Trei unități de învățământ din comuna Tiha Bîrgăului au beneficiat de investiții majore, astfel că elevii care s-au reîntors la școală au parte de condiții mult mai bune.
Potrivit primarului comunei Tiha Bîrgăului, Vasile Șut, cele trei școli la care s-au realizat lucrări sunt Școala Tiha Bîrgăului (reabilitare totală), Școala Valea Tureacului (reabilitare totală) și Școala Tureac nr. 2 (s-a reabilitat interiorul).
Lucrările au fost realizate cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin programul PNDL, precum și din bugetul local.
”Astfel, la începutul anului școlar, elevii din cele trei școli s-au putut bucura că vor învăța în cele mai bune condiții. Multumesc firmei care a realizat lucrările, precum și tuturor muncitorilor care au lucrat în cele trei școli, pentru că au făcut posibilă terminarea lucrărilor într-un timp destul de scurt, astfel ca elevii să înceapă anul școlar în „casă nouă”” a declarat primarul Vasile Șut.
Cu această ocazie, în cele trei unități de învățământ au fost efectuate și lucrările necesare obținerii autorizației de securitate la incendii.
În schimb, dacă în mediul rural autoritățile locale fac investiții pentru a oferi condiții cât mai bune elevilor, într-un cartier al Bistriței, lucrurile stau exact invers. Cu toate că se află la distanță mică de municipiu, potrivit deputatului Cristina Iurișniți, elevii care merg la școală în carterul Slătinița nu au nici măcar toaletă. Acestea sunt amenajate în curte, după cum se vede și din fotografiile de mai jos.
”Politicienii ar trebui să nu își etaleze discursul politic la deschiderea școlilor câtă vreme acestea sunt într-o stare dezastruoasă, fără avize ISU și cu grupurile sanitare în curte, ca pe vremea bunicilor! … Tânăra învățătoare suplinitoare Gliga Iulia, 22 de ani, de la școală din Slătinița va preda unor elevi cu nivele diferite, 19 la număr, în regim simultan, până la clasa a III- a, care au probleme de scriere și citire. Nu a urmat cursuri de perfecționare care sa o învețe cum să gestioneze o astfel de situație … Naveta nu este decontată, condițiile sunt precare … Cum încurajăm tinerii să vină și mai ales sa rămână în mediul rural, pentru a reduce abandonul școlar? Nu este o prioritate nici pentru Primăria Bistrița, pentru Ministerul Educației Naționale cu atât mai puțin! Abandonul școlar este încă ridicat, avem 40% analfabeți funcțional” a precizat Cristina Iurișniți.
Deputatul USR de Bistrița-Năsăud a transmis și un mesaj administrației locale: ”Domnule primar Ovidiu Crețu , avem nevoie de drumuri reabilitate și școli modernizate pentru copiii noștri!”