Golirea Lacului de la Colibița a devenit din nou subiect de presă, după ce Ioan Deneș a susținut o conferință la sediul PSD și a anunțat că lacul se va goli și că el personal va face mai mute vizite de informare și consultare în comunitățile de pe Valea Bârgăului.
„Mărirea gradului de siguranță a barajului Colibița” e de fapt un proiect care aparține consilierului lui Ioan Deneș, proiect demarat din 2015, pe vremea când Deneș era simplu senator. În 2017 proiectul a fost reluat, a depășit faza de dezbatere publică, etapă la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai Prefecturii, ai instituțiilor de mediu implicate în proiect. În aceeași zi (12 octombrie 2017 ) dezbaterea a avut loc la Bistrița Bârgăului! După ce s-au lămurit contestațiile, într-un final în 2018 s-a semnat finanțarea europeană.
E un proiect care are 2 componente:
– lucrări la baraj și la echipamente: 15 MILIAONE de euro
– refacerea albiei râului Bistrița: 10 MILIOANE de euro.
TOTAL: 25 de milioane de euro, din bani europeni.
Cum încearcă Deneș + camarila PSD să tragă voturi cu un proiect de care habar N-aveau când a început: în 2015! Prof. univ. Sofronie este consilierul lui Deneș: el e ARTIZANUL finanțării și singurul care contează cu-adevărat!
Artizanul acestui proiect este Costel Sofronie, specialist HIDROLOG, fost director al Someș – Tisa. Pastor penticostal a fost luat în echipa ministerială a lui Ioan Deneș (și el penticostal)… Proiectul NU are nicio legătură cu ministerul Apelor și Pădurilor, ci este un proiect al Administrației Bazinale Someș- Tisa, realizat sub coordonarea lui Costel Sofronie. În 2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor era un singur minister, iar după alegerile din 2016 a fost divizat în Ministrul Mediului portofoliu ALDE și Ministerul Apelor și Pădurilor (minister PSD).
După ce s-au parcurs toate etapele proiectul a fost semnat și întâmplător, ministru al Pădurilor este Ioan Deneș.
Ioan Deneș vrea să-și asume acest proiect și să atragă voturi pe Valea Bârgăului! Cu toate că NU are nicio treabă cu finanțarea de 25 de milioane de euro, care a picat FIX când el e ministru!
În 24 august, într-un comunicat de presă, Ministerul Apelor și Pădurilor au precizat că s-a semnat contractul de asistență tehnică pentru proiectul ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, o investiție în valoare de 23.000.000 euro (fără TVA) finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare(POIM)
În urma finanțării europene, golirea lacul de la Colibița va începe din primăvara anului 2019 și va dura câteva luni. În 6 luni se execută lucrările, după care începe umplere treptată a lacului.
Ioan Deneș s-a gândit să atragă cât mai multe voturi pe această investiție din bani europeni, care a fost realizată de Administrația Bazinală Someș – Tisa de la Cluj. PSD-iștii urmează un plan bine pus la punct, prin care ministrul Ioan Deneș urmează să viziteze primăriile de pe Valea Bârgăului și să explice tuturor acest proiect.
Campania va începe în curând și este o încălzire pre-electorală, sub pretextul opiniilor colectate de la oamenii din zonă!
În condiţiile prevăzute în SF impactul generat asupra habitatelor/speciilor de peşti/mamifere/nevertebrate va fi unul negativ semnificativ. Prin aplicarea măsurilor de diminuare a impactului recomandate prin Studiul de Evaluare Adecvată, dar ţinând cont şi de “consideraţiile” menţionate la Cap 9 (Rezumat fără caracter tehnic) considerăm că este posibilă diminuarea impactului, aşa încât impactul negativ să fie unul în limite admisibile ce trebuie de asemenea asumat.
AVANTAJE ale investiției de 25 de MILIOANE de euro!a) Mărirea gradului de siguranţă a acumulării/barajului Colibiţa:
După cum s-a arătat de la bun început, golirea lacului va impune scoaterea din exploatare, pe o perioadă de minim 6 luni de zile a CHE Colibiţa, ceea ce va implica pierderi financiare pentru societatea comercială care o exploatează (Hidroelctrica SA).
„Reamintim faptul că odată cu finalizarea lucrărilor se va asigura un nou ciclu de viaţă amenajării hidrotehnice şi implicit eliminarea unui potenţial pericol la adresa localităţilor situate în aval de baraj din cauza nefuncţionării unora dintre echipamentele barajului. În perioada execuţiei lucrărilor, prin menţinerea lacului gol pe o perioadă de cca. 6 luni, este de aşteptat să se înregistreze o diminuare a numărului de turişti care vor veni să-şi petreacă concediile în zonă. Acest fapt ar putea conduce la o diminuare a veniturilor pensiunilor turistice existente în zonă pentru perioada respectivă în raport cu una similară din anii precedenţi; evident, această probabilă diminuare, trebuie evaluată prin raportare la numărul de turişti înregistraţi şi veniturile fiscalizate rezultate.” – după cum se arată în expunerea de motive prezentată la dezbaterea publică din 2017.
