Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Consiliul Local Bistrița și Spitalul Județean de Urgență Bistrița au anunțat, în nenumărate rânduri, că intenționează să construiască un Centru de Radioterapie în oraş, pe care autoritățile vor să îl doteze la cele mai înalte standarde.
Centrul ar urma să fie amenajat pe strada Alba Iulia din municipiu, în apropierea secției de Oncologie a unității medicale. Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, proiectul tehnic pentru acest important obiectiv de investiții e aproape finalizat și are mari speranțe că din primăvara anului viitor ar putea fi demarate și lucrările de execuție.
”E aproape finalizat proiectul tehnic. Dintr-o discuție pe care am avut-o cu domnul director Lazany, am înțeles că în termen rezonabil va ajunge proiectul tehnic la spital, care va gestiona acest proiect în urma acordului pe care l-am făcut între Consiliul Județean, Primărie și Spitalul Județean de Urgență. Ulterior va fi scos la licitație și sperăm ca prin primăvară să se poată trece la execuția fizică a acestui centru care este foarte important pentru județul nostru” a declarat Emil Radu Moldovan, într-o conferință de presă.
În plus, autoritățile intenționează să dezvolte cu ajutorul Universităţii Tehnice şi a Universităţii Babeş-Bolyai un program de pregătire a fizicienilor medicali pentru radioterapie.
”În cadrul Centrului de Radioterapie avem în vedere crearea unui centru de perfecționare, pregătire și practică pentru viitorii fizicieni care vor lucra în centru. Pe lângă partea fizică a centrului de radioterapie unde vor fi tratați bolnavii, la etajul superior va fi o zonă de învățământ, care va fi dezvoltată cu un parteneriat între cele două universități. Acesta este cam unic în toată zona Transilvaniei. În momentul de față nu mai există așa ceva …” a mai adăugat Emil Radu Moldovan.
Totodată, prorectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca, ing. prof. univ. dr. Daniela Popescu, a anunţat că din acest an, la cererea Spitalului Judeţean de Urgenţă, la Bistrița vor fi dezvoltate cursuri postuniversitare în domeniul radioterapiei medicale.
Forma finală a centrului de radioterapie va avea o clădire cu subsol, parter şi două etaje. La subsol vor fi în totalitate locuri de parcare. Parterul va fi pentru partea medicală, două buncăre de radioterapie, CT simulare, scintigrafie şi brahiterapie, absolut tot ce însemană specialitatea radioterapeutică. Primul etaj va fi dedicat secțiunii de școlarizare inclusiv o zonă de catering pentru cursanți, iar la al doilea nivel se prevede o sala de conferințe, dar și câteva apartamente de serviciu pentru specialiștii Centrului.