Biserica Evanghelică intră în restaurare din bani europeni ! Licitația de 2.8 MILIOANE de euro s-a finalizat și IASICON din Iași a fost desemnată firmă câștigătoare. „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrita in vederea introducerii sale in circuitul turistic international este un proiect finanțat din bani europeni, în valoare de 10.8 MILIOANE de lei fără TVA , aprox. 13 MIIOANE de lei cu TVA inclus ( 2.8 MILIOANE de euro)
La licitația de 2.8 MILIOANE de euro au depus oferte două mari asocieri de firme, care s-au contestat reciproc la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor: SC Euras SRL Satu Mare cu Samgeag SRL Satu Mare (cu subcontractanți Antrepriza Montaj Instalații SA Baia Mare, Sesam Protect SRL Baia Mare și Tehno Service SRL Satu Mare) și Iasicon SA Iași cu MIS Grup SRL Anieș (cu subcontractanți Facility Instal SRL Iași, Success SRL Botoșani, Clima Therm Center SRL Iași, Generalsting SRL Șieu Măgheruș, Construcții de Orgi și Tâmplărie SRL Brașov).
Iasicon din Iași a luat contractul de 2.8 MILIOANE de euro… cu doar 8.000 de euro sub valoarea estimată!
Licitația de 2.8 MILIOANE de euro este finananțată din bani europeni (din care 444.000 de euro vor fi suportați de Primăria Bistrița) a fost câștigată de Iasicon Iași.
VALOARE ATRIBUITA 10.884.059 RON
Valoare estimata totala 10.917.601 lei.
Câți bani s-au alocat Bisericii Evanghelice din bugetul local, după ce Krauss și Crețu au pierdut o finanțare europeană de 5 milioane de euro, în 2010!
Administrația Crețu a RATAT o finanțare de 5 MILIOANE de euro, deoarece documentația a fost întocmită greșit. Ovidiu Crețu a dat vina pe preotul Krauss, care ar fi refuzat să colaboreze cu aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Bistrița. Din lupta de orgolii, s-au pierdut banii europeni și lucrările de conservare s-au realizat din bugetul local. Astfel, Biserica Evanghelică devine cel mai scump șantier din epoca Ovidiu Crețu și a costat bugetul local peste 3 milioane de euro.
Firmele care au încasat bani frumoși de pe urma contractelor publice sunt: Sc Creativ din Bistrița (firma care a executat lucrările) și Sc Utilitas din Cluj (Proiectant general ).
Este cunoscut faptul că parohia Evanghelică a încercat să obțină o finanțare europenă în anul 2010, dar au întocmit greșit documentația. La acel moment, primarul Crețu a aruncat vina pe parohul Johann Krauss, care ar fi refuzat să implice primăria în întocmirea documentațiilor.
Câți bani a dat Primăria Bistrița pentru reabilitarea post-incendiu și sumele alocate din bugetul local!
– 2 milioane lei în 2010
– 1.5 milioane în 2011
– 1.5 milioane în 2012
– 2 milioane în 2013
– 1.7 milioane în 2015
TOTAL din partea Primăriei Bistrița: aproximativ 9 milioane de lei. La această sumă se adaugă încă UN MILION de EURO din donațiile strânse din alte surse.
În ultimii 8 ani, pentru Biserica Evanghelică s-au cheltuit fonduri publice de peste 3.5 milioane de euro, sume alocate pentru intervențiile necesare la nivelul turnului și acoperișului iar dacă NU se rata finanțarea din 2009, lucrările se executau din bani europeni. Pentru cel mai scump șantier finanțat din bugetul local s-au cheltuit peste 3 MILIOANE de euro, iar lucrările de CONSERVARE s-au extins treptat și s-au transformat în lucrări de RESTAURAREA.
Lucrări de mântuială, pe alocuri!
Balustrada turnului din Biserica Evanghelică se exfoliază și pe alocuri se vede plasa de fier-beton. Lucrările sunt execrabie și la vedere iar administrația locală ignoră acest lucru, cu toate că turnul este vizitat de o serie de turiști care achită 10 lei pe urcare. Anual, aproximativ 13.000 de vizitatori urcă până-n Turn (o medie de 35 de vizitatori/zi)…
Ce lucrări se fac din bani europeni:
Obiectul contractului Executie lucrari aferente obiectivului de investitii:”Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrita in vederea introducerii sale in circuitul turistic international- monument istoric de categorie A. Lucrarile de interventie necesare sunt specifice monumentelor istorice si executia lor se supune legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Acestea sunt:
-lucrari de restaurare arhitectura si dotari aferente(semize, mobilier expunere si altele)
-lucrari de consolidare structuri istorice – rezistenta -lucrari de restaurare componente artistice – metal
-lucrari de restaurare componente artistice
– piatra -lucrari de restaurare componente artistice – picturi murale
-lucrari de restaurare componente artistice – vitralii
-lucrari de restaurare mobilier bisericesc
-lucrari de restaurare orga
-lucrari de organizare de santier -lucrari instalatii electrice-curenti slabi (efractie, PSI, sonorizare si altele)
-interventii pe monumente istorice -lucrari instalatii electrice de forta
– interventii pe monumente istorice
-lucrari instalatii sanitare
– hidranti.
Cu aprox 13 MILIOANE de lei (bani europeni) vor continua lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, aflată în șantier de aproximativ 15 ani… care până acum a cheltuit peste 3 MILIAONE de euro din bugetul local… deoarece în 2010 s-a pierdut o primă finanțare nerambursabilă din cauza orgoliilor lui Krauss și Crețu!