Mitropolitul Andrei a fost prezent la Bistrița, unde a oficiat o slujbă de sfințire a Ambulanței deținută de Asociația Filantropia Ortodoxă. Mai mulți preoți au fost prezenți la demararea acestui proiect unic în țară.
Ambulanța se adresează pacienților care NU au nevoie de intervenții de specialitate pe timpul transportului și de urgență. Este ideală pentru externări sau internări și vine în ajutorul Serviciului de Ambulanță. Cazurile sociale vor beneficia GRATUIT de acest servicii, iar pacienții ne-asigurați vor achita o sumă minimă. De asemenea, la sediul Asociației va funcționa un dispecerat care va prelua solicitările. Ambulanța vine în sprijinul altui proiect al Asociației, care se ocupă și de îngrijirea la domiciliu a pacienților.
Asociația Filantropia Ortodoxă are 43 de angajați, doar unul fiind retribuit de la Stat, ceilalți fiind plătiți din fonduri proprii. Activitățile acestei asociații sunt coordonate de preotul Marius Pintican, doctor în Teologie.
Preotul a mulțumit celor implicați, în special principalilor sponsori. Astfel, au primit Ordinul Pahomie de la Gledin : Ionel Peica SC AGROArdeal , Cornelia Drecșan, (SC Lacto-Muntean), Camelia Ilișuan (CJAS BN), doctor Horia Simu (manager Serviciu de Ambulanță Cluj), Anabella Muszi, (manager Serviciul de Ambulanță BN), dr. Anca Andrițoiu, (director DSP BN), Ioan Dedean (coordonator Centru Rezidențial Cușma), Florina Moldovan (contabilă Asociației Filantropia), Alin Miheștean pentru întreg sprijinul acordat.
S-au oferit diplome de înaltă cinstire celor implicați în acest proiect, după care Mitropolitul a sfințit mașinile parcate în fața instituției.
ÎPS a mulțumit celor care au făcut posibil acest proiect și a vorbit despre proiectele sociale finanțate de Biserica Ortodoxă și despre implicarea parohiilor în ajutorarea celor săraci. Mitropolitul a amintit și de sumele colectate de Mitropolie și donate victimelor incendiului de la clubul Colectiv (255.000 de lei).
La Bistrița, Mitropolitul Andreicuț a amintit despre atacurile mediatice asupra Bisericii Ortodoxe, motiv pentru care a ales să expună o parte din activitățile filantropice de pe raza arhiepiscopiei:
„E drept că, din punct de vedere spiritual, nu e bine să te lauzi, dar, în conjunctura campaniei mediatice, şi pozitivă şi negativă pe care o vedem, cred că totuşi este de folos, pentru a nu-i lăsa în acest păcat al clevetirii pe unii dintre oameni, cred că este de folos să facem şi cunoscute acţiunile noastre. Şi printre ele sunt cele ce se desfăşoară aici, la Filantropia din Bistriţa. Noi ne rugăm lui Dumnezeu ca celor implicaţi direct aici şi întregului cler să le dea sănătate pentru a putea duce mai departe această misiune pe care le-a încredinţat-o Domnul nostru Iisus Hristos” a declarat Mitropolitul Andrei.
Pe raza județului, Filantropia Ortodoxă coordonează o serie de proiecte sociale:
- Centrulul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” din Cușma, comuna Livezile
- Serviciul Medico-Social de Îngrijiri la Domiciliu „Sfântul Nectarie” este o alternativă a spitalizării prelungite şi o soluţie pentru cazurile în care pacienţii nu pot sau nu vor să părăsească mediul familial al propriului domiciliu. În cadrul proiectului se acordă servicii de îngrijiri medicale, îngrijiri paliative şi, la cerere, consiliere spirituală, persoanelor cu o sănătate precară, cu afecţiuni acute/cronice de pe raza teritorială a Municipiului Bistriţa-Năsăud. Serviciile se oferă în mod GRATUIT persoanelor asigurate la Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud (CAS)
- Cabinet medico-social „Sfinţii Apostoli Andrei, Petru şi Pavel care oferă servicii medicale şi sociale gratuite persoanelor aflate în dificultate. Cabinetul Medico-Social este organizat şi funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
- Cantina Socială „Sfânta Filofteia” – oferă servicii de asigurare a hranei şi suplimente nutritive, zilnic, de luni până vineri, pentru un număr de aproximativ 60-70 de persoane aflate în situaţii de dificultate, de pe raza teritorială a Municipiului Bistriţa și cartiere.
Pe raza Mitropoliei funcționează centre de îngrijiri sociale, grădinițe, spitale, aflate sub coordonarea Bisericii :
- Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” (Cluj)
- Policlinica fără Plată “Sf. Pantelimon” (Cluj)
- Grădinița Sfântul Stelian (Cluj)
- Cantina socială “Sfântul arhidiacon Ștefan”
- Centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice „sf. Nicolae” (Mociu)
- Centrul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” (Cluj)
- Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” (Cluj)
- Grădiniţa socială „Acoperământul Maicii Domnului” (Turda)