A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate în formă didactică şi practică.
Însă, Tăşuleasa Social consideră că astfel de cunoştinţe sunt extrem de utile, motiv pentru care continuă lecţia de dragoste faţă de natură și în 2019, prin proiectul de educație montană „Școala de Mers pe Munte”, ediţia cu numărul 5!
„Vom selecta 200 de persoane și vom merge împreună pe munte la peste 2000m altitudine. În cele 4 ediții desfășurate, 1000 de persoane începătoare au ˝absolvit˝ cursurile proiectului, iar majoritatea au caracterizat școala astfel : inspirațională, educativă, extraordinară, emoționantă, plină de energie sau prietenoasă”, spun reprezentanţii Tăşuleasa Social.
Școala de Mers pe Munte este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpinã pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori.
Până pe data de 16 iunie se fac înscrieri pentru cei care doresc să participe, urmând ca ulterior să se facă selecția.
”În 2015 am lansat proiectul de educație montană Școala de Mers pe Munte în parteneriat cu Coca-Cola HBC România. Am plecat la drum cu două obiective: să promovăm un stil de viață activ prin parcurgerea de trasee montane în mod responsabil și să promovăm Țara Dornelor, Munții Călimani și împrejurimile. Printr-un program de 4 zile, persoane peste 18 ani selectate participă gratuit la cursuri și drumeții montane. Noi punem la dispoziție de la echipament montan de cea mai bună calitate, la alimente, instructori profesioniști, cazare, voluntari etc, asta ca fiecare să vadă în condiții ideale cum trebuie să te comporți pe munte față de natură și față de alți pasionați de drumeție. 4 ediții înseamnă 1000 de ˝absolvenți˝, 4000 de persoane înscrise, 40 de grupe, 160 de zile și nenumărate momente și experiențe extraordinare”, spun reprezentanții Tășuleasa Social.
Anul acesta, „Şcoala de Mers pe Munte” se va desfăşura în perioada 31 iulie – 18 august.
În plus, proiectul ”Școala de Mers pe Munte” va vizita și câteva orașe din țară, precum Mediaș, Sighișoara, Alba Iulia, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Reghin, Suceava, Bacău, cu ateliere pentru începători. Evenimentele vor prezenta atât noțiuni elementare despre mersul pe munte cât și o scurtă prezentare a proiectului. Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina oficială de internet a Asociaţiei Tăsuleasca Social, dar și pe pagina de Facebook a Asociației.
Sursa: Tăşuleasa Social