La ședința extraordinară de la sediul Primăriei Bistrița s-au prezentat 35 de persoane, membri de partid sau ONG-iști care s-au împotrivit modernizării Pieței Centrale. În urma modernizărilor propuse, zona verde va dispărea și în locul gazonului se vor monta dale de piatră. Vor fi tăiați și copacii din jurul monumentului, pe motiv că obturează imaginea Bisericii Evanghelice și întreaga piațetă va fi regândită!
Pe scurt: 58 de copaci dispar din peisaj! Iarba din înteaga piațetă va fi înlocuită cu piatră naturală. Se vor realiza 2 fântâni arteziene și se vor monta 3 catarge. Băncile vor fi înlocuite și se va realiza o machetă din bronz! Vor fi plantați 16 copaci!
Arhitectul Eugen Panescu de la Planwerk a fost invitat și a prezentat opiniile sale referitor la proiectul de modernizare. Prezentarea sa a durat 45 de minute iar pe toată durata argumentării sale, muțimea prezentă a ridicat pancarte pe care scria: „NU vrem betoane”, „Respectați legile de mediu”, „NU ne luați oxigenul!”
Consilierii PNL au încercat să blocheze acest proiect,pe motiv că spațiul din jurul Bisericii Evanghelice este spațiu verde, caz în care suprafața are un regim aparte și sunt interzise intervențiile. În fapt, Primăria Bistrița NU a actualizat documentele cadastrale, iar în extrasele de carte funciară, perimetrul figurează ca fiind zonă de curți, anexe, drumuri (ceea ce NU corespunde cu realitatea). Pe baza unui extras CF din anii 30, Primăria Bistrița a eliberat un certificat de urbanism pe baza căruia se va elibera autorizația de construcție.
Secretarul Floarea Gaftone a intervenit și a amintit tuturor că instanțele s-au pronunțat în urma unui proces intentat de un consilier local care a cerut ANULAREA Hotărârii de Consiliu Local nr. 78 din 2015 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu și prin decizia nr. 3602 a Curții de Apel a respins acțiunea în care s-a invocat încălcarea mai multor legi de mediu.
7 persoane s-au înscris la cuvânt și au cerut primarului să retragă de pe ordinea de zi acest proiect, să păstreze spațiul verde, să modernizeze piațeta dar să păstreze suprafețele înierbate. Marius Bălan a împărțit crenguțe de tei înflorit, în speranța că îi va sensibiliza pe consilierii locali să NU voteze modernizarea prin tăiere a unui număr de 58 de copaci!
NU le-a păsat de cele 5.000 de semnături și majoritatea lui Crețu a votat proiectul!
După 4 ore de dezbateri, documentația a primit votul favorbil al consiliului local. Consilierii locali ai PNL au votat împotrivă. La fel a făcut și consilierul Partidului Ecologist, Teodor Mârza.
PSD-iștii, consilierii ALDE Gelu Muthi și Vasile Moldovan plus UDMR-istul Arpad Attila au fost pentru și astfel proiectul de modernizare intră în linnie dreaptă. După aprobarea documentației, proiectul va fi depus în vederea solicitării finanțării nerambursabile.
ONG-iștii susțin că vor acționa în instanță autoritățile locale și speră că decizia unui magistrat cu privire la spațiul verde din perimetrul Bisericii Evanghelice va opri modernizarea propusă.
Unui spațiu verde nu i se poate schimba destinația indiferent dacă este prins sau nu în PUG sau PUZ.
Sigur că nu le-a păsat de 5000 de semnături sau de faptul că 97% din cei chestionați s-au opus unui astfel de proiect. Aici nu vorbim de beneficiile pe care un proiect de modernizare îl aduce cetățenilor aici vorbim de bani care trebuie cheltuiți cu orice preț. Primăria nu are specialiști și nici viziune când vine vorba de modernizare. Dovadă stă acest dezastru de proiect ca și altele realizate deja: pârtia de schi, struți, mere și fântâni arteziene.
Speram ca un JUDECATOR sa faca ceea ce trebuie. Sa constate doar cate legi romanesti incalca acest proiect si felul in care administratia nesocoteste totul cu buna stiinta .