Incendiile de vegetație uscată, un real pericol. Pompierii fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli de siguranță

În ultima perioadă, datorită faptului că tot mai mulți cetățeni își curăță terenurile, la nivel județean se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de incendii de vegetație. Din acest motiv, pompierii bistrițeni fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli esențiale pentru prevenirea incendiilor. Numai astăzi, pompierii au intervenit la trei astfel de situații, iar în ultimii cinci ani, în Bistrița-Năsăud două persoane și-au pierdut viața în urma incendiilor de vegetație.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud reamintește că utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor, care de multe ori ajung să afecteze locuințe sau păduri.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii recomandă respectarea următoarele măsuri de prevenire:

  • arderile de vegetație uscată să nu fie efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
  • să supravegheze în permanenţă focul până la stingerea completă a acestuia;
  • să asigurare în apropiere un recipient cu apă, unelte (lopeţi, măturoaie etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
  • arderea resturilor să se facă la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
  • arderea miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, care se obține gratuit de la primărie, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționeză conform Legii.

Potrivit unor date statistice gestionate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud, în ultimii cinci ani, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar altele au avut de suferit din cauza acestui tip de risc (în general arsuri la nivelul membrelor superioare în încercarea de a limita incendiile scăpate de sub control).

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi de până 2.500 de lei.

error: Content is protected !!