Institutul Cultural Român de la Stockholm continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, susţinând prezenţa regizorului originar din Bistrița-Năsăud, Paul Mureşan la ediţia din acest an, care va avea loc în perioada 22 – 28 octombrie. Filmul de animaţie al lui Paul Mureşan, CEVA, a fost selectat în cadrul competiţiei internaţionale a festivalului.
Câştigătorul marelui premiu, Uppsala Grand Prix, are şanse să fie nominalizat la Oscar. Totodată, filmul lui Mureşan este unul din filmele nominalizate la premiul cinematografic al municipalităţii Uppsala, acordat în memoria lui Ingmar Bergman. Premiul, constând din 50.000 de euro, este acordat de consiliul cultural al municipiului Uppsala unui regizor tânăr şi promiţător care, în spiritul lui Ingmar Bergman, forţează graniţele cinematografiei.
CEVA, inclus la secţiunea Animaţii Rafinate, este difuzat de trei ori, pe 22, 25 şi 27 octombrie, la cinematografele Slottsbiografen şi Regina din Uppsala. Vizionările sunt urmate de discuţii cu regizorii prezenţi. La aceeaşi secţiune va mai fi difuzat şi filmul de animaţie al regizoarei române Anca Damian, Telefonul / The Call (2018).
Paul Mureşan (n. 1988 la Bistriţa-Năsăud) a avut dintotdeauna o pasiune pentru desen, stilul său fiind inspirat într-o mare măsură de oraşul natal. Debutează în animaţie în 2009, cu Desen animat, film realizat în timpul unei burse studenţeşti la HBK Saar în Germania.
Studiază independent animaţia 2D şi realizează scurtmetrajul Pui de somn, film care a câştigat titlul de Cel mai Bun Film Românesc în cadrul Festivalului de Film de Animaţie Anim’est 2014. Filmul său „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”, care a fost prezentat publicului suedez în cadrul Festivalului European de Animaţie REX 2017 de la Stockholm, a câştigat concursul The Pitch la Festivalul Internaţional de Film NexT 2015, o menţiune specială în cadrul NexT Short Film Market, precum şi premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Cel mai recent film al său, CEVA este o poveste despre drumuri întunecate, în care personajul principal alături de umbra sa călăuză, ajunşi pe lumea cealaltă, iau un drum de ţară la picior pentru a găsi acel „ceva” pe care nu l-au apucat in timpul vieţii.
Festivalul de Scurtmetraj de la Uppsala, singurul festival din Suedia dedicat exclusiv filmului de scurtmetraj, s-a impus încă de la început ca fiind unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. În cadrul festivalului vor fi prezentate mai mult de 300 de scurtmetraje din peste 50 de ţări într-o varietate de secţiuni, care creează un loc de întâlnire pentru public, industria filmului şi mass-media.