Primăria Bistrița a eliberat autorizația de construire în zonă ISTORICĂ, pentru un BLOC de 2 etaje pe strada Toamnei, la 80 de metri distanță de intersecția cu str. Alexandru Odobescu! Proiectul a demarat anul trecut, iar în luna mai s-a eliberat autorizația. Apare însă un element de noutate care creează un precedent la Bitrița: autorizația emisă este NULĂ, deoarece lipsește semnătura secretarului de municipiu!
BLOC de 2 etaje cu 10 APARTAMENTE, fix între CASE!
Proiectul prevede construirea unei locuințe colective în regim de înălțime D+P+2E, având suprafaţa totală a amplasamentului – 516 m2;
– clădirile vor avea 10 apartamente cu suprafața construită – 251,20 m2;
– locuri parcare subterane ( 8 locuri) – 100,50 m2;
– alei pietonale – 50,22 m2
– rampă auto acces demisol parcări – 56,08 m2;
– spații verzi – 152,50 m2;
– platformă betonată gospodărească – 6 m2;
Momentan, pe acel teren se află o casă în stare avansată de degradare. Ca locație, este de o parcelă de pe strada Toamnei nr.2, situată în vecinătatea Centrului de Educație Incluzivă nr.2, cam la 80 de metri de intersecția cu strada Alexandru Odobescu! TITULAR priectului: Gavrilaș Traian!
BLOCUL de 2 etaje se construiește în zonă istorică! Specialiștii au dat avizul unei clădiri moderne între case!
Blocul de 2 etaje ce urmează a fi contruit se află în zonă istorică motiv pentru care proiectul a fost dezbătut de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, comisie formată din arhitecți și urbaniști. Arhitecții membri ai Comisiei Zonale au dat aviz favorabil pentru ridicarea acestei construcții.
„Proiectul de pe strada Toamnei este în zona de protecție a ansamblului și s-a obținut avizul încă de anul trecut. Instituția care eliberază avizul suntem noi (Direcția Județeană pentru Cultură), cu consultarea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, care are sediu la Cluj. La astfel de proiecte se merge pe ideea de arhitectură contrastant contemporană, asta e ideea.. NU pe arhitectură de secol 19! Deci, poate să apară construcții de sticlă și oțel în zone istorice… toate zonele istorice au clădiri contemporane și NU deranjează, NU e agresivă intervenția. În comisie sunt arhitecți, urbaniști care judecă aceste aspecte. Peste tot sunt clădiri noi, în zonele istorice, care au arhitectură contemporană „ – susțin funcționarii din cadrul Direcției condusă de Alexandru Uiuiu.
Primăria Bistrița este instituția care ar putea reglementa odată pentru totdeauna aspecte care țin de anumite zone: regimul de înălțime, culori ale fațadelor, arhitectură etc. , însă preferă un Plan Urbanistic General extrem de permisiv, care oricum se apropie de expirare (au trecut 5 ani de la aprobare).
Autorizația eliberată de Primăria Bistrița e NULĂ! Din ce motiv!
Primarul Ovidiu Crețu a semnat această autorizație de construire, însă de pe document lipsește o semnătură: a secretarului Floarea Gaftone. Secretarul municipiului a formulat o serie de obiecții privind BLOCUL de pe Toamnei, însă obiecțiile sale NU au fost luate în seamă de Serviciul Urbanism, care a dat OK-ul. Afată în conflict cu primarul Ovidiu Crețu, Floarea Gaftone duce o luptă permanentă cu o parte din funcționarii din Primăria Bistrița și în multe cazuri se află pe poziții opuse în ce privește legalitatea unor documente.
În cazul de față, investitorul are în față o situație complicată din punct de vedere juridic: o autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Bistrița, semnată de Serviciul Urbanism și de Ovidiu Crețu, dar ne-semnată de secretarul de municipiu. O instanță judecătorească ar putea face lumină, dar procesul ar fi unul de durată.
Situația creată la Bistrița ridică semne de întrebare privind legalitatea unor documente eliberate de Primăria Bistrița, în special pe zona imobiliară unde interesele pot fi enorme.
Administrația Crețu sufocă orașul iar urbaniștii dorm de-amiază! Primăria Bistrița refuză să modifice regulamentele locale de urbanism și preferă o lege de-amu’s 20 de ani… ca afaceriștii să NU fie obligați să facă parcare la fiecare apartament!
Locurile de parcare reprezintă o problemă încă nereglementată de administrația locală, care impune un loc de parcare/100 de metri pătrați… detaliu care permite dezvoltatorilor să construiască apartamente la care să NU asigure loc de parcare.
HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996
pentru aprobarea Regulamentului general de urbanismea din 1996 prevede un loc de parcare/ la fiecare 100 mp.
5.11.2 – Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun: Se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;
Se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu• suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp. Este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare• stabilite, pentru vizitatori.
Administrația Crețu care NU intervine decisiv pentru tranșarea definitivă a acestor portițe speculate la maxim care permit dezvoltatorilor imobiliari să construiască apartamente fără locuri de parcare, să îngrămădească blocuri în zone de case, să modifice coeficienții de spațiu verde, să ridice etaje-n plus… fiind interesați de câștigul imediat/metru pătrat.
Aspectele din Planul Urbanistic General, ce țin de estetică, trafic sufocat, locuri de parcare sau dezvoltare unitară a zonei sunt ignorate de urbaniști și de aceea Bistrița se dezvoltă haotic…
DNA doarme? Altfel nu intzeleg de ce nu actioneaza pt ca sunt fapte grave pe care le prezentatzi aici
Acest primar, tatucul absolut hotaraste din spranceana cine are dreptul sa construiasca si cine nu. Bistrita se hazeste sub mandatele sale si a devenit caracalul TRANSILVANIEI. Serviciul HURBANISM nu are nimic de spus , este sub papucul edilului, si nici nu poate fi vorba de o viziune unitara si de bun gust. Ai impresia ca acolo lucreaza tapinari, nu peisagisti si oameni cu gusturi fine. Rusine sa va fie ca batjocoriti Bistrita din toate pozitiile.!