În batjocură, parcă! Locuitorii din Slătinița NU au apă și canalizare, iar din bani europeni, Crețu cheltuie 1 MILION de euro pe: un parc, un teren de sport și modernizare cămin cultural în cartierul fără apă și canal!

Slătinița prinde două proiecte în valoare totală de 1 milion de euro pe amenajarea unui parc, a unui teren de sport și a căminului cultural din Slătinița! Banii necesari acestor proiecte ar proveni din fonduri europene.

Obiectivul general îl reprezintă imbunatatirea regenerarii fizice, economice si sociale a comunitatilor marginalizate in municipiului Bistrita prin amenajarea zonei centrale, inclusiv teren de sport in localitatea componenta Slatinita.

Interes scăzut: Cartierul Slătinița NU are putere de vot și este ignorat TOTAL. Cei 600 de cetățeni s-au resemnat să trăiască la sat, cu impozit de oraș! Marea problemă e aceeași: cartierul NU are apă și canalizare!

Investițiile prioritare sunt IGNORATE de actuala administrație și prinse numai pe hârtie, în Strategia de Dezvoltare a Bistriței pe următorii 20 de ani. Slătinița rămâne un cartier rătăcit, care numai teoretic face parte dintr-o Bistriță Europeană aflată în regres continuu. Deși are un potențial enorm și se aseamănă izbitor cu satele sașilor îndrăgite de prințul Charles, localitatea Slătinița este condamnată la uitare.

 

Banii europeni se duc pe nimicuri! Parc, teren de sport și cămin cultural în localitatea fără apă și canal!

Slătinița este cea mai săracă localitate – componentă a municipiului . Cu potențial-enorm pe turism și inclusiv ca zonă rezidențială, localitatea a fost ignorată total de administrația locală!

Slătinița NU poate avea canalizare prin master-planul de apă-canal deoarece are prea puțini locuitori și nu îndeplinește criteriile de eligibilitate. În consecință, din bani europeni NU se pot realiza rețele de canalizare.

Soluții ar fi:

– finanțare guvernamentală prin PNDL
– finanțare din bugetul local.

Deocamdată, Primăria Bistrița NU a accesat niciun fel de fonduri pentru extinderea rețelelor de utilități și pentru a crea locuitorilor condiții optime, dacă tot plătesc impozite de oraș! În ultimii ani, localitatea Slătinița a fost alimentată de cisterna pompierilor, chemați de urgență în special în perioada caniculară.

Primăria Bistrița ar putea investi în extinderea de rețele de apă-canal, dar momentan NU a făcut nimic în sensul ăsta și în privința extinderii de rețele s-a axat pe zona Wonderland.

 

Din bani europeni se construiește un parc modern și teren de sport în Slătinița!

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. creșterea esteticii peisajului, crearea de spatii verzi noi, alei pietonale, spatiu de socializare, spatiu de joaca pentru copii, reamenajarea cailor de acces si trotuar, amenajarea unui teren de sport, parcari aferente si scuar, pe o suprafata de 12.063 mp;
2. Cresterea calitatii Amenajarea spatiului urban central al localitatii componente Slatinita prin refacerea vietii a 571 de persoane care locuiesc in localitatea componenta Slatinita prin oferirea unui cadru sanatos si modern in care au oportunitatea de a se dezvolta prin actiuni si activitati sociale, educative, de recreere si culturale.

Valoarea totală a proiectului este de 2.051.165,39 lei, din care: 2.003.101,83 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.
Durata de implementare a proiectului este de 19 luni.

Cămin Cultural în cartierul fără apă și canal!

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de imbunatatirea regenerării fizice, economice si sociale a comunitatilor marginalizate in municipiului Bistrita, prin reabilitarea si extinderea Caminului Cultural din localitatea componenta Slatinita.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Reabilitarea si extinderea Caminului cultural din localitatea componenta Slatinita, prin crearea unui ansamblu din doua cladiri (cea existenta si o extindere) cu o suprafata totala de 656,30 mp;

2. Dotarea ansamblului nou creat cu utilitatile si echipamentele adecvate desfasurarii activitatilor cultural-educative;

3. Cresterea calitatii vietii a 571 de persoane care locuiesc in localitatea componenta Slatinita prin oferirea unui spatiu public adecvat in care au oportunitatea de a participa pe deplin la viaţa economică, socială, politică şi culturală a societăţii în care trăiesc.

Valoarea totală a proiectului este de 3.059.206,34 lei, din care: 2.998.022,17 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.

Durata de implementare a proiectului este de 22 luni.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de un număr de 571 de persoane – locuitorii Slătiniţei, din care 101 persoane rome, care vor putea beneficia de informatizare şi atragere în activităti cultural-educative, sociale şi administrative.

În 3 mandate, Crețu i-a ignorat total!

Pe Slătinița NU s-au realizat investiții majore în cele 3 mandate a primarului! Pe hârtie, localitate va avea parte de rețele de apă și de stație de epurare abia în 2025.

Iată planul investițiilor programate de primărie pentru cartierul-sat:
– statie de epurare și rețele de canalizare in localitatea componenta Slatinita şi în Sărata (2025) – 1.5 milioane de lei .

Casele sașilor plecați în exod sunt dărăpănate, se construiește haotic, fără a se respecta normele de urbanism. Proiectul de extindere a rețelelor de apă-canal NU este finalizat, iar o parte din locuitori NU beneficiază de condiții minime de civilizație și trăiesc la fel ca acum 100 de ani: cu toalete-n fundul curții, cu apă de la fântână și drumuri de pământ.

În cartierul de la țară, Primăria Bistrița a planificat investiții fantasmagorice – în maxim 3 ani se fac băi sărate și sat de vacanță.

Primăria Bistrița visează turism în Slătinița, cartierul fără canalizare și fără asfalt. În strategia de dezvoltare a Bistriței, Primăria a planificat amenajarea unui lac de agrement şi a unor unităţi de cazare în 2018. Costul acestei investiții: 2 milioane de lei. Doar că această investiție NU s-a mai realizat!

Delegații sunt pe BLAT cu Crețu și la ședințe vorbesc napolitane: cer să li se schimbe becurile pe stâlpi, să li se pietruiască aleile… dar NU spun nimic despre ce-i doare pe oameni: rețele de apă-curent-gaz și drumuri asfaltate!

Problemele ridicate de delgații localităților componente când sunt prezenți la ședințele de Consiliu Local sunt puerile și NU ating problemele stringente ale comunității: apă-canal, drumuri de asfalt, iluminat public modern, spații de joacă moderne, activități culturale specifice etc.

Asta se întâmplă tocmai pentru faptul că delegații localităților componente au o relație bună cu administrația publică și în unele cazuri își urmăresc interese personale, în loc să urmărească interesul comun al comunității care i-a desemnat să-i reprezinte. De altfel, delegații sătești din Sigmir, Slătinița, Sărata sunt membri sau simpatizanți ai PSD și prezenți la chefurile sau la evenimentele de partid!

Oamenii primarului Crețu controlează cartierele din care fac parte, deși zonele sunt lăsate în paragină și NU există apă-canal (Slătinița), locuri de joacă moderne, activități culturale (Sigmirul are cămin cultural unde se țin pomenele sau mesele festive). Din localitățile-componente lipsesc drumurile moderne, capelele mortuare și condițiile decente!

Documentația privind parcul de joacă, terenul de sport și modernizarea căminului cultural din Slătinița va fi supusă aprobării consilierilor locali în ședința din 9 august, după care va fi depusă în vederea solicitării banilor europeni! Cele 3 proiecte sunt estimate la 1 MILION de euro!

error: Content is protected !!