Absolvenții de liceu din Bistrița-Năsăud susțin în această perioadă examenul de Bacalaureat. După ce rezultatele vor fi afișate, urmează o altă perioadă cu emoții pentru tineri și anume perioada de admitere la facultate pentru unul dintre locurile puse la dispoziție de universități. Locurile la buget sunt puține, iar bătălia va fi mare anul acesta, cel puțin pentru extensiile care funcționează la Bistrița.
La Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, spre exemplu, anul acesta, potrivit conf. univ. dr. Mircea Mureșianu – directorul extensiei, există mai puține locuri la buget față de anii precedenți. Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, directorul Extensiei Bistrița a vorbit despre oferta actuală pusă la dispoziția absolvenților.
”Admiterea de anul acesta ne întâmpină cu puțină dezamăgire pentru că a fost acea ajustare a locurilor la buget … Cred că se putea găsi o soluție mai bună, mai elegantă, se puteau suplimenta niște locuri la celelalte universități, dar acum nu vreau să comentez. Cert este că am rămas anul acesta cu grupă destul de puțină la buget” a spus conf. univ. dr. Mircea Mureșianu.
În unele cazuri, numărul locurilor la buget a scăzut la jumătate. Spre exemplu, la specializarea Business, din 10 locuri câte erau anul trecut la buget, anul acesta vor mai exista doar 5. La Administrație Publică, din 21 au mai rămas doar 15, iar la specializarea Geografia Turismului de la 24 mai sunt 20 de locuri pentru anul 2018. De asemenea, la specializarea Educație Fizică și Sportivă mai sunt doar 3 locuri față de 7 câte erau în 2017.
De asemenea, și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca vine cu oferte pentru tinerii care aleg să studieze mai aproape de casă. Aproape 200 de locuri sunt disponibile la specializările din cadrul universității, fiind vorba atât despre locuri la buget, cât și la taxă.
Totodată, în ceea ce privește Extensia Bistrița a Universității Ecologice din București, pentru anul universitar 2018-2019, Centrul de înscriere și documentare Bistrița face înscrieri la următoarele facultăți (4 dintr-un total de 7):
- FACULTATEA DE DREPT- studii universitare de licență, cu durata de 4 ani, specializarea Drept;
- FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR- studii universitare de licență, cu durata de 3 ani, specializarea Finanțe și Bănci;
- FACULTATEA DE INGINERIE MANAGERIALĂ- studii universitare de licență, cu durata de 4 ani, specializarea Inginerie Economică Industrială;
- FACULTATEA DE ȘTIINȚELE COMUNICĂRII- studii universitare de licență, cu durata de 3 ani, specializarea Comunicare și relații publice.
Acestea sunt ofertele de cursuri universitare şi postuniversitare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar tinerii care vor să se îndrepte spre alte specializări pot opta pentru centrele universitare din alte orașe.