Lucrări de amenajare a albiilor au rol de apărare împotriva inundaţiilor:
– recalibrări albie, parapeţi, ziduri de sprijin, apărări de mal, stabilizare pat albie. Din păcate, după cum se poate constata, o parte dintre obiectivele acestui plan intră în contradicţie cu obiectivele Planului de Management al sitului de importanţă comunitară ROSCI0051 Cuşma şi al celor 9 arii naturale protejate de interes naţional incluse în sit. Dintre aceste contradicţii menţionăm câteva:
– recalibrarea albiei: asigură tranzitarea în bune condiţii a unor viituri;
– conduce la pierderea unor habitate de hrănire, reproducere, odihnă;
– realizarea diguri de apărare: apără de inundaţii terenuri agricole, păşuni (conf. HG 846/11.08.2010) și conduce la întreruperea conectivităţii laterale râului;
– realizarea pragurilor de captare : asigură rol rupere pantă / încărcare pompe priză alimentare cu apă /etc; – conduce la întreruperea conectivităţii longitudinale a râului; perioadă mai redusă de execuţie a lucrărilor: asigură costuri de investiţii normale; generează un impact negativ semnificativ asupra populaţiilor piscicole.
Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa, jud. Bistriţa – Năsăud Raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (inclusiv concluziile Studiului de Evaluare Adecvată):
– realizarea pragurilor de cădere va avea drept consecinţă întreruperea conectivităţii longitudinale a râului;
– realizarea pragurilor de reţinere a aluviunilor va avea drept consecinţă întreruperea conectivităţii longitudinale a râului şi va împiedica transportul aluviunilor în aval;
– realizarea digurilor de apărare împotriva inundațiilor vor avea drept consecinţă întreruperea conectivităţii laterale a râului; Ȋn ceea ce priveşte pragurile de fund, realizarea acestora va genera un impact negativ nesemnificativ asupra tuturor populaţiilor piscicole în cazul în care se vor executa, aşa cum este prevăzut în proiect: exclusiv din anrocamente, cu utilizarea betonului doar la realizarea patului de fundare.
Lacul Colibița e principala rezerva de apă a județului! Asta-i problema! Ce se va întâmpla cu peștii din Lac?
Lacul Coibița reprezintă principala sursă de apă a județului, după cum afirmă specialiștii hidrologi, iar în cazul golirii lacului pentru intervenții la baraj, acest aspect este unul vital.
Lacul Colibița NU va fi golit în întregime, ci se va păstra un „ochi de apă” de 20 de metri diametru în zona barajului… unde se vor retrage peștii, iar jandarmii vor păzi acest obiectiv pentru a preveni braconajul!
Scurt istoric:
– Începerea constructiei barajului: 1976,
– Punere în functiune: etapizat din 1982:
– punere în functiune partială: 1 decembrie 1982.
– echipamente: 1982.
– constructii hidrotehnice, prize, galerii, masca de etansare: 1993,
– Lucrări în functiune mai vechi 30 de ani.
– Componente cu perioada normată de exploatare depășită:
– echipamente HEM, instalatii electrice, AMC: 30 ani
– masca asfaltică: 20 ani.
Ce lucrări sunt propuse la BARAJUL de la Colibița!
Lucrari de constructii-montaj (C+M):
– Acoperire masca amonte baraj (23.400 mp) cu un blindaj impermeabil;
– Impermeabilizare rosturi neetanse, refacere instalatii ventilatie/ electrice la galeria de injectii si drenaj;
– Stabilizare versanti printr-o perdea vegetativa;
– Interventii echipamente (mecanice si electrice) si instalatii la casa golirii de fund/semifund si galeriile de acces;
– Realizare sistem AMC pentru barajul Colibita (corelat cu Programul WATMAN);
– Interventii arhitectura/instalatii la casa barajistului;
– Inlocuire grup electrogen.
Proiectul care vizează ammenajarea malurilor râului Bistrița de la baraj până la vărsarea în Someș depășește 25 de MILIOANE de euro și este râvnit de mai multe firme de construcții din județ, care vor executa lucrările, vor livra beton și materiale necesare implementării.
Cu-acest proiect, PSD-iștii încep campania elctorală pe Bârgaie și pe muncipiu! Ioan Deneș + Radu Moldovan încearcă să-și asume finanțarea, deși la faza asta sunt de umplutură!
În plan politic, PSD-iștii fără opoziție vor specula la maxim și vor iniția campanii de imagine în teritoriu și în presa locală pentru a confisca voturi pe Valea Bârgăului și pe Bistrița! Ioan Deneș și Radu Moldovan sunt cei care vor încerca să-și asume un proiect despre care nici NU visau în 2015, când hidrologul profesor-universitar Costel Sofronie iniția documentațiile pentru finanțarea de peste 25 de MILIOANE de euro, care avea să fie accesată după 3 ani, FIX când Ioan Deneș este ministru al Pădurilor.