contractul cu 10% din valoarea totală. S-au alocat 900.000 de lei, bani folosiți pentru gazon-rulou și instalație de irigat. S-au mai realizat ziduri de sprijin, instalație de iluminat pentru heleșteu. Contractul a fost atribuit firmei SC CML.RO SRL.
Valoare finală a proiectului: 9.077.874,94 lei
Campusul Rebreanu – veșnicul șantier a tocat MILIOANE pe lucrări suplimentare. Se lucrează cu “hei-rup-ul” și vor să termine în două luni ce n-au făcut în 12 luni!
Lucrările implică reabilitarea și mansardarea actualei școli generale (Corpul B) în care vor exista diferite cabinete și laboratoare școlare; modernizarea internatului și transformarea în minihotel cu garsoniere pt profesori; edificarea unei clădiri noi care să găzduiască bucătăria și cantina; transformarea actualului Corp C în sală de sport și centru de documentare și informare; reabilitarea parcului dendrologic; Sală de sport Polivalentă o nouă sală de sport, peste terenurile de tenis; Realizarea de noi terenuri de sport, de sintetic și nocturnă, plus vestiare pe terenul de iarbă. Proiectul actual NU cuprinde modernizarea corpului principal.
Modernizările s-au realizat pe etape și pe parcurs, costurile ne-eligibile au tot crescut. Proiectul este în curs de implementare pe o perioadă de 15 luni, începând cu data de 11.09.2014, dată la care a fost semnat contractul de finanţare, în prezența lui Dragnea. Prin HCL nr 48/2014, Primăria alocă 7 milioane de lei, dar după doar câteva luni, printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local, contribuția Primăriei Bistrița a crescut cu încă aproximativ 4 milioane ( HCL nr 84/2014).
HCL nr. 48/2014: http://www.primariabistrita.ro/TemplateWeb/2014/Hotarari.nsf/Hotarari/01B0F285536C8636C2257CDE0048F25B?OpenDocument
HCL nr. 84/2014:
Asta-I GRAVĂ: Banii trebuie cheltuiți în 2 luni! Nu s-a lucrat toată vara, dar se lucrează în sezonul rece!!!
Toată vara NU s-a lucrat, iar acum munictorii trag tare pe toate fronturile pentru a recupera. Calitatea lucrărilor poate fi afectată, dacă se lucrează la temperaturi scăzute.
Ieri, s-a mai plusat cu încă 1.8 milioane de lei
Proiectul Tehnic a fost revizuit, iar cheltuielile suplimentare rezultate în urma acestor modificări ce trebuie suportate din bugetul local sunt în valoare de 1.808.879,46 lei.
COST TOTAL de modernizare a campusului: 32.500.979,77 lei (inclusiv TVA), din care: asistenţă financiară nerambursabilă solicitată 19.897.085,54 lei. 12.603.894,23 lei, reprezentând cofinanţarea proiectului „Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Constructor: SC MIS Grup.
TUNUL de la Rebreanu: Din neputință, NU pot cheltui banii europeni și râvnesc la banii din buget, atât de ușor-accesibili în perioada Crețu
La semnarea proiectului, vicepremierul Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz. O modificare de ultimă oră a fost strecurată în proiectul aprobat de consilierii locali, care aruncă în cârca primăriei absolut toate cheltuielile acestui șantier exorbitant. Astfel, conform art.5 „în cazul în care proiectul nu va fi finalizat până la finalul anului, cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016.”
Centrul pentru Tineret – un MILIARD extra, direct din bugetul public
Inst Nistor şi Dimex 2000 Company care au ofertat lucrarea la 1.969.193 de lei. Au solicitat 122.000 de lei pentru lucrări suplimentare. Sediul O.N.G-ului-pepinieră a fost modernizat cu bani europeni și este situat chiar în centrul Bistriței. Oficial, Euro Tin este o organizație non-guvernamentală ce desfășoară o serie de acțiuni civice. Însă, ne-oficial puiuții PSD se adună în sânul EURO Tin, interacționează și comunică sau participă la excursii sau formare profesională de stânga.
Spațiul de LUX folosit de BRIGĂZILE camuflate ale PSD va fi dat în folosință în această toamnă. De altfel, EuroTin beneficiază de bani de la buget pentru diferite acțiuni: tabere de fotografie, concursuri de gătit în Schulerwald etc.
Valoarea contractului de execuţie este de 1.969.193,48 lei, constructor – asocierea dintre SC Inst-Nistor SRL şi SC Dimex 2000 Company SRL. Perioada de execuţie: 12 luni. În actualul mandat a lui Crețu, suplimentările s-au realizat mult mai lejer. Prin legea 193 din 2013, Guvernul Ponta a mărit pragul privind încredințarea directă a produselor și serviciilor, de la 15.000 de euro la 30.000 euro, iar plafonul pentru încredințarea directă a lucrărilor a fost ridicat la 100.000 de euro.
Toate aceste suplimentări sunt justificate prin devize, proiecte, analize etc. dar ridică suspiciuni, din moment ce a devenit un obicei în a suplimenta cu 10% aproape orice lucrare din fonduri europene și nu numai.
Tudor:Cum se procedează een cazul ceend un roailzater este salarieat din vulumul realizării, şi din pricin obective salariul se primeşte mai mic de salariul minim prevăzut de leje.Şi dacă apar aşa cazuri zilele de sărbători şi cele de odihna lucrate de angazator binevol se platesc dublu, lueend een consederaţie că sa făcut adaus peenă la salariu minim. Dacă se poate indicaţi num Hotăreerei referitor la salarizarea din volumul de realizat
Care 10% dar50% ce spuneti? Casa de cultura a domnului director cosma -director fara examen dar e doctor , scuze.
Jurnalistii doar semnalizeaza anumite nereguli. Organele competente (procurori, politie economica, Fisc etc.) au acces la documente si pot demonstra schema prin care sunt mascate aceste nereguli. Judecatorii dau verdictul final. Pe scurt, cam asta e porcedura. Daca toata lumea tace, atunci jocurile continua. Constructorul pe-o mână cu Primăria Bistrița isi poate JUSTIFICA actiunile și lucrările suplimentare prin expertize supra-evaluate, lucrari la supra-pret, comisii masluite, lucrari efectuate doar “pe hartie” etc. Astea-s suspiciunile de care e vorba in articol.
CITAT DIN ARTICOL : ” Toate aceste suplimentări SUNT JUSTIFICATE prin devize, proiecte, analize etc. dar ridică suspiciuni, din moment ce a devenit un obicei în a suplimenta cu 10% aproape orice lucrare din fonduri europene și nu numai”. Perfect. SUNT JUSTIFICATE ? Si-atunci, care-i problema? Exista suspiciuni? Din partea cui? A specialistilor ? Aratani-le si noua cititorilor ca sa te credem. Sau prezinta-le organelor statului care se ocupa cu anchetarea unor astfel de aspecte. In caz contrar, cel care face astfel de afirmatii poate EL fi suspectat. Dar…de tainuire… sau de complicitate cu presupusii infractori. Prudentza deci! Sa nu ne jucam cu afirmatiile. Asteptam precizari.